Werk voor de Koningin: Kabinet Rutte gevallen
Door de ontstane politieke situatie – omdat de PVV alias Geert Wilders zaterdag de gedoogsteun introk – arriveerde minister-president Rutte maandag bij Paleis Huis ten Bosch om aan de Koningin het ontslag van zijn kabinet aan te bieden. Kabinet Rutte bleek geen succes, dus zat een val er aan te komen. De trappen van Huis ten Bosch zijn ook erg hoog en steil, maar daar is Mark Rutte (nog) niet van gevallen..
Na een flink gesprek met Mark Rutte heeft de Koningin de ministers en staatssecretarissen verzocht ‘al datgene te blijven verrichten wat zij in het belang van het Koninkrijk noodzakelijk achten’.
De officiële mededeling luidt als volgt: 'Minister-president drs. M. Rutte heeft op 23 april 2012 aan Hare Majesteit de Koningin het ontslag aangeboden van alle ministers en staatssecretarissen, met ingang van heden. Hare Majesteit de Koningin heeft de ontslagaanvraag in overweging genomen en de ministers en staatssecretarissen verzocht al datgene te blijven verrichten wat zij in het belang van het Koninkrijk noodzakelijk achten.'
Dinsdagavond ontving Koningin Beatrix haar ‘vaste adviseurs’ op het paleis. Onder meer de voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf, voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet, Piet Hein Donner, vice-voorzitter Raad van State, en ten slotte nog een keer minister-president Rutte werden gesignaleerd.
Wie denkt dat we al snel naar de stembus mogen heeft het mis. Pas op 12 september (!) kunnen we eindelijk stemmen voor een beter, socialer kabinet. (Als ten minste niemand zo gek is om alsnog op de VVD, CDA of PVV te stemmen)
Koningin Beatrix opent Klok Museum en bekijkt Metselwedstrijd
Het is maar goed dat Koningin Beatrix geen hoogtevrees of vliegangst heeft. Zo kan ze maar liefst twee bezoeken afleggen op een dag, en zich tussendoor nog verkleden ook. Dinsdagochtend opende ze het vernieuwde Klok & Peel Museum in het Brabantse Asten, en ‘s middags was ze getuige van het nationale metsel – en voegkampioenschap in Barneveld.
Niet op een rode, maar op een groene loper werd de Koningin welkom geheten door de commissaris van de Koningin en honderden mensen langs de kant die een glimp van haar op wilden vangen. Het Klok en Peel Museum is al vaker Koninklijk bezocht. In de jaren vijftig was Beatrix er met haar moeder, en in 1975 opende Prins Bernhard het eerste echte museum. Het museum heeft de grootste verzameling luidklokken en beiaarden ter wereld en werd onlangs grondig gerenoveerd. Blikvanger is de grote, nieuwe tentoonstellingszaal die het middelpunt van het museum vormt. Die werd dan ook nauwkeurig door de Koningin bekeken. De rondleiding liet verder de nieuwe filmzaal, educatieruimte en museumcafé zien. Koningin Beatrix had geen tijd om wat museumhapjes te eten en stoelen uit te testen. Ze moest de officiële opening luiden met de nieuwste klok! De klok is bovendien vernoemd naar haar en heet dus ‘Beatrix’. Gieterij Koninklijke Eijsbouts schonk de nieuwe klok aan het museum. Wie goed oplet, zal op de klok ook de Latijnse tekst: ‘Beatrix luidde mij voor het eerst’ kunnen lezen.
Per helikopter vertrok Koningin Beatrix weer richting Den Haag, waar ze snel nog even wat anders aan kon trekken en in de make-up werd gezet. De motoren van de helikopter al draaiende bevestigde dat ze nu echt moest vertrekken. Het wisselen van hoed moet helaas altijd met beleid en geduld uitgevoerd worden. Voor wie zich wel eens afvroeg hóe het toch kan dat de hoed van de Koningin nooit af waait; Hij wordt ‘vast gepint’ in haar kapsel. Uiteindelijk was de stress voor niets want Koningin Beatrix kwam ruimschoots op tijd in Barneveld aan. VMBO-school de Meerwaarde organiseerde een jaarlijks metsel en voegkampioenschap. Terwijl de leerlingen druk aan het metselen waren, liep de Koningin geïnteresseerd rond en sprak wat met docenten bouwtechniek en vertegenwoordigers van de betrokken sectoren. De Nederlandse baksteenindustrie organiseert dit kampioenschap sinds 1953, om jonge mensen te interesseren voor een toekomst in het metsel- of voegvak. Na afloop nam Koningin Beatrix het eerste exemplaar van een uitgave ter gelegenheid van het jubileum in ontvangst. Natuurlijk poseerde ze ook nog even met de deelnemers van de wedstrijd. Een foto om in te lijsten.. of in het geval van de leerlingen; in te metselen ;)
Kroonprins bezoekt kazerne en luistert naar Hofstadlezing
Niet alleen voor de Koningin, maar ook voor haar zoon was dinsdag een drukke dag. Hij bezocht in de ochtend de Bernhardkazerne in Amersfoort en was ook bij de Hofstadlezing in Den Haag.
In uniform uiteraard bracht de prins dinsdagochtend een werkbezoek aan het Opleidings – en Trainingscentrum Manoeuvre het Command en Control Support Centre en het Opleidings & Trainingscentrum Operatiën. Hij kreeg verschillende presentaties te zien over onderwerpen als "het hoofdkwartier van de toekomst, gerelateerd aan nationale operaties" en "simulatie als middel ten behoeve van het opleiden en trainen". Daarna volgde een demonstratie op het oefenterrein met een pantserrupsvoertuig. Willem-Alexander bleef ook lunchen, want na de lunch kreeg hij de laatste ontwikkelingen te horen op het gebied van kleding. En daarna volgde nog een rondleiding in het gebouw van de Tactical Indoor Simulator.
Foto's: Ministerie van Defensie
In pak woonde de prins later in de middag in de Grote Kerk in Den Haag de 13e Ernst & Young Hofstadlezing bij. Deze jaarlijkse lezing richt zich op economische, maatschappelijke, sportieve en culturele ontwikkelingen.Het accent lag dit jaar op de maatschappelijke en economische rol van de Olympische Spelen. Daarom vond na de lezing – uitgesproken door Jacques Rogge – voorzitter van het IOC – een paneldiscussie plaats met André Bolhuis (voorzitter van de sportkoepel NOC*NSF), Esther Vergeer (rolstoeltennister en meervoudig Paralympisch kampioene), Robert van de Walle, (oprichter en coach Resourcement Centre en voormalig Olympisch judokampioen) en Pieter van den Hoogenband (toernooidirecteur European Youth Olympic Festival 2013 en voormalig Olympisch zwemkampioen).
Koningin Beatrix heropent Paleis Oranienbaum
…inclusief ‘Dutch Design’ tentoonstelling
Koningin Beatrix was woensdag in Duitsland waar ze samen met bondspresident Joachim Gauck het gerestaureerde Paleis Oranienbaum opende.
Paleis Oranienbaum (Huis van Oranje) bevind zich in de deelstaat Saksen-Anhalt. Het paleis is het voormalige woonhuis van vorstin Henriette Catharina van Anhalt-Dessau, prinses van Oranje-Nassau. Zij kreeg het landgoed in 1660 van haar man cadeau en liet het naar haar afkomst vernoemde paleis ontwerpen door een Nederlandse bouwmeester.
Onder bescherming van Beatrix en de Duitse bondspresident is het gebouw gerestaureerd. Daarmee wilden ze de Duits-Nederlandse historische betrekkingen onderstrepen.
Binnen in het paleis is ter gelegenheid van de heropening de tentoonstelling ‘Dutch Design – Huis van Oranje’ te zien. De Koningin werd ook langs de tentoonstelling geleid maar vond het toch een beetje te veel van het goede om alle 50 (!) ingerichte ‘Dutch Design’ kamers te bezichtigen. Wellicht keert ze er privé nog eens voor terug, want de tentoonstelling is nog een half jaar te zien. Veel van de objecten zijn echter al oude bekenden, een groot deel komt uit het Koninklijk Huisarchief.
Prinses Margriet bezoekt revalidatiecentrum De Hoogstraat
Prinses Margriet bracht woensdagmiddag een bezoek aan revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht.
Margriet bezocht het centrum om te zien hoe het project 'Ieder zijn eigen (revalidatie)Pad' vorm heeft gekregen. Dit project is mede tot stand gekomen met het geld van de Nationale Revalidatieprijs. In december 2010 kreeg Prinses Margriet deze prijs uitgereikt vanwege haar inzet en betrokkenheid bij revalidatie en mensen met een beperking of chronische ziekte. Het bedrag van €12.000, dat aan de prijs verbonden was, doneerde de Prinses aan het vernieuwende project bij De Hoogstraat.
Overig kort nieuws:
- Koningin Beatrix heeft vanmiddag op Paleis Huis ten Bosch een afscheidslunch aangeboden aan de ambassadeur van de Republiek Cyprus
-Voor de 2e keer in de geschiedenis van het Koninklijk Huis heeft de RVD een Jaaroverzicht gemaakt. Het Jaaroverzicht bevat een selectie van publieke optredens, werkbezoeken in binnen- en buitenland en andere werkzaamheden die Koningin Beatrix, Kroonprins Willem-Alexander, Prinses Máxima en andere leden van het Koninklijk Huis verricht hebben. Het document is hier te downloaden.
Tv tips:
-Beatrix als verslaggeefster (Andere tijden) , zondag 29 april, 21.15 uur op Nederland 2
-Morgen Koninginnedag, zondag 29 april, 20.22 - 21.14 uur, Nederland 2
-Koninginnedag 2012, maandag 30 april, 09.48 - 13.32 uur, Nederland 1
- Hoogtepunten Koninginnedag 2012, maandag 30 april, 19.18 - 19.52 uur, Nederland 1
haha leuk stukje heb je ervan gemaakt van de koningin in barneveld, alleen ze kwam te laat aan!
BeantwoordenVerwijderenErg leuk dat premier Rutte nog niet gevallen is van de trap bij Huis ten Bosch, erg leuk gevonden en ook dat stukje van de koningin in Barneveld is erg leuk.
BeantwoordenVerwijderenWat ben je actief, Vivian, zo'n uitgebreide nieuwslog! En vol humor! Leuk die Beatrix-klok met zo'n speciale tekst erop! Soldaat van Oranje ziet er goed uit in dat uniform :)
BeantwoordenVerwijderenDank je! De log is nog niet helemaal af, hoop morgen verder te gaan :)
BeantwoordenVerwijdereneen trap is steil, en niet stijl.
BeantwoordenVerwijderenStijl is iets anders
Bedankt! Ik ga het meteen aanpassen.. Kan wel merken dat ik al heel lang niet meer op school zit ;)
Verwijderenstaat m goed dat uniform!
BeantwoordenVerwijderen