Thema: Koninklijke dieren (deel 1)
Al sinds er Oranjes zijn, zijn er ook hun trouwe dieren. In de vele hoogte – en dieptepunten in hun leven speelden de dieren een belangrijke rol. Al eeuwenlang zijn paarden onmisbare dieren voor de Koninklijke familie. Minder bekend zijn de honden en de katten die in de paleizen rondren(d)en.
De hechte band tussen Pompey en Willem van Oranje
Het hondje van Willem van Oranje (1533-1584) weigerde na de moordaanslag te eten en te drinken en stierf enkele dagen na de dood van zijn baas. Het dier is ook terug te vinden aan het voeteneind van het Praalgraf van Willem I in Delft. Pompey was het mopshondje van Willem van Oranje. Het hondje is bekend geworden omdat hij het leven van Willem van Oranje zou hebben gered. Het hondje reisde altijd met de prins mee, ook tijdens gevechtscampagnes van Willem. De prins lag te slapen in zijn legertent in het Franse Hermigny toen een groepje Spaanse overvallers naar zijn legertent sloop om hem te vermoorden. Pompey merkte de moordenaars op tijd op en blafte en krabde Willem. Maar Willem werd niet wakker, dus sprong Pompey uiteindelijk in zijn gezicht. Hij werd nog op tijd wakker en kon ontsnappen.
Stadhouders hielden ook van dieren
Na Willem van Oranje bezaten alle stadhouders minstens één menagerie - een verzameling dieren. In 1614 kreeg Prins Maurits de eerste casuaris (loopvogel) , een cadeau van de Zeeuwse Kamer der Verenigde Oost-Indische Compagnie. Prins Frederik Hendrik kreeg, naast vele andere exotische dieren, in 1640 een chimpansee. Ook stadhouder Willem V had een menagerie bij het Kleine Loo. Deze werd beheerd door Aernout Vosmaer, die van de dieren gedetailleerde tekeningen liet maken en deze bundelde in een boek.
Paard Wexy en Koning Willem II
Koning Willem II reed soms op Prinsjesdag zelf te paard naar de Ridderzaal en reed gerust op één dag van Brussel naar Den Haag of Soestdijk. Niet voor niets staat er een standbeeld van de vorst te paard op het Buitenhof in Den Haag. Hoewel hij op verschillende paarden reed, was heel erg gehecht aan Wexy. Samen met Wexy versloeg Willem II Napoleon bij de Slag bij Waterloo (18 juni 1815). Hierbij ging Wexy - die toen pas 12 jaar oud was – dood, maar weigerde hij het paard achter te laten op het slagveld. Hij liet Wexy meenemen en een dierenopzetter moest het paard opzetten. Het paard staat tot op de dag van vandaag in de Koninklijke Stallen in Den Haag. Zijn vrouw Koningin Anna Paulowna zat nooit alleen thuis als haar man weer eens weg was. Hond Dashle hield haar gezelschap.
Over de paardenliefde wordt op een later termijn een apart thema gewijd.
De volgende keer: Alles over Wilhelmina’s dierenliefde en de dieren die op Paleis Soestdijk geleefd hebben.
Met dank aan: Anja, Foto’s: Wikipedia, oog voor natuur
Het paard Wexy ging niet dood ;) Hij werd geraakt door een kogel in zijn linker achter knie en is daar weer bovenop gekomen. De kogel had geen gewericht geraakt namenlijk. Wexy is uiteindelijk 38 jaar en 7 maanden geworden.
BeantwoordenVerwijderen