Nationale Dodenherdenking – 2014 | De Oranjes

zondag 4 mei 2014

Nationale Dodenherdenking – 2014

Vanavond werden in heel Nederland de oorlogslachtoffers herdacht. Traditiegetrouw legden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een krans bij het Monument op de Dam en waren Prinses Margriet, Prof.mr. Pieter van Vollenhoven en Prins Pieter-Christiaan bij de herdenking op begraafplaats De Grebbeberg aanwezig. 

Het Koninklijk paar woonde voorafgaand aan de herdenking op de Dam een plechtigheid bij in de Nieuwe Kerk waar schrijver Jan Terlouw dit jaar de 4-mei voordracht hield. Hij sprak over de grootste wereldbrand die de wereld gekend heeft. ‘Een door mensen veroorzaakte wereldbrand’. De bijeenkomst, die ruim een uur duurde, werd afgewisseld met muziek en zang van het Vrouw en Jeugdkoor en afgesloten met het zesde couplet van het Wilhelmus. Op de Dam was het zoals ieder jaar weer erg druk. Rond tien voor acht kwamen ook Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima met hun gevolg het toen al stille plein oplopen. Met enkele woorden gaf de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei de inleiding van de herdenking, daarna legden de Koning en Koningin een krans bij het Nationaal Monument en werden er twee minuten stilte in acht genomen. Letterlijk om acht uur. Na een toespraak van burgemeester van der Laan over de oorlog die geen gewone geschiedenis wordt, en geen verleden tijd is, volgden ook andere kransleggingen. Jaarlijks is er ook een gedichtenwedstrijd, die dit keer door de Drentse leerlinge Nienke Wolthuis werd gewonnen. Ze las haar gedicht “De stille getuige” voor, waarna er 69 kinderen (omdat de Tweede Wereldoorlog ook 69 jaar geleden tot stilstand kwam) van Amsterdamse basisscholen bloemen bij het monument legden. Vervolgens wandelde het Koninklijk paar langs de bloemenzee en de kransen.

© screenshots NOS

In Rhenen waren op hetzelfde moment ook drie leden van de Koninklijke familie aanwezig bij de herdenking op het Militair Ereveld Grebbeberg. Prinses Margriet, Prof.mr. Pieter van Vollenhoven en Prins Pieter-Christiaan komen hier jaarlijks, samen met nog zo’n 2000 mensen die beroepsmilitairen en dienstplichtigen die sinds 1940 voor het koninkrijk zijn gevallen eren. Na de twee minuten stilte werd er ook over de begraafplaats gewandeld. Van Vollenhoven nam echter een verkorte route omdat hij met een stok liep.

2 opmerkingen: