De Oranjes: juli 2013

woensdag 31 juli 2013

QUIZ: Koninklijke zomervakanties



1. Hoe heet het Italiaanse vakantiehuis van Prinses Beatrix en in welk jaar verbleef ze er voor het eerst? (2 punten)
2. In welke Griekse plaats hebben Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een villa gekocht?
3. Wat vierden Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven tijdens een vakantie in juli 1979 in Oostenrijk?
4. Waar was Prinses Beatrix op vakantie toen ze haar kuitbeen brak?
5. Hebben Prinses Juliana en Prins Bernhard een vakantievilla laten bouwen of kochten ze een al bestaande villa?
6. In welk jaar vond er voor het laatst een fotosessie in Italië plaats?
7. Hoe heet het jacht waar toenmalig Koningin Juliana, Prins Bernhard, Prinses Beatrix en Prins Claus op deze foto op zitten?
8. Waarom onderbrak Prinses Margriet haar vakantie in 1963?
9. Welke kleur heeft het cameraatje van Prinses Beatrix waar ze de laatste jaren al veel vakanties mee heeft vastgelegd?
10. Aan welke zee lag de villa waar Prinses Juliana, Prins Bernhard en familieleden jarenlang vakantie vierden?
11. Met welk apparaat kan Koning Willem-Alexander vanaf heden de nieuwe wetten en Koninklijke Besluiten ook vanaf zijn vakantieadres ondertekenen?
12. Waar beleefde Prins Pieter-Christiaan zijn allereerste vakantie?
13. Prinses Beatrix kan in het buitenland ongestoord winkelen, en maakt daar dus flink gebruik van. Welke andere familieleden herken je op deze foto?
14. Waar gaat deze kar met matrassen, bestek en prinsesjes naartoe?
15. Waar gingen Koningin Wilhelmina en Prinses Juliana in de zomer van 1935 naartoe op vakantie?
16. Tijdens welke fotosessie in Porto Ercole waren de prinsjes Willem-Alexander, Friso en Constantijn als indiaan verkleed?
17. Tijdens fotosessies voorafgaand aan hun zomervakantie, werd er door de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane regelmatig gevoetbald. Welke bal kwam gedurende de jaren het vaakst in beeld?
18. Wat riep Willem-Alexander tegen de pers tijdens de vakantie in het Ierse Sneem?
19. Waar en wanneer waren Willem-Alexander en Máxima voor het eerst samen op vakantie? (2 punten)
20. Hoe heet de hond die op deze foto dolblij achter zijn – net van vakantie teruggekeerde – gezin aanloopt? 

Antwoorden kunnen t/m 19 september 2013 opgestuurd worden naar royalfanvivian@hotmail.com onder vermelding van ‘QUIZ: Koninklijke zomervakanties’. Er zijn in totaal 24 punten te behalen. De eerste deelnemer krijgt een extra bonuspunt!

Veel succes!

Bekijk hier de uitslag van de vorige quiz (Koninklijke vlaggen) 

maandag 29 juli 2013

Wilhelmina 1880-1962: VIII

1916 - 1920

Betrokkenheid bij rampen 
Als een storm op 13 en 14 januari 1916 grote delen van de Zuiderzeekust onder water zet, twijfelt Koningin Wilhelmina geen moment om dit getroffen gebied in Noord-Holland te bezoeken. De schade was zeer groot, er vielen 19 doden, en bij diverse scheepsrampen door de storm op zee kwamen nog eens 32 mensen om. Wilhelmina schreef ook over deze ramp in haar boek ‘Eenzaam maar niet alleen’: “Te midden van alle mobilisatiespanning en ellende kwam in januari 1916 ook nog een grote watersnood ons vaderland teisteren. Het kon niet op! Noord-Holland was één watervlak. Onmiddellijk ging ik de toestand in ogenschouw nemen.” De Koningin trok zich de nood waar de mensen in de overstroomde dorpen in verkeerden zo aan, dat ze peettante werd van een baby die in de stormnacht geboren was. Toen ze namelijk vroeg “Zijn er nog mensen in nood?” en iemand haar vertelde dat er een meisje in de stormnacht was geboren, antwoordde ze: “Dan wordt dat mijn petekind!” Jaren later (in 1999) vertelde het petekind: “Mijn vader heeft mijn moeder gedragen naar de woning van zijn moeder die hoger op de berg lag. Op die zolder ben ik geboren. Met veel mensen er om heen, want iedereen moest zich in veiligheid brengen. Kinderen, van alles krioelde er op die zolder. Ze hadden een zeil van de botters gespannen en daarachter ben ik geboren, de zevende op rij. Koningin Wilhelmina heeft van alles bij mijn moeder laten bezorgen, zoals kleertjes en een nieuwe wieg.” De Koningin kwam zelf altijd onverwacht, ook wel per fiets. “Een keer kwam de Koningin toen moeder aan het garnalen pellen was. Mijn moeder schrok ervan, want die dingen stinken, hoor. Ze wilde het teiltje met garnalen wegdoen. “Nee, hoor,” zei Wilhelmina, “ik zie graag werkende vrouwen.” Een paar weken later, in februari 1916 nam Wilhelmina ook haar dochter mee om Noord-Holland te bezoeken. Ze logeerden een week in het Paleis op de Dam, om vanuit daar steeds het getroffen gebied te bezoeken.





Wie de haven anno 2013 bezoekt, kan daar nog altijd aan de onderkant van de jas van een geplaatst standbeeld van Wilhelmina zien hoe hoog het water stond. Ook in de jaren daarna laat Koningin Wilhelmina haar betrokkenheid bij rampen goed merken. Ze bezoekt in 1917 Drenthe waar grote veenbranden hebben gewoed, en is ze met haar man en dochter in 1920 in Deventer op bezoek waar gebieden zijn overstroomd.

Inspectietochten en treinongeluk

Tijdens de Eerste Wereldoorlog – die nog tot 11 november 1918 duurde – reisde Koningin Wilhelmina jarenlang ons neutrale Nederland door om overal legeronderdelen te bezoeken en te inspecteren. Ook wel de ‘inspectietochten’ genoemd. Ze reist dan veelal per trein naar de locaties toe. Vanaf het station ging ze dan per auto, paard of lopend naar de soldaten toe. Afhankelijk van de afstand. Op 7 juni 1917, na een inspectietocht in Brabant, raakte de Koningin betrokken bij een treinongeluk. Ze is terugreizend naar Den Haag als tussen Schalwijk en Houten de trein uit de rails vliegt. Zeven wagens vlogen volledig uit de rails, maar de salonwagens waar de Koningin zich in bevond bleven min of meer overeind. Er raakten diverse mensen gewond, en ook de Koningin bleef na het ongeluk niet in haar salon zitten. Met een grote verbanddoos liep ze rond om mensen te helpen. Als het personeel haar adviseert dat ze in het gedeelte van de trein dat nog te gebruiken is kan terugreizen roept ze: “Ik verlaat deze plek niet voordat ik de overtuiging heb dat hier geen hulp meer nodig is.”Uiteindelijk lijkt het met de 26 gewonden mee te vallen. Volgens een krant uit die tijd was het wel opvallend dat alle slachtoffers naar station Houten ‘konden’/moesten lopen, terwijl er iemand bij was die vier vingers mistte.. en ook slachtoffers met botkneuzingen. Na onderzoek bleek later dat door de hitte de rails was uitgezet en daarom de trein ontspoorde.

Nasleep Eerste Wereldoorlog

Tijdens de jaren van de Eerste Wereldoorlog is Wilhelmina eigenlijk oververmoeid, maar geeft daar nauwelijks aan toe. Haar man, Prins Hendrik schreef op 1 januari 1916 aan zijn moeder dat de oorlog en zijn beproevingen Wilhelmina uitputten. “Vaak gaat zij al om negen uur ’s avonds naar bed, om vermoeider op te staan dan ze al was.” Behalve de oorlog die op de grootste aandacht van de Koningin kan rekenen, gaat ook het andere werk gewoon verder binnen de paleismuren en worden er in het land tientallen werkbezoeken gebracht, standbeelden onthuld en tentoonstellingen geopend. In de zomer van 1916 geeft Wilhelmina eindelijk aan haar vermoeidheid toe. Voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog gaat ze op vakantie naar Katwijk. Voor dochter Juliana bovendien een ideale periode om weer eens een langere tijd met haar moeder dingen te ondernemen. Gelukkig komt na vier jaar strijd in november 1918 eindelijk de vrede in Europa weer terug en wordt er een wapenstilstand getekend. Maar de nasleep van de oorlog is lange tijd nog wel alarmerend. Op veel plaatsen breekt er een revolutie uit, met het ‘wegjagen’ van Vorstenhuizen tot gevolg. Zoals in Oostenrijk en Duitsland. Keizer Wilhelm II vlucht naar Nederland met zijn vrouw. Koningin Wilhelmina verleend hem ‘asiel’ hoewel ze hem eigenlijk niet mag.. Ze vindt de Duitse keizer vooral ‘een lafaard’, omdat hij de weg van de minste weerstand heeft gekozen. Tot 1920 woont het keizerlijke paar in Kasteel Amerongen, en vervolgens tot zijn dood in Huis Doorn. Wilhelmina heeft de man echter nooit bezocht, in tegenstelling tot Prins Hendrik met dochter Juliana. Ook Prins Bernhard kwam later vaak over de vloer bij de keizer. Wilhelm beschouwde die ontvangsten als ‘familiebezoeken’. De Oranjes en Hohenzollerns zijn inderdaad aan elkaar verwant, net als het huis Mecklenburg-Schwerin (via Hendrik). 



Hectisch privéleven
De drukke werkzaamheden hebben de relatie met Hendrik én Juliana vast geen goed gedaan. Tussen de bedrijven door maakte ze echter wel zoveel mogelijk tijd vrij voor Juliana. Met haar dochter bracht Wilhelmina wel eens een weekend of vakantie door in villa de Ruygenhoek. Deze villa stond tot 1983 (toen het afbrandde) in de duinen van Scheveningen. Wilhelmina vond het er heerlijk. Met haar dochter speelde ze op het strand, of ze oefende haar hobby schilderen uit, in tegenstelling tot Prins Hendrik. Hij haat de plek waar het ‘altijd waait en koud is’. Dit meningsverschil zorgt weer voor een nieuwe aanleiding tot conflicten tussen Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik. De relatie werd steeds moeizamer. Net als de Eerste Wereldoorlog ten einde loopt, er in de regering rustiger tijden aanbreken, bereikt haar huwelijk een dieptepunt. De Koningin denkt er zelfs aan te scheiden, maar beseft dat zoiets ‘het land op zijn kop zal zetten’. Ze vind bovendien dat ze het goede voorbeeld moet geven. Het enige wat Wilhelmina en Hendrik nog bind is hun dochtertje. Voor de buitenwereld verschijnen Wilhelmina en Hendrik vanaf 1917 wel weer veel vaker samen in het openbaar. Achter de schermen zijn de twee uit elkaar gegroeid, en voelt Hendrik zich vooral nutteloos. Hij mistte de huiselijke gezelligheid van zijn familie.



Steeds vaker ging de prins alleen naar Duitsland om zijn familie te bezoeken en hield hij zich in zijn vrije tijd bezig met reizen en jagen. Ook zoekt hij aandacht van andere vrouwen. Al twee jaar voor de geboorte van Juliana, in 1907 zou het eerste buitenechtelijke kind geboren zijn die hij bij Mien Wenneker verwekte. En terwijl deze vrouw in april 1909 (enkele weken voor de geboorte van Juliana) trouwde met haar oom… kwamen er tijdens haar huwelijk nog meer kinderen van Koninklijke bloede. Edith Maria (op 22 juli 1910) en na de dood van Cornelis Abbo (de man van Mien) kwamen nog Willem (in 1916) en Albrecht Willem (in 1918). Deze Albrecht stond later ook wel bekend als Pim Lier, doordat Mien in 1919 met Jan Derk Lier trouwde en hij Albrecht/Pim als zijn zoon erkende.. Ondanks dat Mien dus weer hertrouwd was, kreeg ze op 24 juni 1922 nog een tweeling van Prins Hendrik: Alida Wilhelmina en Maria Suzanne. Vermoedelijk heeft Prins Hendrik nog twee dochters bij twee verschillende vrouwen gekregen; Catherine Duplessis (op 21 november 1911) en Anne Helena Greven (13 januari 1921). Van alle buitenechtelijke kinderen is de bekendste Albrecht Lier. Deze halfbroer van Juliana stond in de jaren tachtig een paar keer in de krant vanwege zijn lidmaatschap van de Centrum Partij, maar óók als moordenaar van zijn vrouw Petra de Vries waar hij in 1948 mee getrouwd was. Pas in 1979 werd bekend dat hij een halfbroer van Juliana is.

dinsdag 23 juli 2013

Dit is de Prins van Cambridge:

UPDATE:
24 JULI, 19.20 UUR: Hij heet George Alexander Louis!

 

23 juli - Na de geboorte van de Prins van Cambridge (momenteel ook wel ‘The Royal Baby Boy’ genoemd) was de vraag; wanneer verlaat het jonge gezin het ziekenhuis? In de straat van het St. Mary’s ziekenhuis en via de webcam was het lang wachten.. Pas rond 19.15 uur plaatselijke tijd kwamen Prins William en Prinses Catherine met de kleine prins naar buiten. 

In de armen van zijn moeder, lag het prinsje, van slechts 1 dag oud, ingepakt in hetzelfde ‘toondekentje’ die zijn vader ruim 31 jaar geleden ook warm hield bij de eerste ‘kennismaking’ met het Britse volk. Op de stoep van het ziekenhuis nam William de baby in zijn armen. Vervolgens liep het paar naar de pers toe. Zo vertelde Catherine dat het heel emotioneel was: “Iedere ouder kent dit gevoel.” "Het is een grote jongen en hij is best zwaar", vertelde de prins."Gelukkig lijkt hij op haar." Daarop moet Catherine lachen, ze zei dat ze dat nog niet wist.

Ook de naam van het prinsje beweren de prins en prinses nog niet te weten. "We denken nog na over de naam", aldus Prins William.

Na enkele vragen te hebben beantwoord verdween het gezin weer even het ziekenhuis in om (George) in een maxi cosi te zetten. Catherine nam op de achterbank plaats naast haar zoon, en pappa William reed naar huis. In Kensington Palace zullen ze de komende dagen nog veel meer kraamvisite krijgen. Vanmiddag zijn zowel opa en oma Middleton als opa Charles met zijn vrouw Camilla al op bezoek geweest.

maandag 22 juli 2013

ZOON VOOR WILLIAM EN CATHERINE

De Hertog en Hertogin van Cambridge zijn vanmiddag om 17.24 uur (onze tijd) ouders geworden van een zoon. Dat werd zojuist bekend gemaakt in een mededeling van Kensington Palace. 

De bekendmaking van de geboorte liet even op zich wachten, omdat de Koningin en de premier als eersten geïnformeerd moesten worden. De baby - die derde in de lijn van troonopvolging is - weegt bijna 8 pond en zal vannacht met zijn ouders nog overnachten in het St. Mary’s Hospital waar Catherine vanochtend werd opgenomen. Geheel volgens Britse traditie hebben de artsen die bij de bevalling zijn geweest een document getekend waarop het geslacht, de lengte, gewicht en het tijdstip van de geboorte van de baby vermeld staan. Het document is naar Buckingham Palace gebracht en daar achter het hek op een standaard geplaatst zodat voorbijgangers het kunnen lezen, maar anno 2013 kunnen we gelukkig ook snel(ler) via de media geïnformeerd worden.

Het prinsje (die mogelijk George zal heten) zullen we morgen in de loop van de dag zien als hij met zijn ouders het ziekenhuis verlaat.

22.40 uur - Reactie Prins Charles:
"Mijn vrouw en ik zijn dolgelukkig met de komst van mijn eerste kleinkind. Het is een enorm speciaal moment voor William en Catherine en we zijn zo blij voor hen. Grootouder worden is een heel speciaal moment, zo hebben tal van mensen me onlangs nog verzekerd. Ik ben enorm trots en blij om voor de eerste keer grootvader te zijn. We kijken er naar uit om de baby te kunnen zien."

23.00 uur - Prins William in een verklaring:
"We kunnen niet gelukkiger zijn."

zondag 21 juli 2013

BELGIË: Filip is de nieuwe Koning der Belgen

Ook België heeft sinds vandaag een nieuwe Koning. De dag begon met een traditionele dienst in de Sint-Michiels – en Sint – Goedelekathedraal. Daarna ondertekende Koning Albert om 10.45 uur in het paleis de akte van troonsafstand. Na een uur zónder regerende Koning, lijmde Filip een uur later het Koninklijk Huis weer aan België vast door in het parlement de eed af te leggen.


Foto: ©  PPE/v.d. Werf, www.ppe-agency.com
De zevende Koning der Belgen arriveerde na een kort nachtje slapen (gisteren vonden er ook al wat festiviteiten plaats) als prins met zijn familie bij de Sint-Michiels – en Sint – Goedelekathedraal in Brussel. De Te Deum-viering werd dit jaar door alle leden van de familie (op de kinderen na) bijgewoond. Het is traditioneel het begin van elke Nationale Feestdag, en dit jaar wat vervroegd in verband met de troonswisseling. Met een katholieke lofzang werd herdacht dat Koning Leopold I als eerste Koning van België op 21 juli 1831 werd ingehuldigd. Vanwege de recente troonswisseling werd – ongebruikelijk – vaak geapplaudisseerd tijdens de dienst. Geen bijzonder nieuws meer, maar door media altijd nog trouw opgenoemd is de afkomst van de kleding. Uiteraard was – zoals altijd – Edouard Vermeulen van modehuis Natan opgeroepen om Koningin Paola, Prinses Claire en Prinses Mathilde te kleden. Prins Laurent was echter een verrassendere verschijning; hij besloot zijn zonnebril – ongeacht of hij binnen of buiten was – gewoon op te houden.

In tegenstelling tot Koningin Fabiola – die na de dienst meteen in haar rolstoel naar de auto werd gereden en dus al naar het paleis vertrok, besloten Koning Albert, Koningin Paola, Kroonprins Filip, Kroonprinses Mathilde, Prinses Astrid, Prins Lorenz, Prins Laurent en Prinses Claire het publiek nog wat aandacht te geven. “Merci, Albert” en “Vive le roi!” werd er geroepen. De Belgische Koninklijke familie heeft namelijk meer Franstalige fans dan Nederlandse.. Mensen verdrongen elkaar om cadeautjes aan te bieden aan het vertrekkende en het beginnende Koninklijk paar. Voor Astrid en Laurent en hun echtgeno(o)t(e) was er beduidend minder belangstelling, maar dat leek hen niet te deren. De zonnebril steviger op zijn neus drukkend plofte Prins Laurent op de achterbank voor de rit terug naar het Koninklijk paleis. Na vele handen te hebben geschud stapten Albert, Paola, Filip en Mathilde ook eindelijk in de auto’s. Voor het eerst in de Belgische geschiedenis vond in het Koninklijk Paleis een vrijwillige abdicatie plaats. De troonzaal waar de gebeurtenis zich afspeelde, was slechts een keer eerder decor van een (politiek gedwongen) abdicatie – op 16 juli 1951. Voordat hij de belangrijke handtekening zette, nam Koning Albert het woord in afwisselend Nederlands, Frans en Duits (om iedereen tevreden te stellen) Hij bedankte de premier en de voorzitters van de Belgische partijen voor hun inzet om in moeilijke omstandigheden een regering te vormen. Ook bedankte hij zijn vrouw, Koningin Paola, in het Frans: "Dank je wel en een dikke kus". Door deze woorden raakten zowel Koningin Paola als Prinses Mathilde diep ontroerd. Ook sprak hij zijn zoon toe: “Straks zal u onze zevende koning zijn. We weten dat u zich richt op de zorgen van het volk en u zult inzetten voor de Belgische bevolking. En zijn er zeker van dat u zult slagen in het volbrengen van uw nieuwe taken. Je hebt alle kwaliteiten van het intellect en het hart om ons land goed te dienen." Tot slot sprak Albert de wens uit dat België een inspiratiebron blijft voor Europa. Na een omhelzing tussen vader en zoon werd de akte op tafel gelegd. Rond half elf legde Albert met zijn handtekening definitief het koningschap neer. België had toen even geen regerend staatshoofd.



Anders dan in ons land is na de ondertekening van de akte van abdicatie niet automatisch de troonopvolger Koning. Pas na de beëdiging is aantreden als nieuwe Koning officieel. In de tussentijd neemt de federale regering het koninklijk gezag waar, zo is vastgelegd in de Belgische grondwet. Aangezien er nu slechts een uurtje tussen zat, hoefden er nog geen (Koninklijke) werkzaamheden verricht te worden ;).

Hetzelfde stofje.. 
Filip en Mathilde werden per open Mercedes naar het parlement gebracht. De auto reed stapvoets, zodat alle mensen langs de kant het paar goed kon zien. Bij het parlementsgebouw waren ondertussen alle genodigden en ook de Koninklijke familie al aangekomen. Voor het eerst vandaag verschenen daar ook de vier kinderen; Prinses Elisabeth, Prins Gabriël, Prins Emmanuel en Prinses Eleonore. De meisjes droegen net als de andere vrouwelijke leden van de familie een creatie van Edouard Vermeulen. De stof van de jurkjes is overigens een ‘oude bekende’ van Máxima die ook een kledingkast vol Natan heeft. Omdat de troonswisseling in Nederland nog maar zo kort geleden is, blijf je als mens toch vergelijken. Een bijzondere verschil is ook dat Koning Filip met zijn aantreden als Koning de troon bestijgt als viersterrengeneraal en Koning Willem-Alexander juist ontslag nam uit de krijgsmacht, omdat zijn functie als Koning daarmee niet te verenigen is. Toen iedereen op zijn/haar plek zat kwam Filip binnen. Hij werd vanaf de troon eerst zelf toegesproken door de voorzitter van het parlement, maar nam ook zelf het woord. In zijn toespraak bedankte hij zijn vader voor de twintig jaar die hij het land gegeven heeft: "Gedurende twintig jaar heeft u een vertrouwensband tussen de koning en het Belgische volk hernieuwd en onderhouden door een toegankelijke koning te zijn, met een warm en diep menselijk gelaat. U was een luisterend en geëngageerd Staatshoofd." Ook sprak hij enkele woorden tot zijn vrouw: "Lieve Mathilde, sinds vele jaren heb jij je met heel je hart ingezet in talrijke activiteiten. Je hebt een aangeboren zin voor menselijk contact. Met onze dierbare kinderen beginnen wij vol vertrouwen aan dit nieuwe hoofdstuk van ons leven en van ons land." In de drie landstalen legde hij vervolgens de eed af. Laten wij het voor het gemak bij de Nederlandse versie houden: "Ik zweer dat ik de Grondwet en de wetten van het Belgische volk zal naleven, 's Lands onafhankelijkheid handhaven en het grondgebied ongeschonden bewaren." 




Via dezelfde route reed de familie weer terug naar het paleis; daar zwaaiden ze op het balkon van het paleis naar de mensen. Er werd zelfs even (voorzichtig) gekust door het nieuwe Koningspaar.

Foto's: ©  PPE/Nieboer, v.d. Werf en Guido Ohlenbostel, www.ppe-agency.com

Foto: ©  PPE/Nieboer,  www.ppe-agency.com
In z’n eentje bezocht Koning Filip rond twee uur het graf van de Onbekende Soldaat, die het Nationaal Congres van 1830 herdenkt. Samen met de minister van Defensie Pieter de Creme en premier Di Rupo legde hij een krans neer bij het graf. De ceremonie werd echter kort verstoord door iemand die “Leve de Republiek” riep. Andere mensen probeerden deze republikein te overschreeuwen met “Leve de Koning!”. Tegen het einde van de middag inspecteerde Filip de burgerlijke en militaire troepen en was vervolgens met de bijna voltallige Koninklijke familie aanwezig bij het jaarlijkse defilé op het Paleizenplein. Aan het defilé – dat iets korter was dan andere jaren – namen ook een aantal Nederlanders mee, onder wie de commandant der strijdkrachten, generaal Tom Middendorp. Ook deden een detachement van de 13e gemechaniseerde brigade uit Oirschot en twee Fennek-verkenningsvoertuigen mee. Verder liep de koninklijke militaire Kapel Johan Willem Friso mee. In de lucht was een Nederlandse NH90-helikopter te zien.

Vanavond woonde het nieuwe Koningspaar in het Warandepark diverse festiviteiten bij. Op iedere Nationale Feestdag staan hier kraampjes en kermisattracties. Onverwacht zorgde Filip voor een verrassing; er werd bekend dat hij om 22.00 uur vanaf het balkon van het paleis een toespraak zou houden. Mensen verzamelden zich en wachtten in spanning af. Uiteindelijk kwam hij pas rond tien voor half elf tevoorschijn, gearmd met Mathilde. De Koning was zo laat op de avond wat losser dan eerder op de dag en gaf zijn vrouw de een na de andere zoen. Hij pakte de microfoon en sprak in afwisselend Nederlands en Frans de volgende zinnen: "Dank u voor uw aanwezigheid, dank u dat u alles samen met ons viert. We hebben een prachtige dag beleefd. Dank voor uw steun en uw vertrouwen. Laat ons fier zijn op ons mooie land. We wensen u nog een mooi feest. Laat ons samen genieten van het vuurwerk. Leve België!" En inderdaad. Met een prachtig en groots vuurwerk werd de dag rond 23.00 uur afgesloten.

zaterdag 20 juli 2013

Leden Koninklijke familie bij Noors verjaardagsfeest

Kroonprins Haakon en Kroonprinses Mette-Marit vieren 40e verjaardag met o.a. Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Prins Constantijn en Prins Jaime. 

In Koninklijke kringen wordt de 40e verjaardag uitgebreid gevierd. Zo ook in Noorwegen waar het Kroonprinselijk paar hun 40e verjaardagen (20 juli en 19 augustus) hadden gebundeld tot één tweedaags feest.

Kroonprins Haakon en Kroonprinses Mette-Marit organiseerden hun feest niet ver van huis, maar gewoon in de tuin. Voor het tweedaagse feest werd het landgoed van landhuis Skaugum omgetoverd tot festivalterrein met een podium, verschillende eetkraampjes en tentjes. Onder de aanwezigen waren behalve vrienden en de Noorse Koninklijke familie ook Koninklijke gasten als onze Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Prins Constantijn, maar ook Prins Jaime met (nieuwe) vriendin Viktoria Cservenyak. Uit andere landen waren nog Kroonprins Frederik en Prinses Mary, Prins Pavlos, Prinses Marie Chantal, Prins Kyril, Prinses Mafalda, Prinses Olympia en Prinses Rosario aanwezig.

Máxima in een lange zwarte jurk
Vanmiddag om 16.00 uur werd het festival geopend, al waren de jarige job en jet nog niet aanwezig. Terwijl Prins Constantijn een hotdog at samen met Prinses Märtha-Louise en een ‘vechtspelletje’ met haar jongste dochter Emma Tallulah speelde, vloog de Noorse Kroonprins ergens in de lucht. Elders op het landgoed lande hij veilig per parachute om vervolgens met zijn gezin naar het feest te komen. Bij een (Koninklijk) feestje denk je in eerste instantie niet aan kamperen in tentjes en caravans en het meenemen van eigen servies. Maar het Noorse Kroonprinselijk paar wilde zo graag eens een soort ‘hippie feest’ samen met hun vrienden, waaronder zich dus wat Koninklijke gasten bevinden. Met een Rockconcert op het podium werden de 40e verjaardagen van Kroonprins Haakon en Kroonprinses Mette-Marit ingeleid, maar niet voordat het Kroonprinselijk paar door hun kinderen en de gasten zelf waren toegezongen. Er werd zelfs een dansje bij gemaakt. Koning Willem-Alexander lag er tijdens het concert relaxed bij. Zijn vrouw zat een paar meter verder gezellig te kletsen.

De verrassing was groot toen Kroonprins Haakon zélf met gitaar naar de microfoon liep om solo te zingen, en de ontroering was diep bij de toespraak van zijn zus, Prinses Märtha-Louise. Na middernacht zochten de 220 gasten hun tentje op. Heel lang uitslapen kunnen ze niet, want morgen is er in Dronningparken (Koninginnepark) een openlucht kerkdienst ter gelegenheid van de verjaardag van Kroonprinses Mette-Marit. 's Avonds wordt er Thais gegeten met als achtergrondmuziek: Hardrock..


Foto's: © Screenshots vgtv.no

vrijdag 19 juli 2013

FOTOSESSIE IN TUIN VILLA EIKENHORST – 2013

Voor het Koninklijk gezin begint de vakantie altijd met (of eigenlijk ná) een fotosessie. Vanmiddag poseerden Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, de Prinses van Oranje, Prinses Alexia en Prinses Ariane weer voor tientallen fotografen in de tuin. Ook de hond Skipper mocht voor het eerst deelnemen. 

Na nog een ochtend school hebben de prinsesjes (en de rest van Midden-Nederland) ook eindelijk vakantie. Pas vanaf 2 september moeten ze de klaslokalen op de Bloemcampschool weer betreden. De Prinses van Oranje gaat dan naar groep 7, Prinses Alexia naar groep 5 en de ‘uitgekleuterde’ Prinses Ariane begint in groep 3. Als prins liet Willem-Alexander tijdens fotosessies labrador Skipper altijd binnen, dit in tegenstelling tot zijn ouders en grootouders die talloze keren met hun honden poseerden. In de verjaardagskaart van RoyalfanVivian aan de Koning stond dan ook de tip om misschien de huisdier(en) eens bij een fotosessie te betrekken. En toevallig mocht Skipper een maand later poseren op het officiële gezinsportret, maar vandaag was hij dus ook bij een échte fotosessie. De hond keek wel even vreemd op toen hij – in de anders zo rustige tuin – zo’n 85 fotografen zag staan. De prinsesjes, die inmiddels al wat ervaring met de pers hebben, riepen regelmatig zijn naam waarop hij gehoorzaam naar ze toe kwam en braaf poseerde. Al had hij de voorkeur om de pers de rug toe te keren en naar zijn beroemde gezinsleden te kijken.






Foto's : © Marcel Vogel/RVD

Met de eerste fotosessie als Koning en Koningin brak het paar wel met een traditie, door niet meer uitgebreid met journalisten te praten. Af en toe werd er wel contact met de fotografen gemaakt. Zo vertrouwde Ariane hen toe dat ze even haar haartjes nat maakte. “Dan blijft het beter zitten”. En de Koning was verbaasd dat er ondanks de naderende bevalling in Groot-Brittannië nog zoveel fotografen aanwezig waren. “U had ook voor een Londens ziekenhuis kunnen staan, dan was hier maar de helft van de fotografen geweest”. Het gezin wandelde van de een naar de andere hoek in de tuin zodat er wat variatie in de foto’s kwam. Op het terras kwam de fotosessie na zo’n twintig minuten ten einde en wenste de Koning iedereen een prettige vakantie.

Wellicht gaat het gezin deze vakantie naar het nieuwe vakantiehuis in Griekenland die deze zomer klaar zou zijn voor gebruik. In ieder geval zal het werk ook niet helemaal stil liggen. Koning Willem-Alexander kan voortaan met zijn iPad nieuwe wetten en Koninklijke Besluiten ondertekenen, waar hij dan ook is. Hij zet dan, zoals het een moderne Koning betaamt gewoon een handtekening op zijn tablet en stuurt het terug naar het Kabinet van de Koning. Met een print van het stuk met daarop de elektronische handtekening gaat de wetgevingsprocedure verder. Terug in Nederland ondertekent de koning weer het origineel; daarin is niets veranderd.


