Foto : © RVD |
Amalia op de troon
Ter gelegenheid van de troonswisseling was het gezin van Prins Constantijn niet aanwezig en draaide dus alles om de vertrekkende Koningin en het aanstaande Koninklijk paar met hun dochters. Enkele fotografen daagden de prinsesjes uit om sneeuwballen naar hen te gooien. Amalia had haar sneeuwbal al klaar, maar de Prins van Oranje stak er nog snel een stokje voor en zei “Geen sneeuwballen gooien naar de fotografen. Dat blijft je je leven lang achtervolgen” Daarmee doelde hij op zichzelf, toen hij ooit in zijn jeugd "Alle Nederlandse pers opgerot" riep.
Foto : © RVD/ANP HANDOUT, Robin Utrecht
Amalia besloot daarom de sneeuwbal maar in haar moeder’s nek te plakken, want ze ziet haar vader nu al als haar voorbeeld. “Haar eerste vraag was aan mij van: hoeveel jaar ga jij het doen? Meer zo van: dan kan ik nu alvast een streep in mijn agenda zetten” zei de prins tijdens het interview wat ter gelegenheid van de troonswisseling, half april werd uitgezonden. Op de dag voor die bewuste troonswisseling kwamen de prinsesjes al kort in beeld. Ze waren aanwezig in het paleis en de Nieuwe Kerk voor de generale repetitie en werden bij het uitstappen uit de auto direct al door honderden toeschouwers ‘begroet’. Ook aan de Damzijde zagen oplettende mensen de prinsesjes al kort voor het raam verschijnen. In de kerk waar de hele ceremonie geoefend werd, testte Amalia alvast hoe het is om als Koningin op de troon. Tot slot gingen ze in de hal van het paleis met alle kinderen van het kinderkoor op de foto.
30 april 2013
Terwijl de HMS Evertsen met het afvuren van saluutschoten begon, trok Amalia – die met veel familieleden in het paleis had overnacht – een geel jurkje aan. Haar zusjes zouden hetzelfde doen, zodat ze er samen weer als eenheid uitzagen. Rond tien uur kwam de Koninklijke familie voor het eerst in beeld in de Vroedschapskamer (Mozeszaal) Amalia, Alexia en Ariane namen met de andere familieleden plaats op de stoelen bij het raam. Zij hoefden slechts toeschouwers te zijn van de bijzondere gebeurtenis aan tafel, al wisten ze niet naar welke schilderijen ze eerst moesten kijken in de mooie zaal. “Vandaag maak ik plaats voor een nieuwe generatie”zei de Koningin, waarna ze de directeur van het Kabinet der Koningin vroeg de Akte van Abdicatie voor te lezen. Om 7 minuten over 10 was het dan echt zover en ondertekende de Koningin de akte. Vanachter het raam keek Amalia met haar zusjes met een schuin oog richting het balkon waar Prinses Beatrix de nieuwe Koning aan het volk voorstelde. Toen zij, na het Wilhelmus vertrok, betraden de Prinses van Oranje, Prinses Alexia en Prinses Ariane vrolijk, zwaaiend, het balkon.
Foto: © RVD
Met het aantreden van Koning Willem-Alexander is Amalia ook automatisch de eerste in lijn van troonsopvolging geworden en zal ze voortaan formeel moeten worden aangeduid met ‘Hare Koninklijke Hoogheid, de Prinses van Oranje’. Prinses Amalia gaf een beleefde, Koninklijke knik wanneer de voorzitter van de Verenigde Vergadering, Fred de Graaf, hierover sprak. Tot hilariteit van de aanwezigen. Ook buiten de kerk werd door de herauten verkondigd dat de Koning ingehuldigd was, wat in deze tijd éigenlijk overbodig is met al die schermen. Toch werd ook deze traditie in ere gehouden. Tot slot zong het kinderkoor, en kon Amalia een geeuw niet meer onderdrukken.. Na het maken van officiële foto’s in het paleis, was er gelukkig ook even een pauze voor de prinsesjes. Ze brachten de tijd door met hun nichtjes Eloise en Leonore en neefje Claus die ook aanwezig waren.
Foto: © RVD/ Jeroen van der Meyde
Rond tien over zeven vertrok het Koninklijk gezin per auto naar het Eye Filmmuseum. De prinsesjes droegen hetzelfde jurkje als tijdens de inhuldigingsplechtigheid, met daaroverheen nu ieder een beige cape vanwege de kou. Burgemeester van der Laan wachtte samen met zijn vrouw het Koninklijk gezin op bij het Eye Filmmuseum.Daar werd vervolgens op het grote videoscherm het Koningslied vertoond. Het beruchte en daardoor inmiddels ook wel beroemde lied werd bewonderenswaardig toch nog door heel veel mensen meegezongen. Vooral Prinses Ariane vond het rap-gedeelte erg leuk. Epke Zonderland – op het moment dat ook de beelden vertoond werden – nógmaals de moeilijke turnoefening op waarmee hij de gouden medaille behaald heeft op de Olympische Spelen. Op de drijvende ponton was dat echter moeilijker dan normaal, ook met het risico in het water te vallen door de wind. Maar net als op de Olympische Spelen verliep het weer vlekkeloos. Zonderland kon rekenen op luid applaus van het Koningspaar. De Prinses van Oranje was zo onder de indruk dat ze haar handen in elkaar had gevouwen en met haar mond open naar het podium blééf kijken, zelfs toen de boot langzaamaan weer weg dreef.. Het gezin had ogen en handen tekort om naar links én naar rechts te kijken en dan ook nog alle mensen toe te zwaaien die langs de kant stonden. Al varend langs de carnavalsboot en een modeshow van designer Jan Taminiau – een goede bekende van Koningin Máxima inmiddels – kwam de grote tent waar het Concertgebouworkest samen met DJ Armin van Buuren in speelde steeds dichterbij. Na de stukken ‘Bolero’ en ‘Intense’ aangehoord te hebben wilde de Koning onverwachts de boot af.
