PROVINCIERACE IV - Friesland en Noord-Holland | De Oranjes

vrijdag 14 juni 2013

PROVINCIERACE IV - Friesland en Noord-Holland



Na een heerlijk nachtje slapen op landgoed Stania State, bij Oentsjerk, was het nog zo’n 20 minuten rijden naar Leeuwarden waar het Koninklijk paar vanochtend aan deel 4 van de provincierace startte. De dag werd afgesloten in de hoofdstad van Noord-Holland; Haarlem.

Precies 40 minuten waren er uitgetrokken om door Leeuwarden te trekken. Daar deed Koning Willem III ruim 140 jaar geleden (1873) enkele dágen over. Van 10 t/m 15 mei verbleef hij in de hoofdstad van Friesland, maar de ontvangst op de eerste dag had wel wat weg met die van het Koninklijk paar vandaag de dag. Ook híj werd in een open koets naar het hofplein gebracht en daar onthaald door veel publiek langs de kant. Op dit punt hadden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima Koning Willem III eigenlijk al ingehaald; want zij hadden in slechts een kwartiertje de college van Gedeputeerde Staten, de vice-voorzitter van de Provinciale Staten, de griffier en de fractievoorzitter al ontmoet in het provinciehuis. Koning Willem III zou pas in de loop van de dagen geleidelijk aan alle hoogwaardigheidsbekleders ontmoeten. Langs de kant van de koetsroute stond ook zanger Gerard Joling, waarop de Koningin de Koning aanstootte,en riep: “Hallo Gerard!”

Lopend over het Hofplein vormden de leerlingen van de Máximaschool en de Willem-Alexanderschool een Erehaag. Ook vonden er diverse presentaties plaats aan de hand van de thema’s: Duurzaamheid, Hofstad, nominatie voor Culturele Hoofdstad 2018 en Elfstedenstad. Daarbij werd de Koning geconfronteerd met een levensgrote foto van zichzelf toen hij in 1986 deelnam aan de tocht. Tot slot overhandigde de kinderburgemeester het paar een kinderboek ‘Spiegelspreuk’. Dit spannende boek gaat over ‘de jonge prins van Oranje die van huis wegloopt en bij zijn strenge grootmoeder in Leeuwarden gaat wonen. Daar zorgt een toverspreuk er voor dat de afbeeldingen die op vier tegels staan tot leven komen. Dat pakt nog redelijk goed uit, wanneer als eerste een man tevoorschijn komt en daarna een hondje. Maar hoe zal dat gaan met het dier dat zo groot schijnt te zijn als een berg en twee staarten heeft en een olifant wordt genoemd?....’ Het antwoord op deze vraag zal de huidige Prinsés van Oranje misschien vanavond al te weten komen, wanneer haar ouders het boek aan haar en haar zusjes geven. Tijdens het korte bliksembezoek aan Akkrum liet het dorp zich van hun sportiefste kant zien. Terwijl het Koninklijk paar over de Tsjerkebleek liep werden er diverse sporten zoals de typisch Akkrumse sporten Slingerapen en Mastklimmen gedemonstreerd. Ook werd hen een stukje Fries Suikerbrood overhandigt. In Joure werd er vervolgens weer een koets tevoorschijn gehaald (een Landauer) die getrokken werd door een span Friese paarden. Na een rijtoer over de Midstraat met veel muziek én publiek langs de kant stapte het Koninklijk paar tot slot toch nog even uit voordat ze de Koninklijke bus weer in gingen.  Hónderden schoolkinderen zongen hen namelijk toe met hun eigen Koningslied: “De vlag kan uit voor Willem-Alexander. De vlag kan uit, voor onze Máxima”.

Ook in de volgende plaats – Elahuizen – werd een rit gemaakt in een rijtuig. Een oldtimer Rolls Royce dit keer. Per oldtimer werd het paar naar het schip ‘De Beatrix’ gebracht waarop de stichting It Sailhûs watersportactiviteiten voor mensen met een verstandelijke handicap organiseert. Heel lang konden de Koning en de Koningin niet blijven, een provincierace kent natuurlijk alleen een korte pitstop. In Stavoren werden ze door, jazeker de heer Apotheker (burgemeester) begroet en volgde er een eresaluut door de plaatselijke schutterij. Het bezoek stond geheel in het teken van de visserij/toerisme en het zomercarnaval. Door middel van een korte wandeling over de Havenweg, kade, naar de boot ‘MS Friesland’ werden er diverse muziekoptredens getoond en in de binnenhaven door de jeugd gezeild.


Foto's: © PPE/Buys, www.ppe-agency.com

Met de MS Friesland werd over het IJsselmeer naar Noord-Holland gevaren en geprobeerd de vertraging van een half uur te herstellen.. Aan boord waren net als in de andere provincies weer circa 100 inwoners uit Friesland en Noord-Holland. Ook de beide Commissarissen waren hierbij aanwezig. Halverwege de boottocht bracht een formatie van F16’s van de Luchtmacht een groet door over het schip heen te vliegen. Het waaide flink, dus hield Koningin Máxima voor de zekerheid haar hoed goed vast. Het bezoek aan Noord-Holland begon in Enkhuizen waar burgemeester Baas hen begroette. Daarna werd er door het oude centrum van de Blauwpoortsbrug naar het eindpunt in de Schimmelstraat gewandeld. Langs de kant stonden mensen zowel in klederdracht als in moderne kleding en zong kinderkoor Sunshine hen toe. In een kort half uur werd het Koninklijk paar nog door het Koninklijk Stedelijk Muziekkorps en Drumfanfare Dindua begroet, waarmee Enkhuizen al weer doorgestreept kon worden.

Niet per bus, maar met een van de hofauto’s werden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima naar Hoorn gebracht. Ook daar werden ze weer toegezongen door de inwoners van Hoorn en zo’n driehonderd basisschoolleerlingen. Met een korte wandeling langs het Westfries Museum was het eindpunt al weer in beeld, maar Zaanstad nog lang niet in zicht. Ruim een half uur rijden was het naar Zaanstad – bekend van de Verkade koekjes. In Zaanstad werd er bij aankomst meteen al een dansvoorstelling opgevoerd, waarna er een wandeling over het Hembrugterrein – een voormalige munitiefabriek – werd gemaakt. Het Koninklijk paar kreeg uitleg over het monument van de fabriek die inmiddels al weer ruim tien jaar niet meer in bedrijf is. Verder lopend trad musicalgroep FluXus op met een stukje uit ‘Anastasia en de Tsaar’ in het kader van het Nederland-Ruslandjaar. De Koning kreeg verder een bijzondere oranje stoel aangeboden die voor 96 procent gemaakt was van hergebruikte koelkasten. “Jammer dat niet alle koelkasten zo lekker zitten!” riep hij toen hij er eens uitgebreid op ging zitten. “Ik kijk even de andere kant op” riep de Koningin toen vanuit onverwachte hoek ineens twee ‘meisje van Verkade’ de Koning een blik koekjes kwam overhandigen en hem daarna kusten. Het bezoek aan Zaanstad had een kwartier vertraging opgeleverd, wat inmiddels voor veel ongeduldige mensen op de markt van Haarlem zorgde. Toen het Koninklijk paar dan ‘eindelijk’ in Haarlem arriveerde was er eerst nog een korte ontmoeting met de leden van Gedeputeerde Staten en de vice-voorzitter van Provinciale Staten. Daarna snelden ze zich weer naar de Koninklijke bus die hen naar de markt bracht.

Op de markt stonden verschillende koren waaronder een Koninklijk Mannenkoor Zang&Vriendschap en een kinderkoor die samen het lied van Noord-Holland ten gehore brachten. Ook werd het Koninklijk paar een fotoboek overhandigd van alle Koninklijke bezoeken aan Haarlem onder de klanken van “Ik hou van Haarlem” – gezongen door ‘Dolly Bellefleur’. Het fotoboek weegt maar liefst 4 kilo en is 150 bladzijden dik. Tot slot zwaaide het Koninklijk paar nog één keer vanaf het bordes van het stadhuis naar de mensen en was op de livestream van RTV Noord-Holland te zien dat Koningin Máxima in de auto méteen haar hoge hakken uitgooide..


Foto's: © PPE/Buys, www.ppe-agency.com

3 opmerkingen:

  1. je hebt er weer veel werk in zitten. Helemaal top, omdat je er verder niet veel van ziet op tv. Even snel, maar om half 8 zit ik nog niet. :-)
    Ik vind die tulbanden niet leuk staan, maar verder zien ze er weer top uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. geweldig verslag weer, zou ik zeggen, want dat is het weer en het is wat Constance zegt. Veel zie je er niet van en dan toch zo'n mooi verslag.
    Mijn complimenten

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hartelijk dank hoor!

    Ja, ik zie er ook niet altijd veel van.. Soms heeft een bepaalde regionale omroep een livestream (maar ja niet altijd tijd daar naar te kijken) dus maak ik aan de hand van die beelden, de foto's, filmpjes van de NOS etc. de verslagen.

    BeantwoordenVerwijderen