Inhuldiging Koning Willem II | De Oranjes

dinsdag 12 maart 2013

Inhuldiging Koning Willem II

De 47-jarige Willem besteeg op 7 oktober 1840 officieel de troon als Koning Willem II. Op 28 november 1840 werd hij feestelijk ingehuldigd in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Over een loper liep hij vanuit het paleis met zijn vrouw Anna Paulowna over de Dam naar de kerk:



De Dam en de nabijgelegen straten stonden vol. Bij gebrek aan een televisie, wilde men toch graag een glimp opvangen van de nieuwe Koning in zijn uniform die hij bij de Tiendaagse Veldtocht gedragen had met daaroverheen de Koningsmantel. De mantel was enorm aangepast en leek eigenlijk niet meer op het exemplaar die zijn vader 25 jaar eerder droeg. Het opstaande boord was verwijderd, en de mantel was meer vierkant gesneden. Om de kraag van de mantel bevond zich nu een korte schoudermantel van hermelijn die alleen aan de bovenkant, bij de hals, was vastgezet. Van de mantel die zijn vader droeg leken alleen de leeuwen te zijn hergebruikt. Zijn vrouw, Koningin Anna Paulowna droeg ook een soort koningskostuum. Haar jurk was aan de onderkant afgezet met hermelijn. Onder de jurk droeg ze nóg een jurk van zilverlamé. Naar eigen zeggen vanwege de koude kerk. In die tijd was daar nog geen sprake van verwarming.





De ceremonie in de kerk duurde bijzonder lang. Alleen al het feit dat de Grondwet volledig werd voorgelezen (wat 1,5 uur duurde) Verder had de plechtigheid nog een godsdienstig karakter. Er werden psalmen gezongen, gepreekt en gebeden. Vanaf Willem III zou dit afgeschaft worden, en bij de inhuldiging geen predikant meer uitgenodigd worden. Het is immers een staatsrechtelijke gebeurtenis. Onder toeziend oog van vele mensen legde de Koning staand voor zijn troon onder het baldakijn de eed af, met voor hem op de credenstafel de kroon en andere regalia.



In het drukke Amsterdam bleef het die dag niet rustig. Zakkenrollers gebruikten de gelegenheid om hun slag te slaan en in sommige straten werden zelfs mensen doodgedrukt. Desondanks ging het feest – met vele genodigden – ’s avonds in het Paleis op de Dam gewoon door. De Koning liet zich wel op de hoogte houden van het drama en betuigde zijn medeleven met de nabestaanden.

Koning Willem II mocht nog geen negen jaar Koning zijn. Door verschillende gezondheidsproblemen overleed hij op 17 maart 1849..

Foto's: © RVD, Rijksmuseum en Stadsarchief Amsterdam

4 opmerkingen: