Op 30 april 1927 wordt Juliana 18 jaar. Speciaal voor die gelegenheid worden er op Paleis het Loo officiële foto’s van de prinses gemaakt. Maar er is meer dan dat. Haar verjaardag wordt uitgebreid gevierd. Samen met oma Emma kijkt ze naar de dansvoorstelling op het Binnenhof, en ’s avonds wordt de verjaardag afgesloten met een tocht over de Hofvijver en vuurwerk.
Twee dagen later gaat het er wat officiëler aan toe. Koningin Wilhelmina installeert haar dochter in de Raad van State, omdat Juliana nu grondwettelijk meerderjarig is. Ook krijgt ze haar eerste woning (het paleis aan de Kneuterdijk) maar ze heeft er nooit gewoond.
12 juni doet Prinses Juliana geloofsbelijdenis in de naar haar vernoemde kerk (Julianakerk) en treedt daarmee toe tot de Nederlands Hervormde Gemeente. En als je een 18-jarige prinses bent, is Prinsjesdag ook een vast onderdeel van het Koninklijk Huis. Op de derde dinsdag van september 1927 reed Juliana dus voor het eerst mee met de Gouden Koets voor de opening van de Staten Generaal in de Ridderzaal. Getooid met het Grootkruis van de Nederlandse Leeuw, die ze op 31 augustus van haar moeder had gekregen.
Hoewel ze haar eerste schooljaren in een privéklasje op het paleis moest doorbrengen, mocht Juliana wél naar een universiteit. Er zullen vast veel discussies over zijn geweest tussen Juliana en haar moeder, maar de prinses stond erop dat ze gewoon op een gewóne universiteit zou gaan studeren net als andere mensen. In Leiden ontmoet ze al gauw vriendinnen waar ze het goed mee kan vinden. Samen nemen ze hun intrek in ’t Waerle’ – een huisje in Katwijk aan Zee. Aan het begin van de studieperiode doet de prinses mee met een studentenlied wedstrijd. Ze besluit haar verzonnen lied onder een schuilnaam (Nofrititi) in te sturen. Juliana blijkt talent te hebben want haar ingezonden jaarlied wordt uitgekozen tot het studentenlied van het jaar! Thuis vertelt ze trots aan haar moeder van haar succes, maar Wilhelmina weet dat meteen de grond in te drukken met de woorden: “Jula, maak je geen illussies. Ze hebben jouw lied uitgekozen omdat je een prinses bent!” Pas als de jury een brief aan de Koningin stuurt waarin wordt medegedeeld dat men niet heeft geweten wie de inzendster Nofrititi was, raakt Wilhelmina ervan overtuigd dat haar dochter wel schrijftalent heeft..
Het jaarlied 1927, geschreven door Juliana:
Wees gegroet met jubeltonen
Waar sinds ongetelde jaren
d’ oude Rijn door Leiden vloeit
en een eeuwig jonge schare
zich met wetenschap bemoet,
zijn wij de novietenschaar
van het wonderheerlijk jaar
negentien zeven en twintig.
Heil onze studentencel!
Heil onze V.V.S.L.!
Heil ons jaar, heil ons jaar 1927.
Als men dan na jaren weder
tot de grote kille kreet,
bindt een band zo sterk en teder
jonge vrouwen, zwaar geleerd
Wij zijn de novietenschaar
van het wonderheerlijk jaar
negentien zeven en twintig.
Heil onze studentencel!
Heil onze V.V.S.L.!
Heil ons jaar, heil ons jaar 1927.
© Vivian Kramer -
royalfanvivian
1927: voor de prinses een mooie leeftijd en jij hebt er een prachtige mooie log van gemaakt van dit levensjaar van de prinses
BeantwoordenVerwijderenleuk dat je dat lied ook gevonden hebt en mooie foto's!
BeantwoordenVerwijderenWat een verschil zal dat zijn als er foto's van de 18jarige prinses Amalia vrij zouden worden gegeven.. Juliana staat er zo ernstig op dat ze veel ouder lijkt.. Gaaf dat lied, is echt goed geschreven!
BeantwoordenVerwijderenWas ook een andere tijd...
Verwijderenmooie log!
BeantwoordenVerwijderenSchitterend gedaan weer! Ik ken geen betere site dan deze!
BeantwoordenVerwijderenHeel leuk dat je aandacht aan geschiedenis besteed!
BeantwoordenVerwijderen