Staatsbezoek aan Polen – I | De Oranjes

dinsdag 24 juni 2014

Staatsbezoek aan Polen – I

Koning Willem-Alexander is vandaag aan zijn allereerste staatsbezoek begonnen. Samen met Koningin Máxima brengt hij een tweedaags bezoek aan Polen.

Vanochtend arriveerde het Koninklijk paar op het militaire vliegveld van Warschau. Daar werden ze door de Poolse president Bronislaw Komorowski en zijn echtgenote Anna Komorowska opgewacht. Het staatsbezoek duurt – in tegenstelling tot die van Beatrix’- maar twee dagen. In die twee dagen wordt wel een heel vol programma afgelegd. Ook is er in het kielzog van het Koninklijk paar een handelsdelegatie meegereisd van 35 bedrijven en instellingen die onder leiding van minister Ploumen voor Buitenlandse Handel staat. ‘Het staatsbezoek markeert de Nederlands-Poolse relatie van gedeelde geschiedenis en wederzijdse handel tot een sterke bilaterale band in een slagvaardig Europa.’ aldus de RVD in de aankondiging van het bezoek dat vanochtend van start is gegaan.

Traditiegetrouw begon het staatsbezoek met een welkomstceremonie. Bij het Namiestnikowski paleis (presidentieel paleis) werden de volksliederen gespeeld en inspecteerde de Koning de erewacht. Met ‘Czolem zolnierze’ (Pools voor ‘gegroet soldaten’) sprak hij de militairen aan.


Aansluitend ontving de president het Koninklijk paar in het paleis. Vervolgens werd er een krans gelegd bij het Graf van de Onbekende Soldaat, zo’n vijf minuten lopen vanaf het paleis.

In het Belvedèrepaleis, ooit nog bewoond door een Poolse Koning Stanisław August Poniatowski, werd de ochtend afgesloten met een werklunch met regeringsvertegenwoordigers. Na afloop spraken zowel de Koning als de president vanachter een desk de pers toe. De Koning lichte zijn doel van het bezoek toe: “Het belang van Polen wordt van jaar tot jaar groter. Dit bezoek is een prachtige gelegenheid Polen nog beter te leren kennen.''

Aansluitend brachten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een bezoek aan het Poolse parlement, de Sejm. Het werd een korte ontmoeting want om 15.00 uur moesten ze al bij het Museum van de Opstand zijn, en dat was een half uur rijden vanaf het parlement.

In het Museum van de Opstand, wat volgende maand 10 jaar bestaat, kreeg het Koninklijk paar een presentatie over de vernieuwing van gedenkplaats Sobibor. In het voormalige vernietigingskamp kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 34 duizend Nederlandse joden om het leven. Het is de bedoeling dat wanneer de herinrichting in 2015 klaar zal zijn, Sobibor de status van Pools staatsmuseum krijgt. De Koning en Koningin lieten zich uitgebreid inlichten over de plannen en kregen ook voorwerpen te zien die bij de opgravingen van het vernielde kamp zijn gevonden. Aan de rand van het museum bevind zich een muur met namen van slachtoffers. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima plaatsten samen kaarsen in de muur tijdens de rondgang over het terrein.

De eerste dag, die dus vooral in het teken stond van de oorlog, kreeg aan het eind van de middag nog een vervolg bij het Maczek Monument. Het Maczek-monument is de herinnering aan de bevrijding van het zuiden van Nederland door de 1e Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Maczek. De Poolse generaal ligt bovendien begraven op het Poolse ereveld in Breda. Samen met veteranen spraken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima over dit verhaal. Ze luisterden naar de veteranen die destijds hebben meegevochten en tot slot lanceerden Koning Willem-Alexander en president Komorowski een 3D-landkaart met het Poolse deel van de Liberation Route Europe. Het van oorsprong Nederlandse initiatief toont de route die de bevrijders aflegden toen ze het Duitse leger terugdrongen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Met een Staatsbanket op het presidentiële paleis werd de eerste dag afgesloten. De bigos (gekruid vlees met kool en zuurkool), kon pas na acht uur geserveerd worden omdat het Koninklijk paar en de president en zijn vrouw eerst alle tafelgenoten persoonlijk een handje wilden schudden in de voorhal van de eetzaal.


Eenmaal aan tafel hield de Koning een toespraak waarin hij allereerst de president met zijn vrouw bedankte voor de gastvrije ontvangst: “Het betekent veel voor mijn vrouw en mij om hier in Polen te zijn, 25 jaar nadat de democratie in dit trotse en moedige land herleefde. Vandaag hebben wij op verschillende plekken stil mogen staan bij Uw geschiedenis. Een geschiedenis die steeds weer met brute kracht over dit land en zijn bevolking is heen gespoeld. Maar ook een geschiedenis die getuigt van een onoverwinnelijke drang naar vrijheid en van doorzettingsvermogen dwars door onderdrukking en verwoesting heen. “ “…” “Vandaag heb ik een aantal Poolse wapenbroeders van soldaat Otoka mogen ontmoeten, onder wie Marian Słowiński. De Nederlandse vrijheid is mede gebaseerd op Poolse heldhaftigheid. Dat vergeten wij in Nederland nooit. De levende herinnering aan de grote offers door Polen gebracht, maakt onlosmakelijk deel uit van onze geschiedenis. Evenals het schrijnende verdriet om de - veelal Joodse - landgenoten die vermoord zijn in een van de Nazi-concentratiekampen op Poolse bodem. “ “…”Tien jaar later vonden in Polen deels vrije verkiezingen plaats, met een grote overwinning van de kandidaten van Solidarność. Een historische omwenteling die in Nederland door vrijwel iedereen van mijn generatie en ouder werd meebeleefd en meegevierd. Vrijheid van denken. Vrijheid om eigen keuzes te maken. Die vrijheid heeft Polen en Nederland nóg dichter bij elkaar gebracht. Polen manifesteert zich als een sterke NAVO-bondgenoot bij het waarborgen van onze veiligheid en onze fundamentele Europese waarden. Hoe essentieel dit alles is, is de afgelopen tijd opnieuw duidelijk geworden." aldus de Koning die aan het eind van zijn toespraak iedereen vroeg het glas te heffen en te toosten op de gezondheid van de president, de levenskracht van Polen, en de hechte samenwerking tussen Polen en Nederland.

© screenshots NOS en Vorsten

5 opmerkingen:

  1. Het eerste staatsbezoek van onze Koning en Koningin is een feit. Polen is niet echt het eerste land waar je aan denkt voor een eerste staatsbezoek maar ik vind het erg goed dat ze hier zijn, zo wordt er ook met een wat 'onbekender' land goede contacten gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op die onderste foto valt wel op dat de hoed van koningin Máxima enorm is :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Inderdaad, Jennie, een enorm grote hoed, die ik persoonlijk niet mooi vind, ook de jurk trouwens die ze aanhad, vindt ik niet mooi. Ze draagt weleens mooiere kleding. Het verslagje van jouw Vivian, is wederom weer erg mooi. Ben benieuwd naar de rest van het verslag.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind de kleur van de jurk wel heel mooi, maar idd is de hoed (zeker voor binnen) beetje groot. Het pak van Willem Alexander is weer te lomp. Dat zie je op andere foto's heel erg.
    De jurk van het diner is weer super, zeker met de juwelen er bij.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De kleding van Maxima was echt TOP. Een missertje vond ik de rode hoed.. Vond hem te groot.

    BeantwoordenVerwijderen