In het sprookjesachtige Fata Morgana Paleis in de Efteling verscheen maandag een échte prinses. Al verklaarde ze na afloop in een interview dat ze hier regelmatig met haar kinderen komt, maar dan draagt ze een grote zonnebril om niet herkent te worden. Een schrijver die juist wel herkend wordt door zijn zonnebril, Paul van Loon, was er ook. Hij trad op, zodat de stemming er meteen goed in zat. Samen met minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap opende Prinses Laurentien de negende editie van de Week van de Alfabetisering.
Foto's: © PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com
Tijdens deze bijeenkomst werden tevens de Nationale Alfabetiseringsprijzen uitgerekt aan organisaties en personen die zich inzetten voor het vergroten van geletterdheid. Prijzen waren te winnen in de categorieën ‘durven’, ‘doen’, en ‘persoonlijkheid’. Het thema dit jaar is ‘boek je toekomst!’, want wie niet kan lezen en schrijven loopt al snel vast. In haar toespraak benoemde de prinses dan ook het belang van lezen en schrijven opnieuw. “Er gaat een wereld voor je open wanneer je kunt lezen en schrijven. Een wereld waarin je je vrij kunt bewegen, je eigen doelen kunt stellen en je grenzen kunt verleggen. Ten minste: áls je kunt lezen en schrijven. “ De prinses blikte ook terug op 25 jaar geleden toen ze er voor het eerst mee geconfronteerd werd dat in ontwikkelingslanden miljoenen mensen leven die grote moeite hebben met lezen en schrijven. Een wereldwijd probleem, wat zich ook ‘gewoon’ in Nederland voordoet. Zelf beschikt de prinses over echt schrijftalent. Na twee succesvolle Mr. Finney boeken verschijnt op 13 november een Sinterklaasboek ‘Pietje Pienter pakt uit’ in opdracht van Douwe Egberts. Dit boek zal ook een schoolmusical worden.
In het donker op het podium.. Foto: © Screenshot |
Woensdagmiddag nam Prinses Laurentien in museum Belvédère in Heerenveen het eerste exemplaar van ‘De avonturen van Auke’ in ontvangst. Het boek gaat over een schaatser die slecht kan lezen. Hij wint een gouden medaille op de Olympische Winterspelen in Turijn, maar wat niemand weet is dat hij laaggeletterd is. Dit brengt hem in de problemen tijdens het schaatsen van de Elfstedentocht. Door dit verhaal merkt de lezer dat kleine taalbelemmeringen grote problemen kunnen veroorzaken. Het bijzondere aan het boek is dat schrijver Jacques Vriens het boek in samenwerking met twaalf scholen schreef. Iedere school mocht een hoofdstuk schrijven, en natuurlijk las Prinses Laurentien het liefst een hoofdstuk voor van de Prins Constantijn school. Tot slot vroeg de prinses aan de kinderen: “Wie van jullie vindt lezen soms best een beetje lastig?’ waarop er zo’n 25 vingers omhoog gingen. “Heel bijzonder” zei ze. “Weten jullie waarom? Heel veel volwassen mensen durven het niet toe te geven dat ze moeite hebben met lezen en schrijven. Jullie zijn waanzinnig moedig.”
Foto: © Stichting Lezen & Schrijven |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten