Staatsbezoek van Chinese president - I | De Oranjes

zaterdag 22 maart 2014

Staatsbezoek van Chinese president - I

Het eerste inkomende staatsbezoek voor Koning Willem-Alexander is vandaag van start gegaan. De Chinese president Xi Jinping brengt samen met zijn vrouw Peng Liyuan een tweedaags staatsbezoek aan Nederland.

Voor zover een staatsbezoek ooit al ‘spontaan' kan zijn, valt dat van het bezoek van de Chinese president al helemaal niet te zeggen. De man is maandag en dinsdag aanwezig bij de Nuclear Security Summit in Den Haag, waar ook tal van andere staatshoofden van over de hele wereld bij aanwezig zullen zijn. Vandaar dat hij het meteen met een – lang verwacht, maar nooit eerder van gekomen – staatsbezoek combineert. Xi vertrekt dinsdag overigens nog niet terug naar China. Hij bezoekt ook nog Frankrijk, Duitsland en België. Koning Willem-Alexander heeft al wel eens een staatsbezoek áán China meegemaakt. In april 1999 reisde hij als prins met zijn moeder naar het land waar toen president Jiang Zemin aan de macht was. Vanochtend werd de huidige president ontvangen op Schiphol. Hij werd daar verwelkomd door het Koninklijk paar en inspecteerde samen met de Koning de erewacht van vier krijgsmachtonderdelen. Later in de middag werd hij samen met zijn vrouw ook ontvangen op het Koninklijk Paleis in Amsterdam.
© Screenshots
De Dam stond op dat moment vol met demonstranten namens Amnesty International die aandacht wilden vragen voor de vrijheid van meningsuiting in China. Helaas voor hen werden er vlak voor de komst van de president schermen opgesteld waardoor Xi Jinping niets van de demonstraties gezien heeft. Het paleis werd voorlopig ook niet meer verlaten, want na het gesprek met de Koning, werd er een paar uur later – omgekleed en wel – gedineerd. Ook Prinses Beatrix arriveerde voor het staatsbanket op het paleis waar eerst een officiële groepsfoto werd gemaakt. Koningin Máxima droeg hierbij de roze jurk die ze bijna tien jaar geleden voor het eerst droeg, op de huwelijksdag van de Deense Kroonprins Frederik

Voorafgaand aan het diner hielden zowel de Koning als de president een toespraak. Koning Willem-Alexander benoemde in zijn toespraak een aantal fascinaties die hij voor het land heeft: “Uw land, meneer de President, had in de tijd dat dit gebouw ontstond, al een magische klank voor ons Nederlanders. Die fascinatie voor de uitstraling van China voelen ook wij, bijna vier eeuwen later. We zijn gefascineerd door de cultuur van Uw land, en door de eeuwenoude beschaving van het Rijk van het Midden: Zhongguo. We zijn gefascineerd door de taal. Op steeds meer scholen in Nederland maakt Chinees deel uit van het vakkenpakket. Veel leerlingen kiezen bewust voor een school die Chinees aanbiedt. En we zijn gefascineerd door de ongekende dynamiek die China kenmerkt. De werkdrift en de inventiviteit. Het onstuitbare geloof in een betere toekomst, dat de afgelopen decennia honderden miljoenen Chinezen uit de armoede heeft bevrijd. Een ongekende prestatie in de geschiedenis van de mensheid. Die positieve gedrevenheid hebben mijn vrouw en ik zelf ervaren tijdens onze bezoeken aan Uw land.” “..” “Kunst, design en muziek. We willen elkaars creatieve excellentie nog beter leren kennen. Mevrouw Peng, Uw stem wordt alom geprezen!” zei hij, doelend op de succesvolle zangcarrière van de presidentsvrouw. En hij sprak over de ontmoeting met de Chinese president, recent in Sotsji: “Meneer de President, vorige maand ontmoetten wij elkaar bij de opening van de Olympische Winterspelen. U staat bekend als een groot liefhebber van sport. Die hartstocht delen wij. Voetbal heeft Uw bijzondere belangstelling. U weet dat succes in het spel - en in het leven - het resultaat is van een sterke conditie, een verstandige strategie en van een hecht team. Wij zijn er trots op tot Uw samenwerkingspartners te behoren! “

1 opmerking:

  1. Elkaar goed aanvoelen heel moeilijk de Chinese cultuur en proberen tot elkaar te komen...das goed voor beiden!

    BeantwoordenVerwijderen