Na Groningen en Drenthe, stonden vandaag de volgende twee provincies – Gelderland en Utrecht – op het programma van de provincietour (race) door Nederland.
Ook dit keer heeft het Koninklijk paar overnacht in de provincie die ze het eerst bezochten. Gisteravond rond 22.00 uur arriveerden ze bij Villa Ruimzicht in Doetinchem nadat ze hun dochters thuis naar bed hadden gebracht. Vanuit Doetinchem hoefde vanochtend niet ver gereisd te worden naar Duiven waar Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima stipt om 9 uur ontvangen werden door maar liefst vier burgemeesters. De burgemeesters komen allemaal uit de in de streek Liemers gelegen gemeenten, en omdat hun schutterijen allemaal in Duiven vertegenwoordigd waren konden ze natuurlijk niet ontbreken. De schutterijen demonstreerden het vendelzwaaien, waarna het Koninklijk paar over de vaandels mocht lopen. Dit is alleen voorbehouden aan bisschoppen, koningen en koninginnen, dus werden ze weer snel van de oranje loper verwijderd voor het geval er een burgemeester, lid van de hofhouding of beveiliger per ongeluk op zou lopen. Langs de route van de wandeling – die zo’n 30 minuten duurde – stonden vele mensen in de hoop een glimp van de Koning en Koningin op te vangen. Het paar had er flink de pas in, en kreeg tevens een gratis lesje geschiedenis over 200 jaar Duiven. Kinderen lieten een jubileumdans zien en er werd een tentoonstelling met winnende kunstwerken van een staatsieportretten wedstrijd getoond. Bij een speciaal ingerichte Liemerse streekproductenkraam kreeg het Koninklijk paar een empanada aangeboden. Een empana is een gefrituurde ‘schelp’ van bladerdeeg gevuld met zeevruchten. De hap is eigenlijk helemaal niet Hollands, maar heeft eerder een Spaanse/Portugeese afkomst. Grote kans dus dat Koningin Máxima dit vroeger ook regelmatig at, maar vandaag waagden ze zich er maar niet aan vanwege “de vette handen” die ze dan zouden krijgen, zo zei de Koning. De hapjes werden wel ingepakt en waarschijnlijk in de busrit naar Arnhem opgegeten. Ook enkele streekproducten die het Koninklijk paar zelf mocht uitkiezen gingen mee. “Maar geen bier” aldus de Koning die de idiote benaming ‘Prins Pils’ koste wat kost graag achter zich wil laten.
Rond kwart voor tien werd het Koninklijk paar verwelkomd in Arnhem, waar ze eerst het provinciehuis bezochten. De gemeente had alle mensen die zich bedelend hadden opgegeven bij de inhuldiging in de Nieuwe Kerk te zijn (maar niet mochten) een plaats in de hal van het provinciehuis gegeven. Deze veeleisende mensen waren ondanks dit vriendelijke cadeau van de gemeente nog steeds niet tevreden. Aan de regionale omroep die sommige van hen aan het woord lieten, werd kenbaar gemaakt dat ze baalden omdat “alleen de Koning hen een hand gaf", en Koningin Máxima niet. Achter gesloten deuren hadden de Koning en Koningin vervolgens nog een ontmoeting met de leden van de Gedeputeerde Staten en de fractievoorzitters van de Provinciale Staten. Op de markt stond een grote massa mensen op een balkonscene te wachten. De laatste persoon van Koninklijke bloede die op dit balkon stond was Juliana bij de opening van het provinciehuis. Na een opvallend lang zwaaimoment die qua snelheid eigenlijk niet goed aansloot bij de snelle provincieraces, betrad het paar de markt, waar ze een grootschalig programma onder ogen zouden krijgen. Aan de hand van de thema’s ‘ verbindingen’ en ‘voor elk wat wils’ zou onder andere de Slag om Arnhem nagespeeld worden, maar dat durfde de organisatie op het laatste moment toch niet aan vanwege de wind. Ook was het de bedoeling dat Koning Willem-Alexander een kanonschot zou lossen, maar hoewel hij het drie keer probeerde wilde het schot niet afgaan. Voordeel daarvan was wel dat er geen kans was op gehoorbeschadiging. Vele mensen – en ook de Koningin – hielden al angstvallig hun handen voor hun oren voor het schot wat niet kwam. Verder lopend over de groene loper - die was neergelegd in de vorm van een W van Willem-Alexander, en aan de andere kant van de markt de vorm van de M van Máxima – trad het dansgezelschap Introdans op (die ook regelmatig meegaan op staatsbezoeken) en gaf Mode Biënnale een modeshow met kleding ontworpen door Arnhemse modeontwerpers Spijkers & Spijkers en People of Labyrith. Burgers Zoo kon natuurlijk ook niet ontbreken, maar werd vertegenwoordigd door ‘nepdieren’ omdat echte exemplaren wellicht de veiligheid zou aantasten. Met allerlei beroemde figuren uit de geschiedenis van ons land wilde het Openluchtmuseum Arnhem graag een foto van het Koninklijk paar tussen de mensen die verkleed waren als Erasmus, Michiel de Ruyter en Willem van Oranje. De Koning – die naast Michiel de Ruyter stond – zei dat hij een goede band met de man had. “Ik ben getrouwd en ingehuldigd op zijn graf, en ben natuurlijk zelf ook een Marineman!”. Tot slot lieten Olympische sporter s– afkomstig uit Gelderland – nogmaals hun kunsten zien en speelden de jonge leden van voetbalclub Vitesse een potje voetbal.