Foto's: ©  PPE/Nieboer en Guido Ohlenbostel, www.ppe-agency.com

Zo’n uur na de fotosessie verstuurde de RVD namens het Koninklijk paar nog deze tweet. Bestemd voor ons allemaal.

woensdag 17 juli 2013

Drukte op Paleis Noordeinde

Koning ontvangt ambassadeurs van Uganda, India, de Comoren, Finland, Kosovo, Servië, én de nieuwe voorzitter van de Eerste Kamer 

Zo vlak voor zijn vakantie, ontving Koning Willem-Alexander vandaag nog een aantal mensen op Paleis Noordeinde. 

Foto: ©  Martijn Beekman/ANP/RVD
Zoals regelmatig op woensdagochtend, ontving hij ook vandaag weer enkele ambassadeurs ter overhandiging van hun geloofsbrieven. Achtereenvolgens waren dat: de ambassadeur van Uganda (Mirjam Blaak-Sow), de ambassadeur van India (Rajesh Nandan Prasad) en de ambassadeur der Comoren (Said Mdahoma Ali). De traditionele stoet door Den Haag bestond uit het galarijtuig, voorafgegaan door twee bijrijders in galatenue en voor én achter twee ruiters van de Bereden Marechaussee in ceremonieel tenue. Toen deze drie personen met hun gevolg allen hun geloofsbrieven persoonlijk hadden overhandigd, nuttigde de Koning nog snel een lunch. Rond 13.00 uur betrad de nieuwe voorzitter van de Eerste Kamer (Ankie Broekers-Knol) de paleistrappen. De Koning had vorige maand de voorzitters van beide kamers al ontvangen, maar kort daarna trad De Graaf af naar aanleiding van verhalen dat hij Geert Wilders tijdens de inhuldiging doelbewust uit de buurt van de Koning had gehouden. Tot slot ontving de Koning vanmiddag ook nog in afscheidsaudiëntie de ambassadeur van Finland (Klaus Martti Korhonen) van Kosovo (Nexhmi Rexhepi) en van Servië (Cedomir Radojković).

maandag 15 juli 2013

Oranje nieuws – 14 & 15 juli 2013

Koning Willem-Alexander opent European Youth Olympic Festival

Koning Willem-Alexander heeft zondagavond het ‘European Youth Olympic Festival’ geopend in stadion Galgenwaard –  bekend van voetbalclub FC Utrecht. 

Foto's: ©  Screenshot Rijksoverheid en
EYOD
De openingsceremonie van het evenement voor jonge Europese atleten had veel weg van de echte Olympische Spelen. En omdat de twaalfde editie van de EYOD dit keer in Nederland plaatsvind, speelden Nederlanders dan ook de hoofdrol tijdens de openingsceremonie. De vlam werd het stadion binnengedragen door onder andere ex-wielrenster Leontien van Moorsel en voormalig rolstoeltennisser Esther Vergeer. (Oud) sporters als Floris Jan Bovelander, Laura van der Heijden, Edith Bosch, Ruben Houkes en Bas van der Goor hadden de eer om de Olympische vlag te dragen. De avond werd verder muzikaal omlijst door optredens van Gers Pardoel, Ben Saunders, en Fabiënne Bergmans.

De 2300 jongeren uit 49 landen werden rond negen uur allemaal toegesproken door Koning Willem-Alexander. Met een openingsbabbel opende hij symbolisch de wedstrijdweek, bestaande uit de sporten atletiek, basketbal, handbal, judo, tennis, turnen, volleybal, wielrennen en zwemmen. Kort daarvoor had de Koning al een praatje gemaakt met de Nederlandse sporters. Hij benadrukte toen dat het (nu) nog niet om de prestaties moet gaan, maar dat ze vooral moeten genieten: “Nu gaan jullie genieten en in de toekomst gaan jullie medailles halen, oké?!”



Prinses Laurentien spreekt op ‘The European International Model United Nations’


Prinses Laurentien was vandaag een van de sprekers op ‘The European International Model United Nations’ (TEIMUN) in Den Haag.

Deze internationale studentenconferentie wordt al voor de 26e keer gehouden, en dit keer dus in Nederland. Jongeren spelen de hele week de Verenigde Naties en Europese Unie na. Daarnaast debatteren ze over internationale vraagstukken. Als Speciaal Gezant voor Geletterdheid bij UNESCO sprak de prinses de ruim 250 studenten uit meer dan tachtig landen toe. Ze heeft al wat jaren ervaring, want in maart 2009 kreeg de prinses de vraag of ze met al haar kennis voor de aanpak van laaggeletterdheid de functie van Speciaal Gezant voor Geletterdheid wilde uitoefenen.

Behalve Prinses Laurentien, zullen gedurende de week nog meer ervaringsdeskundigen met een baan binnen een organisatie van de Verenigde Naties de studenten toespreken. Koningin Máxima in ieder geval niet. Die heeft voorlopig vakantie..

zaterdag 13 juli 2013

Wilhelmina 1880 – 1962: VII

1911-1915 

Met de komst van Juliana was de toekomst van het Koninklijk Huis voorlopig weer veiliggesteld. Wilhelmina stortte zich na 1911 dan ook vooral op het veelvuldig inspecteren van militairen. Maar, mede door haar drukke werkzaamheden voor en in het land, werd de relatie met Hendrik slechter..

Sober jubileum maar feestelijke staatsbezoeken

In 1911 was Koningin Wilhelmina 12 ½ jaar Koningin. Dit jubileum werd echter maar ‘sober’ gevierd met slechts een zanghulde van schoolkinderen. Ze stonden op het voorplein van Paleis Noordeinde onder het raam waar de Koningin zat samen met de kleine Juliana op schoot.



Het bezoek aan België (maart 1911) ging er daarentegen een stuk feestelijker aan toe. Het mocht geen staatsbezoek genoemd worden, maar er werd genoeg aandacht besteed aan de komst van de Nederlandse Koningin. Er vond een rijtoer door een kort stukje Brussel plaats. Langs de kant was er veel belangstelling. Vooral op de markt waar Koningin Wilhelmina en de Belgische Koning Albert bij het stadhuis uitstapten. Aan de gevels hingen duizenden vlaggen en maar liefst 7.000 kinderen ‘defileerden’ over de markt langs het Koninklijk paar. Verder werd er onder andere nog een bezoek gebracht aan het Musée de Congo. Binnenkomende bezoeken van buitenlandse staatshoofden zijn er ook. Zo wordt op 4 juli 1911 de Franse president Faillières ontvangen, en in 1914 Koning Christiaan X van Denemarken.



Bijzondere overeenkomst tussen deze bezoeken is dat er op de Koninklijke sloep – toen nog veelvuldig in gebruik – werd gevaren. De Deense Koning werd na aankomst op het Centraal Station in Amsterdam zelfs direct naar de ‘staatsiesloep’ geleidt.



Bijna een jaar na het bezoek van de Franse president, bracht Wilhelmina samen met Hendrik een tegenbezoek aan Frankrijk. Per trein kwam het Koninklijk paar aan op het station ‘Bois de Boulogne’ waarna ze vergezeld door de Franse president in een koets naar het Parijse stadhuis reden. De vriendschap met de president was goed. Zo bleek wel de volgende dag toen Wilhelmina met de man gearmd het Elysée paleis verliet. Hendrik in de achterhoede..

Relatie Wilhelmina en Hendrik op losse schroeven

De relatie van Wilhelmina en Hendrik schijnt in die periode overigens niet helemaal meer perfect te zijn geweest. Ze leiden veelal hun eigen leven en verschijnen alleen nog samen in het openbaar ‘als het echt niet anders kan’. Prins Hendrik is helaas vaak met zijn hobby jagen bezig op Kroondomein Het Loo. Hij reist regelmatig naar zijn geboorteland Duitsland, maar ontvlucht ook zijn vrouw net in de periode dat ze het extra druk heeft; kort voor de Eerste Wereldoorlog in 1914. Hoewel Nederland erin slaagt om neutraal te blijven, ondervinden we wel de gevolgen. Koningin Wilhelmina – ook wel de soldatenkoningin genoemd – leeft erg mee met het leger en trekt er soms meerdere keren per week op uit om militaire posten te bezoeken/inspecteren. Er deden zich ook verhalen de ronde dat de Koningin haar man liever ook niet bij de militaire inspectietochten had, omdat hij te vaak openlijk blijk gaf van zijn pro-Duitse houding. Daarnaast is Prins Hendrik in zijn
hoedanigheid als voorzitter van het Rode Kruis ook vaak van huis. Hij brengt tussen 1914-1918 ontelbare bezoeken aan ziekenhuizen, dorpen, steden, gewonden, weduwen en vluchtelingen. Vaak is hij pas laat in de avond of ’s nachts weer thuis en is ’s ochtends voor 7 uur al weer vertrokken. Een goed voorbeeld van het feit dat Wilhelmina en Hendrik soms totaal niet van elkaar wisten waar de ander naar toe moest is te zien op 15 januari 1915. Op het station van Den Haag kijkt iedereen met grote ogen wanneer de Koningin de Koninklijke trein van 7.40 uur naar Den Bosch nam, en Prins Hendrik vervolgens in een gewone sneltrein van 7.44 uur stapte. In den Bosch is de verbazing niet minder, wanneer beide treinen vrijwel tegelijk arriveren.. Wilhelmina en Hendrik zijn er dan inmiddels ook achter gekomen dat ze blijkbaar allebéi die dag een afspraak in Den Bosch hebben.

Wilhelmina weigert troonrede voor te lezen, en groeit in haar rol als ‘soldatenkoningin’

Op Prinsjesdag 1911 weigerde de Koningin de troonrede voor te lezen. Ze bleef weg uit onvrede over de herbenoeming van de Tweede Kamervoorzitter Van Bylandt. Als formele reden gaf ze op dat ze een oefening van het leger wilde bijwonen. Omdat op die derde dinsdag de socialisten een grote demonstratie voor het kiesrecht hielden, dachten veel mensen dat de Koningin om die reden was weggebleven. In de loop der jaren bezocht Wilhelmina ook echt ontelbare bezoeken aan militairen. Geen twijfel mogelijk dus dat ze niet met de volle 100% achter de officiële oprichting van de Nederlandse militaire luchtvaart zou staan. Op 16 april 1913 ondertekent de Koningin het Koninklijk besluit nummer 29, waarmee de Koninklijke Landmacht toestemming krijgt om met ingang van 1 juli 1913 een Luchtvaartafdeling (LVA) op te richten. De Luchtvaartafdeling – tegenwoordig Koninklijke Luchtmacht – bestaat bij de oprichting uit een commandant, vier vliegers en een gehuurd vliegtuig. Tijdens de Eerste Wereldoorlog onderging de luchtvaarttechniek extreem snelle vorderingen. Het personeelsbestand en de luchtvloot van de LBA werd sterk uitgebreid met een technische dienst, fototechnische dienst, meteorologische dienst en een radiodienst. Ook worden er in de loop der jaren vliegvelden aangelegd in Arnhem, Gilze-Rijen, Vlissingen en Venlo. Al in 1913 is Wilhelmina ter plaatste op het kersverse militairenvliegkamp in Soesterberg. Daar ziet ze ook het vliegtuig ‘de Brik'- het eerste militaire vliegtuig van Nederland.


Na 1911 (zoals hier in 1913) leest Wilhelmina weer trouw de troonrede voor.

Opening Vredespaleis

Behalve openingshandelingen, brengt Wilhelmina ook ontelbare
werkbezoeken. Op deze foto bezoekt ze fabriek Eibergen.
Op 28 augustus a.s. is onze huidige Koning aanwezig bij de viering van 100 jaar Vredespaleis. Precies honderd jaar geleden is het dan dat Wilhelmina op 28 augustus 1913 het Vredespaleis opende. Het Vredespaleis is de zetel van het Permanent Hof van Arbitrage, het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties, de Haagsche Academie voor Internationaal Recht, de Bibliotheek van het Vredespaleis en de Carnegie Stichting. Hiernaast is het paleis ook regelmatig de gastheer van diverse evenementen op het gebied van internationaal recht en politiek.Het idee van het Vredespaleis kwam voort uit een discussie in 1900 tussen de Russische diplomaat Friedrich Martens en de Amerikaanse diplomaat Andrew Dickson White, over de noodzaak van passende huisvesting voor het Permanent Hof van Arbitrage, dat opgericht was tijdens de eerste Vredesconferentie van Den Haag in 1899. White nam hierover contact op met zijn vriend, de weldoener, Andrew Carnegie. Carnegie was niet meteen enthousiast en wilde in eerste instantie alleen een bijdrage leveren voor het oprichten van een bibliotheek voor internationaal recht. White wist hem echter over te halen, en in 1903 ging Carnegie akkoord met een donatie van 1,5 miljoen dollar (3,7 miljoen gulden) voor de bouw van een vredestempel, waarin het Arbitragehof gehuisvest zou worden, en waarbij ook een bibliotheek zou worden ingericht. In eerste instantie wilde Carnegie het bedrag rechtstreeks aan Koningin Wilhelmina schenken, maar wettelijke beperkingen verhinderden dit, en in november 1903 werd de Carnegie Stichting opgericht “tot het bouwen, inrichten en onderhouden van een rechtsgebouw, en een boekerij ten behoeve van het Permanente Hof van Arbitrage”. Deze stichting is nog steeds verantwoordelijk voor het beheer en de administratie van het Vredespaleis. Tot op de dag van vandaag zijn ook leden van het Koninklijk Huis nog vaak aanwezig op bijeenkomsten in het Vredespaleis.

“Ik moet het nu hebben van mijn persoonlijk optreden, nú”

Wilhelmina met Juliana in 1912. 
Dat Wilhelmina – ondanks dat ze voor sommigen zo over kwam – niet van steen was, bleek wel uit de brieven die ze regelmatig schreef.  Bijvoorbeeld in 1914 aan haar moeder, die in Arolsen verbleef: : “Lieve moeder. Welk een toestand. U kunt U voorstellen de spanning waarin ik verkeer! Als er niets bijzonders gebeurt, vertrek ik dinsdag naar Den Haag met bedoeling er te blijven tot ik niet meer nodig ben. Als werkelijk een Europese oorlog op uitbreken staat, zal ik U vragen terug te keren, maar ik denk wel dat U dit uit U zelf ook zult doen. Alleen beschik ik wellicht over enkele gegevens meer en zal U dien telegraferen. Veel liefs en groeten aan allen, Uw kind Wilhelmina.”  Als op dinsdag 4 augustus Duitsland België de oorlog verklaard, vreest Nederland ook geschonden te worden. In deze dagen (later te lezen in haar boek Eenzaam maar niet alleen’) stelt de Koningin dat ze niets heeft aan wat haar familie in de afgelopen eeuwen voor het land heeft betekend. “Ik moet het nu hebben van mijn persoonlijk optreden, nú. Ik moet dat vertrouwen gaan verdienen.” En dan is er ook nog de gedachte “Ik sta alleen voor het vaderland en ik alleen.” Over deze dinsdag 4 augustus schrijft ze: “De troepen defileerden langs Hendrik, Juliana en mij, die omstuwd waren door een grote menigte burgers. Ontsteltenis en ontroering stond op aller- gezicht te lezen. Niemand, die op deze gebeurtenissen bedacht was geweest! Ik besloot het defilé met het aanheffen van de kreet "Leve het Vaderland!" en het inzetten van het “Wien Neerlands bloed”. Zowel de kreet als het lied werden met ontroering en geestdrift door alle aanwezigen overgenomen.”

woensdag 10 juli 2013

Koninklijk paar bezoekt Verenigd Koninkrijk

De titel van dit bericht doet anders vermoeden dan wat er zich vandaag werkelijk heeft afgespeeld. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn inderdaad vandaag naar Londen gereisd, maar het bleef bij een korte ontmoeting op Windsor Castle met Koningin Elizabeth.

