Tot op de dag van vandaag onderhoudt Margriet een goed contact met Canada. Op 16 november ontving ze een eredoctoraat van de McMaster Universiteit in Hamilton. Ze ontving het doctoraat, honorary degree of Doctor of Laws, vanwege haar humanitaire werk, haar toewijding aan de gezondheidszorg en welzijn en haar inzet voor de betrekkingen tussen Nederland en Canada.
Op 2 augustus 1945 zetten Prinses Margriet haar eerste stapjes in bevrijd Nederland. Het gezin arriveerde op vliegveld Teuge bij Apeldoorn, en vertrok vanuit daar naar Paleis Soestdijk.. een hele belevenis voor de kleine Margriet. Een paar dagen later wordt tevens een groot feest gegeven in de tuin van Soestdijk op Irene’s verjaardag. Vanaf 1947 is Margriet niet de jongste meer; ze krijgt een zusje, Marijke. Net als haar zussen zat Margriet op scouting, waar ze de naam ‘Kabouter Vrolijk’ had. Vrolijk was ze ook toen ze voor het eerst naar school mocht. Net als haar zussen bezocht Margriet de Werkplaats Kindergemeenschap van Kees Boeke in Bilthoven.
Na bekendmaking van de verloving in ’65 trouwden Margriet en Pieter op 10 januari 1967 in Den Haag.
Het echtpaar ging wonen in de rechtervleugel van Paleis Het Loo, waar in 1968 al een derde persoon bij kwam wonen: zoon Maurits.
Er volgden nog drie zoons: Bernhard in 1969, Pieter-Christiaan in 1972 en tot slot Floris in 1975. Na de geboorte van Floris was de bouw van Huis het Loo klaar. Sindsdien zijn Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven nooit meer verhuist.
Toen haar moeder Koningin Juliana op 30 april 1980 afstand deed van de regering werd haar zus Koningin. Beatrix gaf tijdens haar inhuldigingsrede als nieuwe Koningin aan in haar hoedanigheid als staatshoofd naast haar man Prins Claus ook ondersteuning te zullen krijgen van Margriet en haar zwager Pieter. Vanaf die tijd werd Prinses Margriet reserve-koningin van Nederland. In deze hoedanigheid vervult zij tal van representatie taken voor het Koninklijk Huis. Bij officiële bezoeken van buitenlandse staatshoofden neemt Prinses Margriet met haar echtgenoot ook altijd deel.
Prinses Margriet staat bekend om haar functies op het gebied van gezondheidszorg en maatschappelijk werk. In 1966 begon de prinses met vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis als helpster 1e klas. Van 1987 tot 2011 heeft Prinses Margriet in het bestuur van het Rode Kruis de functie van vice-voorzitter vervuld. Als dank voor haar inzet voor het Nederlandse Rode Kruis is in 2011 het Prinses Margriet Fonds opgericht. De prinses is sinds 1967 daarnaast actief binnen het Internationale Rode Kruis. Eerst als lid, en later als hoofd van de Nederlandse delegatie nam zij deel aan de internationale conferenties, bestuursvergaderingen en gedelegeerdenvergaderingen die meerder keer per jaar plaatsvonden. Ook was Margriet van 1984 tot 2007 voorzitter van de Europese Culturele Stichting. Bij het afscheid van de prinses als voorzitter werd, als dank voor haar werk voor de ECS, de Routes ECF Princess Margriet Award for Cultural Diversity ingesteld. Dit award nodigt beleidsmakers, bedrijfsleven, culturele en mediafactoren, en publiek uit om met een open blik te kijken naar de veranderende wereld om ons heen. Prinses Margriet heeft verder een heleboel erefuncties en is van verschillende stichtingen en organisaties beschermvrouwe.
Foto's: © RVD
Selectie 'bijzondere logs' over Prinses Margriet:
Prinses Margriet krijgt Canadees Eredoctoraat
De huisdieren van Prinses Margriet
De wintersportvakanties van de familie van Vollenhoven
De doop van Prinses Margriet
Mooie log!
BeantwoordenVerwijderenEen mooi 'eerbetoon' aan deze bijzondere prinses. Leuk om al die oude foto's te kunnen bekijken, vooral van toen de prinsjes klein waren! Heel mooi gedaan..
BeantwoordenVerwijderen