De Koninklijke bus bracht het Koninklijk paar vervolgens naar Oosterbeek waar ze maar een kwartiertje zouden vertoeven. Na een begroeting door de burgemeester van de gemeente Reknum (Gebben) werd in snel tempo een kunstmarkt bezocht. Kunstenaars – van jong tot oud – mochten ieder in slechts 30 seconden hun kunstwerk toelichten aan de Koning en Koningin. Kinderen van een Oosterbeekse school stonden er wat bedroeft bij (de juf had hen beloofd dat ze vast wel een handje van het Koninklijk paar zouden krijgen) maar dat viel dus tegen.. “We moeten erdoorheen rennen, maar ik wil toch iets zien!” riep Koningin Máxima toen ze langs alle schilders en fotografen op het Raadhuisplein liep. Precies in het geplande kwartier lukte het de Koning en Koningin nog ook om weer bij de bus uit te komen die hen naar Wageningen bracht. Rond half 12 arriveerde het Koninklijk paar in Wageningen bij Hotel de Wereld, dé plek waar Prins Bernhard aanwezig was tijdens de capitulatie van de Duitsers aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De kinderen van de winnende school van de Koningsspelen in Gelderland zong het paar toe met hun inmiddels bekende Koningslied, wat een meester van de school schreef. Bovendien draagt de school ook nog eens de naam ‘Willem-Alexander school’. Na een optreden van de dansgroep ‘Urban Dance Squad’ stapte het Koninklijk paar in de koets die hen naar de haven bracht. Onderweg passeerden ze verschillende thema’s zoals: ‘stad der Bevrijding’, ‘City of Lif Sciences’, en de hoogtepunten uit het programma voor ‘Wageningen 750 jaar’. In de haven van Wageningen ging het Koninklijk paar vervolgens aan boord van de Eureka V waar de provincies Gelderland en Utrecht aan elkaar werden verbonden door een bijeenkomst met ongeveer honderd inwoners uit beide provincies.
Foto's: © Screenhots en PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com |
Rond 14.00 uur arriveerde het Koninklijk paar in Vianen waar ze feestelijk ontvangen werden met een optreden van dansgroep Sylvia’s Jazz. De ceremoniemeester die het paar toesprak gaf – aangemoedigd door het publiek – de Koningin drie zoenen. “Ik ga me nooit meer wassen” riep hij. De Koning en Koningin kregen de slappe lach om deze protocolbreker. Na een korte wandeling door de hoofdstraat van Vianen - waar ze onder andere een lekker appelsapje uit de streek kregen aangeboden- stapte het Koninklijk paar op de Veerpont Vrevia (Vreeswijk-Vianen) voor een tocht over de Lek naar Vreeswijk. Bij de jachthaven werden ze begroet door de burgemeester van Nieuwegein (Backhuijs) en de leerlingen van de Willem-Alexanderschool. Na aankomst in de Oude Sluis van Vreeswijk klonk het ‘Schuif maar aan, zing maar mee. Majesteiten in hoog hoezee. Ook de Koning Willem A en vooral zijn Máxima’ uit de kelen van zeemanskoor De Brulboei. Het bliksembezoek nam nog geen kwartier in beslag, maar om mensen niet volledig teleur te stellen liep het Koninklijk paar tot halverwege het wiebelende kippenbruggetje om het publiek aan de overkant toe te zwaaien. Naar verluidt kreeg een zwangere vrouw spontaan weeën van deze begroeting door het Koninklijk paar. Het paar zelf heeft daar niets van meegekregen, want zij zaten alweer uitgebreid in de bus op weg naar IJsselstein. Daar kregen ze in de jachthaven Marnemoende presentaties van Utrechtse bedrijven te zien. Een natuurhoeve, touwfabriek en een bedrijf in elektrotechniek op basis van de thema’s traditie, transitie en duurzaamheid. Kinderen van de school met de sportiefste Koningsspelen zong het paar toe op het bekende beweegnummer van Kinderen voor Kinderen. Utrecht liet in Vreeswijk ook al zien van Kinderen voor Kinderen te houden. Leerlingen van een basisschool zongen daar een (onverstaanbare) nieuwe tekst op de melodie van ‘Op een onbewoond eiland’. En dat de jachthaven – die er doorgaans ietwat triest uitziet – heus niet in een onbewoonde omgeving ligt, bleek wel uit het aantal mensen die op dit Koninklijke bezoek waren afgekomen.
Als Koning heeft Willem-Alexander er een hoop historische titels bij, zoals ‘Baron van IJsselstein’. Volgens eeuwenoude traditie krijgt de baron een paard overhandigd dat direct wordt doorgegeven aan een goed doel. Koning Willem-Alexander gaf het paard daarom direct door aan woon-zorgcentrum Ewoud, maar niet voordat hij het paard een beetje vertroeteld had. Koningin Máxima gaf hem ondertussen wat wortels, samen met de nieuwe eigenaar die eigenlijk een beetje bang voor het paard was. Nadat de Koning de teugels losliet, ‘protesteerde’ het beest even. Hij leek toch liever met het Koninklijk gezelschap mee te gaan. Hij was bovendien in eerste instantie aan hen overhandigd, maar besloot toch maar niet in de bus te springen.
Het liep tegen vier uur toen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima de Utrechtse wijk Lombok betraden. In deze multiculturele wijk werd een lange maar snelle wandeling door de Kanaalstraat gemaakt. Onderweg gebeurde van alles; een Irakese bakker bood een dienblad vol brood aan. “We eten het nu niet op, want met volle mond kunnen we met niemand praten” aldus de Koningin. Ook andere winkeliers vertegenwoordigen zich, maar zeker ook de muzikale buurtbewoners. Ze schudden veel handjes en bezochten zelfs een Surinaams Eethuis. Als ze weer buiten komen drukt een vrouw haar baby in Máxima’s armen, waarop het kind luidruchtig begint te huilen. Het was de bedoeling een foto te maken van het kind met de Koningin, maar dat zal wellicht niet zo’n vrolijk exemplaar zijn. Vanuit een onbekende hoek kwam vervolgens ook nog een klein meisje van een dansgroep aangerend die zich aan de benen van de Koningin klemt. Even daarvoor had het meisje na haar dansoptreden met andere kinderen de Koning ook al uitgebreid geknuffeld. Na een half uur vertrok het paar naar het Domplein voor de afsluiting van de tweede provincierace wat een korte wandeling via het Pandhof naar Paushuize inhield. Daar spraken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima tot slot nog met de leden van de Gedeputeerde Staten, de burgemeesters van de 26 gemeenten in Utrecht en de vier Utrechtse dijkgraven.
Wederom een heel mooi verslagje. Heb het met plezier gelezen
BeantwoordenVerwijderenEen goede benaming: 'de provincierace!' Je hebt inderdaad een superleuk verslag geschreven, alleen betwijfel ik of die mensen in Arnhem het wel zo leuk vinden hoe je over hen schrijft..
BeantwoordenVerwijderenDaar heb je gelijk in. Zelf stond ik ook bij het provinciehuis en merkte niets van ontevreden mensen. Ik krijg een beetje een naar gevoel van je stukje tekst Vivian...
Verwijderenje hebt altijd mensen die niet tevreden zijn. Hebben ze alleen een handje van de koning gehad en niet van Maxima.... jeetje, vergaat je wereld dan?
VerwijderenIk vind het een hele prestatie om in zo'n korte tijd zo veel plaatsen te doen. Ook voor de mensen die er staan, ze zijn in no time weer bij je voorbij waar je al die tijd voor hebt gestaan.
Ze zagen er mooi uit weer. Mooi stel.
Heb zojuist gelezen dat prinses Anne Marie van Bourbon Parma en haqr man Prins Carlos in november hun 2e kindje verwachten. Geweldig nieuws voor hen. Alvast gefeliciteerd
BeantwoordenVerwijderen