De volgende ochtend vond er nog een brunch plaats op het Koninklijk Paleis, waarna ook het Koninklijk gezin eindelijk weer eens terug ging naar Villa Eikenhorst. Nog even moesten de prinsesjes naar hordes mensen zwaaien in Amsterdam. In Wassenaar was alles weer rustig en vertrouwd en trakteerde de nieuwe Koning zijn gezin op een ijsje. Pas op 23 juni verscheen Prinses Amalia weer even in het openbaar toen ze met haar ouders en zusjes het CHIO Rotterdam bijwoonde. Tijdens de spannende wedstrijd won de Duitser Philipp Weishaupt met zijn paard Monte Bellini. De beste Nederlander - Jeroen Dubbeldam – werd met zijn paard Utascha vijfde, maar door het enthousiaste (Koninklijke) applaus leek hij wel de échte winnaar te zijn.
Enkele weken later werd, traditiegetrouw, de zomerfotosessie georganiseerd. Die vond dit keer weer eens plaats in de tuin van Villa Eikenhorst. Ook de hond Skipper mocht voor het eerst deelnemen. Daardoor werd het voor de prinsesjes ook wat leuker. De hond keek wel even vreemd op toen hij – in de anders zo rustige tuin – zo’n 85 fotografen zag staan. De prinsesjes, die inmiddels al wat ervaring met de pers hebben, riepen regelmatig zijn naam waarop hij gehoorzaam naar ze toe kwam en braaf poseerde.
Overlijden Prins Friso
De vakantie werd voor het eerst doorgebracht in de Griekse vakantievilla, maar werd veel eerder dan gepland afgebroken door het overlijden van Prins Friso, de oom van Amalia. Nog op de dag van zijn overlijden keerde het gezin weer terug naar Nederland om samen te zijn bij de andere familieleden op Paleis Huis ten Bosch. Enkele dagen later al, op 16 augustus, werd de prins begraven in Lage Vuursche. Alle kinderen (Luana, Zaria, Amalia, Alexia, Ariane, Eloise, Claus en Leonore) waren in het wit gekleed. In de Stulpkerk vond met de naaste familieleden en vrienden van de prins een besloten bijeenkomst plaats, waarvan na afloop enkele beelden werden vrijgegeven. Tussen haar ouders in, verliet Amalia zichtbaar erg verdrietig, de begraafplaats. En dat de Oranjes ook maar mensen zijn, en iets kunnen overkomen werd op die manier pijnlijk duidelijk. Enkele maanden later werd tijdens een gezamenlijke vergadering van de Eerste en Tweede Kamer daarom officieel vastgelegd dat Koningin Máxima benoemd zal worden tot regentes als Koning Willem-Alexander overlijdt en Prinses Amalia nog geen 18 jaar is.
Volwassen tiener
Op 5 oktober was er gelukkig weer even tijd voor iets leuks binnen de Koninklijke familie. Prins Jaime trouwde in Apeldoorn met Prinses Viktória. Het Koninklijk paar had ook hun dochters meegenomen naar de bruiloft. Net als bij de inhuldiging was Amalia’s haar licht gekruld. Ze straalde dit keer in een zilveren jurk van het merk Pili Carrera, en zag er wéér volwassener uit dan eerst. Behalve dat ze al bijna net zo groot is als haar oma, ze in groep 7 zit, en al een ervaren ruiter is op haar paard Pixie, heeft ze nu ook een buitenboordbeugel. De beugel zal ze uiteraard niet in het openbaar (voor de camera’s) dragen, maar tijdens het privé-uitstapje naar het Groot Kerstcircus in december droeg ze hem wel. Haar 10e verjaardag, eerder die maand op 7 december, werd bekroond met een kinderfeestje naar het Rijksmuseum.
Foto: © www.royalduo.nl |
geweldig leuk gedaan - :-)
BeantwoordenVerwijderenHeel mooi gedaan weer en ook dat de inhuldiging ook zo mooi weer ter sprake kwam. Super.
BeantwoordenVerwijderensuper leuk gedaan weer!!
BeantwoordenVerwijderenWeer een mooi overzicht! Leuke serie om te bekijken en lezen!
BeantwoordenVerwijderenDank! Dit was het laatste deel :)
BeantwoordenVerwijderenMooie afsluitende log!
BeantwoordenVerwijderen