Bezoek aan Caribisch deel van het Koninkrijk - VII | De Oranjes

woensdag 20 november 2013

Bezoek aan Caribisch deel van het Koninkrijk - VII


Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn vandaag begonnen aan hun laatste kennismakingsbezoek binnen het Koninkrijk. T/m morgen zijn ze op Aruba. 

Het laatste eiland verwelkomde het Koninklijk paar vandaag op een grootse en feestelijke manier, waar de vorige eilanden niet eens aan konden tippen. Behalve een traditionele welkomstceremonie wandelden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima over de L.G. Smith Boulevard in Oranjestad waar ze van alle kanten enthousiast werden onthaald door ruim 2000 mensen. Onder het publiek bevonden zich echter vooral toeristen en Nederlanders, en minder Arubanen. Journalisten zijn natuurlijk ook in groten getale aanwezig. Een van hen, een Argentijnse journalist, riep al van een eind naar Koningin Máxima om te vragen of ze wat wilde zeggen tegen het Argentijnse publiek. Omdat de Koningin de man negeerde, kwam hij naar voren lopen, waarop de Koning de journalist wegduwde en het verder aan de beveiliging overliet. Het ‘incident’ kwam vervolgens in diverse journaals omdat “de Koning dit normaal gesproken nooit doet”.

Tijdens de wandelroute waren er diverse drumbands te horen en traden er balletdanseressen op. Vlak voordat de officiële welkomstceremonie begon, zong een kinderkoor de Koning en Koningin toe en werden de volksliederen gespeeld. Aansluitend inspecteerde Koning Willem-Alexander de erewacht. Lopend liepen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima daarna naar het kabinet van de Gouverneur. Gouverneur Refunjol aanvaardde zijn ambt al weer bijna 10 jaar geleden en heeft dus al meerdere Koninklijke bezoeken meegemaakt. Ook had het Koninklijk paar – net als op de andere eilanden – ontmoetingen met de voorzitter en de leden van de Staten, de minister-president en de Raad van ministers. Vanmiddag woonden ze in San Nicolas een jongerendebat bij over de toekomst van Aruba. Aan de hand van zelfgemaakte foto’s debatteerden twee teams van jongeren in het Theresita Centre over hun visie op Aruba over 20 jaar. Het Koninklijk paar luisterde aandachtig naar de jongeren die van discussies bijna in ruzies belanden. Na het Theresita Center weer verlaten te hebben, stond het Koninklijk paar wederom oog in oog met actievoerders. De groep van niet meer dan tien man stond aan de overkant van de straat, maar werd, net als in Bonaire, niet genegeerd door de Koning. Samen met zijn vrouw en de meegereisde Arubaanse minister-president Mike Eman liep hij even naar de actievoerders toe. Vooral Eman draaide zijn hoofd snel weer om toen hij zag dat veel kreten voor hem bestemd waren. Zo was er te lezen dat hij bevriend zou zijn met ‘Kiko’ Comez (Een Colombiaanse gouverneur die beschuldigd wordt van moord op politieke rivalen). Een andere actievoerder stond met ‘Aruba is een moeras van schulden’ te zwaaien.

Een feestelijkere bijeenkomst was de feestavond bij Bushiribana (ruïnes van goudsmeltoven en goudmijn uit 1825 op de noordkust van het eiland) Met dit bijzondere decor als achtergrond traden een heleboel artiesten uit Aruba of van Arubaanse afkomst op, zoals DJ Chuckie, zangers Alain Clark, Robert Jeandor en Michael Lampe. Vooral het nummer Father & Friend van Alain Clairk kon de Koning bekoren. Vrolijk zong hij mee. Naar de lokaal bekende en internationale artiesten kwamen maar liefst zo’n 7000 mensen kijken. Tijdens het feest speelde ook de jeugd een rol. Met sport, spel en dans presenteerden vele kinderen zich. Met een groot vuurwerkspektakel werd de avond feestelijk afgesloten, en natuurlijk nam de Koning tot slot het woord. Ook namens de Koningin, die naast hem op het podium stond, zei hij dat het een fantastische avond was “die we nooit zullen vergeten. Deze dag, deze avond, deze show, heeft ons diep geraakt." Na dit grote compliment prees hij verder Aruba als een “zelfverzekerd land binnen het Koninkrijk dat een natuurlijke brug vormt tussen Europa en Amerika.”

Foto's: © Screenshots NOS

Ook blikte hij terug op zijn eerste bezoek in 1987, toen hij Aruba vroeg als ‘grote broer’ de kleine ‘broertjes (de net zelfstandig geworden eilanden Sint Maarten en Curaçao) altijd te steunen. Het nog knallende vuurwerk had inmiddels een brand veroorzaakt in het nabijgelegen natuurgebied. De brand verspreidde zich snel in de richting van het feestterrein, dus werd er eerst gecontroleerd of het Koninklijk paar wel veilig kon vertrekken. Met enige vertraging – de brandweer was inmiddels druk bezig om het vuur onder controle te krijgen – kreeg de Koninklijke bus alsnog toestemming om weg te rijden.

1 opmerking:

  1. Heel mooi gedaan, mijn complimenten zowel voor het verslag als voor het maar tijdig bijwerken van je site, want met deze drukke dagen zal dit niet altijd meevallen. Maar na de bezoeken aan Columbia en Venuzuela is het even rustig, wat betreft grote bezoeken.

    Succes met je mooie site

    BeantwoordenVerwijderen