Foto's: ©  Screenshots RTL Boulevard
De Koningin van het Verenigd Koninkrijk – die al 61 jaar op de troon zit – begroette het Koninklijk paar hartelijk met een kus in de hal van het kasteel, waarna ze in de Oak Room gezellig een kopje thee dronken. 

Het vierde kennismakingsbezoek bewees dat het nóg korter kan dan de voorstelrondjes in Luxemburg, Duitsland en Denemarken. Er reisde dit keer geen delegatie mee en er was ook geen ontmoeting met de premier of de voorzitter van het parlement. Inmiddels zijn Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima dan ook weer thuis. Máxima droeg vandaag overigens al voor de tweede keer een kledingstuk die – in een andere kleur – van dezelfde stof als de ‘inhuldigingsjurkjes’ van de prinsesjes is gemaakt. Wellicht zien we deze stof binnenkort weer in een andere creatie.

dinsdag 9 juli 2013

Prins Friso overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch

Foto: ©  PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com
De RVD heeft zojuist laten weten dat Prins Friso sinds vandaag niet meer in het Wellington Ziekenhuis in Londen verblijft. Dit houdt niet in dat het beter met de prins gaat. Hij verkeerd nog steeds in een toestand van minimaal bewustzijn, maar verblijft deze zomer op Paleis Huis ten Bosch.

Op Paleis Huis ten Bosch zal een medisch team onder leiding van professor Jan van Gijn en Dr. Michael Kuiper Prins Friso verzorgen. Sinds vandaag is de prins – nadat hij zo’n anderhalf jaar lang in het Wellington Ziekenhuis in Londen werd verzorgd – in Nederland. Prinses Mabel brengt de zomer hier met haar kinderen door en kan zo dichtbij haar man zijn.

“Prins Friso blijft onveranderd in een toestand van 'minimal consciousness'. Zijn gezondheidstoestand is nog steeds zorgwekkend. Verdere behandeling in een ziekenhuis is echter niet noodzakelijk meer. Daarom zullen lange termijn mogelijkheden voor zijn verzorging in Nederland of in het Verenigd Koninkrijk worden bekeken. In de komende maanden worden alle opties hiervoor in overleg met deskundigen onderzocht.“Aldus de RVD.


10 juli: Het paleis vannacht: 

Foto: ©  Bob van Keulen

Oranje nieuws – 8 & 9 juli 2013

Koninklijk paar bezoekt Joodse Gemeente in Amsterdam

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben maandagmiddag een bezoek gebracht aan de Joodse Gemeente Amsterdam. 

Het Koninklijk paar werd onder andere rondgeleid door de synagoge en sprak met vertegenwoordigers van joodse organisaties, studenten, scholieren en leerkrachten van joodse scholen. Koning Willem-Alexander – die zijn blauwe keppel weer droeg – en Koningin Máxima kregen verder een uitgebreide uitleg over het interieur van de synagoge en lieten een zegen van opperabijn Aryeh Ralbag over zich heen komen, wat eindigde met de woorden: “Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, U heeft onze Joodse Gemeente met Uw bezoek een grote eer bewezen.”

Koningin Máxima bezoekt Best Buddies en stadstuin Emma’s Hof
“Mijn dochters hebben nu ook een eigen tuin”

Koningin Máxima heeft vanmiddag twee onaangekondigde werkbezoeken gebracht aan twee van de drie winnaars van de Oranje Fonds Kroonappels. Na een bezoek aan de Best Buddies in Leiden, wandelde de Koningin door de Stadstuin Emma’s Hof in Den Haag.

De Koningin werd aan het begin van de middag ontvangen bij het LAKtheater in Leiden, waar enkele ‘stelletjes’ van Best Buddies een workshop dansen aan het volgen waren. Deze mensen zijn niet toevallig bevriend geraakt maar (vrijwillig) door Best Buddies Nederland aan elkaar verbonden. Best Buddies realiseert namelijk door héél Nederland vriendschappen tussen studenten en jongeren met een (licht) verstandelijke beperking. Doel van het hele proces is om de sociale integratie van jongeren met een verstandelijke beperking te bevorderen en jongeren zonder verstandelijke beperking te stimuleren tot actief burgerschap. De vriendschappen verlopen uiteraard niet altijd vlekkeloos,  maar vanmiddag was daar niets van te merken. De ontmoeting met Koningin Máxima was vooral gezellig. De groep deelnemers trad tot slot zelfs op met de in de ochtend geleerde dans.

Het zomerse jurkje die ze eerder in 2011 op Sint Eustatius al eens droeg, kon de Koningin vandaag in eigen land ook eens aantrekken vanwege het mooie weer. Na het bezoek aan Best Buddies ging de reis dan ook niet naar huis, maar naar de mooie stadstuin – Emma’s Hof – in Den Haag. Emma’s Hof kreeg in april ook een Kroonappel, omdat ze al enkele jaren als een soort ‘openlucht buurthuis’ fungeert en volledig draait op de inzet van ruim honderd vrijwilligers. Bovendien besteed de stadstuin het bedrag wat aan de Kroonappel verbonden is ook nog eens goed. Het bedrag van maar liefst 50.000 euro zal worden besteed – als je de bewoners wilt geloven – aan een toegangspoort, het opknappen van een wintertuin, een opslagplaats, en een werkplaats. Ook het realiseren van een toilet staat op de planning, want als je uren in deze tuin verblijft, is het wel prettig om ter plekke ook naar het toilet te kunnen. Katten zouden er geen probleem van maken en gewoon een territorium markeren, maar dat doe je als mens niet. Zeker niet als je onder het Oranje Fonds ‘valt’ en je een tuin waar veel werk in zit met buurtbewoners deelt.

Terwijl enkele mensen aan het werk waren, zaten er ook een paar uit te rusten op een reusachtige mozaïekbank. Een van hen kon het niet laten de Koningin aan te spreken en vroeg: “Waar zijn uw dochters nou? Zij hadden het hier leuk gevonden”. Waarop de Koningin reageerde: “Ja, maar die zitten op school!” En dat zaten ze ook. Het midden van het land heeft immers nog geen vakantie. Tijdens de rondleiding door de tuin kreeg Koningin Máxima van zowel vrijwilligers en vaste bezoekers toelichting op de totstandkoming, inrichting en functies van Emma’s Hof. Bij het afscheid kreeg ze nog drie pakjes zaadjes aangeboden voor de prinsesjes. “Dat is fantastisch!” riep de enthousiaste Koningin. “Die gaan we planten, want ze hebben een eigen tuin nu.”



Foto's: © Oranje Fonds/Bart Homburg en screenshot Omroep West

vrijdag 5 juli 2013

Oranje nieuws – 3 t/m 5 juli 2013

Prinses Beatrix verhuist eind 2013 naar Kasteel Drakensteyn

De verhuizing van Prinses Beatrix naar Kasteel Drakensteyn bij Lage Vuursche is zo rond eind 2013/begin 2014 gepland. 

Foto: ©  Prins Claus
Al jarenlang is bekend dat de prinses na de troonsafstand weer terug zou keren naar het achthoekige kasteeltje waar ze misschien wel de gelukkigste jaren doorbracht met Claus en drie kleine opgroeiende zonen. De prinses kocht het kasteel in 1959. Daarna vond een grondige verbouwing plaats. In 1963 nam ze officieel intrek in het kasteel tot 1981. Na jaren van leegstand werd in 2006 besloten het kasteel te renoveren en weer bewoonbaar te maken met alle moderne eisen qua beveiliging. Sinds die renovatie achter de rug is, verbleef de prinses als Koningin af en toe al een weekend in haar geliefde Drakensteyn.

