Zowel Koning Willem-Alexander als Prinses Laurentien woonden vanavond een première bij. Ze vonden ook nog eens allebei plaats in Amsterdam. Zelfs tussen ‘Er reed een trein naar Sobibor’ en ‘Oorlogsgeheimen’ zitten overeenkomsten.
Vorige week kregen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima tijdens hun staatsbezoek aan Polen al een presentatie over de vernieuwing van de gedenkplaats van Sobibor. Die wordt gerealiseerd dankzij een Pools-Israëlisch-Nederlands-Slowaaks samenwerkingsverband. In Sobibor kwamen in de Tweede Wereldoorlog 170.165 mensen om het leven, onder wie zo'n 34 duizend joden uit Nederland. Schelvis was één van de slechts achttien Nederlandse overlevenden. Hij was vanavond ook bij de première van de concerttournee ‘Er reed een trein naar Sobibor’ in de Westerkerk in Amsterdam. De Koning maakte bij aankomst een praatje met de 93-jarige man en liep vervolgens samen met hem naar binnen. Schelvis is namelijk de ‘hoofdrolspeler’ van het concert. Met fragmenten vertelde hij over de 72 uur durende deportatie-route, hoe de veewagon er uit zag, wie zijn lotgenoten waren, wat zij met elkaar bespraken en welke gedachten en emoties hij onderweg had. De fragmenten werden afgewisseld met muziek, uitgevoerd door het Nationaal Symfonisch Kamerorkest. Het geheel werd ondersteund door historische beelden uit het archief van Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
Zo’n 1,5 kilometer verderop, in het Pathé Tuschinski theater arriveerde Prinses Laurentien op de rode loper. Naast cast en crew van de verfilming van het boek ‘Oorlogsgeheimen’ was zij een van de belangrijke gasten op de première. Bij aanvang sprak ze kort met Jacques Vriends, de auteur van het boek die over de vriendschap van twee Limburgse tieners gaat. Ze komen onder druk te staan als de Duitsers binnenvallen. In de film worden de hoofdrollen gespeeld door Maas Bronkhuyzen, Joes Brauers, Stefan de Walle en Loek Peters.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten