Het Koninklijk paar vervolgden vandaag hun provincierace en bezochten Flevoland en Overijssel.
Vanwege de hoge temperaturen die voor vandaag waren afgegeven, had de politie het oosten des lands gewaarschuwd luchtige kleding te dragen en vooral veel water te drinken. Koningin Máxima zag de kans schoon om wederom een jurkje aan te trekken die ze eerder eens droeg bij een bezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk. De temperaturen die ze daar hebben, zouden immers overeen komen met het aantal graden wat hier vandaag voorspeld was.
Klokslag 9 uur werden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima begroet door de Commissaris van de Koning (Verbeek) en de burgemeester van Almere, mevrouw Jorritsma op de Esplanade. De Esplanade is een wandelboulevard en groot evenemententerrein, en is dus wel wat spektakels gewend, maar Koninklijke voetstappen zijn toch wel heel bijzonder. Anders dan in andere steden lag hier geen rood of oranje, maar een gróene loper uitgerold voor het Koninklijk paar. Het Koninljk paar kreeg het paviljen ‘Grwoing green cities’ te zien. Hier presenteerden leerlingen van het Groenhorst College de mogelijkheden van landbouw in de stad en vond er aansluitend een demonstratie plaats van een fitnessles voor ouderen op basis van het thema ‘Smart society’. Terwijl de Koningin zich in het publiek ‘stortte’ door met tientallen mensen handjes te schudden, werd ze op haar schouder getikt door haar man. De Koningin was de schilderijen van verstandelijk beperkte mensen vergeten te bekijken, maar nam er alsnog de tijd voor. Hoewel… veel tijd was er niet, want zo’n zeshonderd schoolkinderen zetten het ‘Almere lied’ in en dat betekende dat het bezoek alweer ten einde liep. Omdat de Koning nog veel last heeft van zijn pink schudde hij af en toe een paar handen met links. De cadeau’s voor het Koninklijk paar werden door leerlingen van een plaatselijke school per bolderkar vervoerd. Rond 10 uur arriveerden de Koning en Koningin in Lelystad waar ze gebukt door een erehaag liepen van kinderen met versierde boogjes. Ondertussen zorgden Antilliaanse en Surinaamse trommelaars voor gezelligheid. Op het Stadhuisplein werden verschillende activiteiten gepresenteerd van de ruim 100 nationaliteiten in Lelystad. Zo vond er een presentatie van talentvolle sporters, een optreden van de jeugdband 'My School's Talent' en een uitvoering van het 'Polderlied' door 200 schoolkinderen plaats.
In Emmeloord presenteerden zich alle tien dorpen uit de Noordoostpolder zich en vond er een ontmoeting plaats met de leerlingen van de school met de meest originele Koningsspelen. Op het Pastoor Koopmansplein wat een ‘eetplein’ ingericht met een streekproductenmarkt, biologische teelt en pootgoed voor de productie in ontwikkelingslanden. Koningin Máxima kreeg geen genoeg van de lekker sappige aardbeien, en stelde de een na de andere vraag over de productie van aardappelen aan twee boeren. Op hun beurt vroegen de boeren aan het Koninklijk paar of ze ook van aardappelen houden. En inderdaad, ook in Villa Eikenhorst worden regelmatig aardappelen geserveerd. Vanaf vandaag hebben ze helemaal een voorraad; de boeren gaven namelijk een kist truffelaardappelen cadeau. De informele bijeenkomst tussen de Koning en Koningin en ongeveer honderd inwoners uit Flevoland en Overijssel vond plaats in de voormalige Nederlands Hervormde Kerk van Ens. Tot nu toe lunchte het Koninklijk paar dan ook meteen tijdens die bijeenkomst van de provincierace, maar tijdens deze editie niet. Ná de ontmoeting met de inwoners hebben ze bij Bed en Breakfast de Syrinx in IJsselmuiden zo’n drie kwartier doorgebracht op de ark in de IJssel…en daar ook hun lunch genuttigd.. Ondertussen werd voor de honderd genodigden in Ens ook het eten geserveerd, maar ze moesten het zónder het gezelschap van het Koninklijk paar opeten.
De temperatuur was inmiddels al flink gestegen toen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vanmiddag in ’s Heerenbroek arriveerden om daar de start van het 650-jarig bestaan van het dorp mee te vieren. Bij het verenigingsgebouw werden ze begroet door de Commissaris van de Koning en de burgemeester van de gemeente Kampen – Koelewijn. Met het onthullen van een kunstwerk gaf het Koninklijk paar het officiële startsein van het dorpsfeest. Als dank voor hun komst kregen de Koning en Koningin een grote kaas mee naar huis. Alle provinciebezoeken bij elkaar opgeteld kunnen er al meerdere koelkasten gevuld worden met (vooral) streekproducten uit alle kanten van het land. In Zwolle werd eerst het provinciehuis bezocht voor een ontmoeting met het college van Gedeputeerde Staten en de vice-voorzitter van Provinciale Staten. Aansluitend woonde het Koninklijk paar de opening bij van een tentoonstelling over de Kroonappels van het Oranje Fonds in het Bestuurscentrum van het provinciehuis. Het publiek buiten stond er wat teleurgesteld bij. Zij hadden de Koning en Koningin slechts snel voorbij zien vliegen naar het provinciehuis waar bovendien ook nog eens de meeste tijd werd doorgebracht..en er ís tijdens deze provincierace al zo weinig tijd.. Gelukkig kwamen ze op een gegeven moment weer naar buiten om naar een optreden van het Britten Jeugd Strijkorkest te kijken, maar vervolgens verdwenen ze weer in een tent voor een ontmoeting met burgemeesters en inwoners. Met een optreden van de Pioniers uit Nijverdal werd het bezoek aan Zwolle alweer afgesloten. Er was nog wel net de mogelijkheid om het paar een fotoboek te overhandigen dat de stichting ‘Groeten uit Zwolle’ speciaal voor de nieuwe Koning en Koningin had gemaakt. In het boek staan foto’s van Zwollenaren die de nieuwe Koning en Koningin de groeten doen. Het Koninklijk paar werd vandaag de gehele dag in een hofauto vervoerd; mogelijk omdat zich daar een betere airco in bevind dan in de bus. Máár de Koninklijke bus beschikt over een toilet en de auto niet. Daarom werd er onderweg naar Goor een sanitaire stop gemaakt in Markelo. Heel toevallig was er op de locatie waar de Koning en Koningin het toilet bezochten net een huwelijk bezig. Voor de bruid en bruidegom die elkaar net het jawoord hadden gegeven kon de dag toch al niet meer stuk, maar toen ze het Koninklijk paar ook nog eens ontmoette werd de dag natuurlijk helemaal fantastisch. Voordat ze weer in de auto stapten, namen ze nog even de tijd om met het bruidspaar op de foto te gaan en hen veel geluk toe te wensen.
In Goor onthulden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima de nieuwe zonneauto van het Solar Team Twente. Daarna werden ze door ruim 1200 kinderen verwelkomd op een plein. De kinderen zaten al uren in de zon en werden ‘koel’ gehouden met water en zo hier en daar een ijsje. Vervolgens nam het Koninklijk paar plaats in een tent waar de temperatuur tot zo’n 40 graden opliep.. Verschillende optredens passeerden de revue zoals iemand op een blokfluit, de finaliste van het Prinses Christina Concours, , de jeugdbigband Big Bang uit Hengelo, en Jeroen Ekkerink, winnaar van songfestival The Voice of Twente voor geestelijk gehandicapten. Tot slot betraden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ook het podium om gezamenlijk met iedereen het volkslied ‘Goors Victorie’ te zingen.
Foto's worden nog toegevoegd!
Ik was gisteren in Zwolle, je mag mijn foto´s die op ATR staan wel overnemen. Hopelijk heb je er wat aan.
BeantwoordenVerwijderen