De verhuizing van Koning Willem-Alexander met zijn gezin van Villa Eikenhorst in Wassenaar naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag zal waarschijnlijk iets langer op zich laten wachten. Het paleis voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd en wordt daarom aangepast. En ondanks dat het misschien nog even duurt voordat hij er woont, gebruikt de Koning het paleis nu al veelvuldig voor de officiële ontvangsten.

Prinses Beatrix zal overigens niet volledig uit Den Haag verdwijnen. Er wordt in Paleis Noordeinde een nieuwe werkruimte voor haar ingericht, want hoewel ze afgetreden is als Koningin, haar werkzaamheden en lidmaatschap van het Koninklijk Huis zal ze altijd serieus blijven nemen.

Prins Floris doet aangifte geboorte Willem Jan

Prins Floris heeft woensdag in alle vroegte aangifte gedaan van de geboorte van zijn zoon.

Willem Jan -die afgelopen maandag op de wereld kwam- is nu officieel geregistreerd in het geboorteregister van de gemeente Den Haag. Toen hij melding ging maken van zijn dochters, die allebei in Amsterdam werden geboren, lag er iedere keer wel een fotograaf of journalist op de loer. In Den Haag was daar woensdag totaal geen sprake van. Mogelijk werd Floris opgewacht bij het gemeentehuis in zijn woonplaats Voorschoten.

Koningin Máxima opent ‘haar eigen park’

Koningin Máxima heeft vandaag te fiets een naar haar vernoemd park in het stadsdeel Leidsche Rijn in Utrecht geopend.

Utrecht heeft al meerdere parken naar voormalige Koninginnen vernoemd. Zo is er een Wilhelmina, Juliana en een Beatrix park. Een Máximapark kan dus niet ontbreken. Het park is zo’n 300 hectare groot en bevat een parkrestaurant, bosspeeltuin, beeldenpark, natuurgebied en verschillende sportaccommodaties.

De Koningin arriveerde bij het restaurant, waar ze een korte ontmoeting met onder andere burgemeester Wolfsen had. Het gezelschap stapte vervolgens op de fiets. Voor Máxima – die een kort ‘regenboogjurkje’ droeg – ging dat niet zo makkelijk. Met haar benen tegen elkaar aan geklemd moet ze zich balend afgevraagd hebben hoe ze op het ‘idiote idee’ was gekomen om géén broek aan te trekken. Gelukkig kwam de speciale (en nog ingepakte) Máximabank steeds dichterbij. Op deze locatie eindigde de fietstocht. Koningin Máxima werd begroet door honderden mensen en een bloemenkind met een boeketje. Met het onthullen van de bank werd het Máximapark officieel geopend. Het boeketje werd op de bagagedrager gebonden, en al fietsend kreeg de Koningin tot slot nog een uitgebreide rondleiding door ‘haar park’.


Foto's: ©  PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com


Overig kort nieuws: 

- Eliane van Vollenhoven viert vandaag haar 4e verjaardag.

- Koning Willem-Alexander had donderdag met de laatste vijf fractievoorzitters van de Tweede Kamer kennismakingsgesprekken in Paleis Noordeinde.

woensdag 3 juli 2013

BELGIË: Koning Albert treedt af

De Belgische Koning Albert heeft vanavond om 18.00 uur in een televisietoespraak zijn aftreden bekend gemaakt. Op 21 juli (de Nationale Feestdag) zal Kroonprins Filip officieel de troon bestijgen.

“Dames en Heren, Diep ontroerd richt ik mij vandaag tot u allen. Ik ben mijn tachtigste jaar ingegaan, een leeftijd die geen enkele van mijn voorgangers in de uitoefening van zijn ambt heeft bereikt. Ik stel vast dat mijn leeftijd en mijn gezondheid mij niet meer toelaten mijn ambt uit te oefenen zoals ik dat zou willen doen. Ik zou mijn plichten niet nakomen en mijn opvatting van de Koninklijke functie niet huldigen mocht ik in die omstandigheden te allen prijze mijn ambt blijven bekleden. Het is een kwestie van elementair respect voor de instellingen en ten opzichte van u,
waarde medeburgers. Na een regeerperiode van 20 jaar ben ik dus van mening dat het ogenblik is aangebroken om de fakkel aan de volgende generatie over te dragen. Ik stel ook vast dat Prins Filip goed is voorbereid om mij op te volgen. Hij geniet samen met Prinses Mathilde mijn volle vertrouwen. Met de tijd, en onder meer in het kader van de economische zendingen in het
buitenland, heeft Prins Filip aangetoond hoezeer zijn inzet voor ons land hem na aan het hart ligt. En bovenal heb ik in de loop der jaren geleerd dat ons land op een buitengewone troef kan rekenen, en dat is U waarde landgenoten. Met een bevolking die zo rijk is aan talenten, aan verscheidenheid, aan edelmoedigheid en energie, is de toekomst van ons land in de beste handen. Het is dus met sereniteit en vol vertrouwen dat ik u mijn voornemen meedeel om op 21 juli 2013, de dag van onze nationale feestdag, af te treden ten gunste van de troonopvolger, mijn zoon Prins Filip. Dames en Heren, Tijdens mijn ganse regeerperiode heeft een vaste overtuiging met betrekking tot de Koninklijke functie mij geleid. De rol van Koning der Belgen en zijn legitimiteit bestaat erin ten dienste te staan van de democratie en van haar burgers. Zij zijn de enige rechtmatige titularissen van de soevereiniteit. In dat opzicht, moet het koningschap met zijn tijd meegaan. Op 20 juli zal ik u, zoals gewoonlijk, andermaal toespreken, en daarna zal ik samen met de Koningin en de nieuwe Vorsten, de plechtigheden van 21 juli bijwonen. Maar nu al wens ik u te zeggen, hoezeer ik het als een eer en een geluk beschouw, een groot deel van mijn leven te hebben kunnen wijden aan de dienst van ons land en van zijn bevolking. Koningin Paola en ikzelf zullen de hartelijke banden die tussen de bevolking en ons zijn gegroeid met de loop der jaren nooit vergeten. Wij danken u voor het vertrouwen dat u ons heeft geschonken, voor uw blijken van sympathie en van steun, ook weleens met enige kritiek. Maar altijd hebben wij u een warm hart toegedragen. Wij bewaren zoveel herinneringen aan talloze ontmoetingen in blijde dagen, maar ook in dagen van zware beproeving. Natuurlijk betekent het einde van mijn regeerperiode niet dat onze wegen nu uiteengaan. Wel integendeel! Leve België!”

Bekijk de video van de toespraak hier terug. 

Kennismakingsbezoek Koninklijk paar
Op 14 oktober zouden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op kennismakingsbezoek gaan bij Koning Albert en Koningin Paola, máár omdat volgens traditie het net aangetreden staatshoofd het eerst op visite gaat bij de langer regerende collega, zal Koning Filip eerst naar Nederland moeten komen. Mogelijk laten ze de datum staan en komt hij dus samen met zijn vrouw naar Nederland in plaats van dat Willem-Alexander en Máxima naar België afreizen.

maandag 1 juli 2013

ZOON VOOR PRINS FLORIS EN PRINSES AIMÉE

Het derde kind van Prins Floris en Prinses Aimée, en het elfde kleinkind van Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven is vandaag geboren. Het is dit keer een jongetje, en hij heeft - in tegenstelling tot zijn zussen - een wat ouderwetse naam gekregen: Willem Jan. 

Vanmiddag om 13.32 uur werd Willem Jan (die vernoemd is naar de oom van Prins Floris) geboren in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag met een gewicht van 3650 gram. "Wij zijn ontzettend gelukkig en heel erg dankbaar met de geboorte van onze zoon Willem Jan", aldus de ouders.
Zijn volledige naam luidt: Willem Jan Johannes Pieter Floris van Vollenhoven. Behalve Willem Jan zijn ook de andere namen vernoemingen. Johannes en Pieter zijn de beide opa’s en Floris is natuurlijk naar prins Floris zelf.

En ook zussen Magali en Eliane (die aanstaande vrijdag 4 jaar wordt) zijn blij met de komst van hun broertje:


Foto : © Prins Floris