Koningin Máxima spreekt op bijeenkomst van Moneyval | De Oranjes

donderdag 18 september 2014

Koningin Máxima spreekt op bijeenkomst van Moneyval

Koningin Máxima was woensdagmiddag in Straatsburg om op de bijeenkomst van Moneyval een toespraak te houden. 

Voorafgaand aan de bijeenkomst bracht de Koningin een bezoek aan de secretaris-generaal van de Raad van Europa, de heer Thorbjørn Jagland en de voorzitter van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, mevrouw Anne Brasseur. In haar functie als speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling was ze vervolgens bij de bijeenkomst van Moneyval bij de Raad van Europa.

Foto: ©  Council of Europe
Moneyval is een internationaal samenwerkingsverband met 33 leden en houdt zich onder andere bezig met het tegengaan van witwassen van crimineel geld. In haar toespraak zei Koningin Máxima allereerst blij te zijn dat ze op deze bijeenkomst aanwezig was. “Als speciale pleitbezorger van de VN voor Inclusive Finance for Development, heb ik gezien hoe werk de sleutel is tot aanpak van de kwestie van financiële inclusie en bij uitbreiding, rechtvaardige groei en ontwikkeling. De inhoud van uw beraadslagingen en acties via Moneyval heeft verstrekkende gevolgen. Bij de Verenigde Naties, worden zaken als deze besproken in het kader van de mondiale ontwikkelingsagenda.” De Koningin zei verder dat financiële inclusie, de bevordering van financiële integriteit en het voorkomen van strafbare kasstromen hand in hand gaan: “Dit is, op voorwaarde dat we het juiste evenwicht vinden tussen veiligheidsmaatregelen en de toegankelijkheid van de formele financiële diensten. Er is een groeiend besef dat de uitvoering van de strenge, starre normen per ongeluk kan veroorzaken dat huishoudens en bedrijven toegang tot of het gebruik van formele financiële diensten hebben. Het kan ook aanbieders ontmoedigen van het leveren van deze diensten aan alle klanten vanwege de hoge kosten die dit voor hen zijn. Het gevolg is dat grote aantallen mensen verbannen worden naar informele oplossingen waarin transacties niet kunnen worden getraceerd en verdachte patronen niet zijn geïdentificeerd. Dit maakt het er alleen maar slechter op.” De financiële criminaliteit bestrijden is dus van groot belang, zo stelt Máxima:  ”Maar we moeten de middelen op een effectieve manier vinden. En ook in verhouding staan tot de risico's, zodat de doelen van financiële inclusie en transparantie niet wordt belemmerd. “”..” 

"Het delen van kennis en het gezamenlijk leren door middel van controle-instanties zoals Moneyval zijn cruciaal in het creëren van een veiligere wereld waarin rechtvaardige economische groei is! “ besloot de Koningin.

Koningin Máxima bij start Werkweek tegen jeugdwerkloosheid

Koningin Máxima was vandaag in Den Haag aanwezig bij het startevenement van de Werkweek tegen jeugdwerkloosheid. 

Volgens het bekende spreekwoord, trekken Nederlanders figuurlijk de broekriem aan als ze moeten bezuinigen. Het initiatief ‘DeBroekriem’ wil vooral het probleem tegengaan die er heerst onder jeugdwerkloosheid. Deze week vind de Werkweek plaats om meer aandacht te vragen voor het probleem door middel van een landelijke tour met tientallen workshops en netwerkgesprekken met gemeenten, bedrijven, scholen, en jongerenorganisaties. Koningin Máxima nam vanochtend ook deel aan zo’n netwerkgesprek tijdens de bijeenkomst van DeBroekriem. Ook bracht ze vervolgens een verrassingsbezoek aan het ‘matchingsevent’ op Het Plein in Den Haag. Hier worden jongeren uit de regio Leiden en Den Haag deze week, in de open lucht, gezellig aan een tafeltje, aan een leerbaan geholpen. Niet alle 122.000 werkloze jongeren zullen na deze week een baan hebben, maar iets is beter dan niets. Zo vind ook Koningin Máxima.  Via het Facebookaccount van het Koninklijk Huis liet ze na afloop weten: “Nederland heeft veel goed opgeleide jongeren die op zoek zijn naar werk. Zij zijn cruciaal voor de toekomst van ons land. In de Werkweek spannen tal van organisaties zich in om deze jongeren op weg te helpen naar een baan, stage of de juiste opleiding. Vaak komen jongeren zelf in actie, zoals ik vandaag zag bij een bijeenkomst van DeBroekriem. Ik vind het goed en belangrijk dat deze initiatieven verspreid en versterkt worden en dat het bedrijfsleven wordt betrokken bij het vergroten van de kansen op werk voor jongeren.”

Prinses Laurentien bezoekt techniekdag in Velsen-Zuid

Prinses Laurentien was vandaag op de techniekdag in Velsen-Zuid om met leerlingen te praten.

De kinderen van de Jan Campertschool hadden al een spectaculaire ochtend achter de rug in het stadion van Telstar. Astronaut André Kuipers kwam langs om samen met de kinderen zelfgemaakte raketten te lanceren. Aansluitend spraken ze met Prinses Laurentien over duurzaamheid, techniek en innovatie. De prinses stelde kritische vragen, maar daar waren de leerlingen wel op voorbereid.

Prinses Margriet bezoekt fotoveiling - en tentoonstelling Rutting 

Prinses Margriet heeft vanmiddag, als erevoorzitter van het Rode Kruis, de tentoonstelling van fotojournalist Raymond Rutting bezocht.

De tentoonstelling is te zien in Museum Hilversum. Vanmiddag werd in het bijzijn van de prinses ook een groot deel van de foto’s geveild. De opbrengst bedraagt maar liefst 29.020 euro en is bestemd voor het project Safe Schools van het Rode Kruis. Fotograaf Raymond Rutting reist al 30 jaar de hele wereld over om het internationale nieuws in beeld te brengen. Zijn werk verscheen onder andere in de Volkskrant, National Geographic, New York Times en The Guardian. Tijdens de expositie The Art of News #2 toont de fotograaf niet alleen zijn nieuws en portretfoto’s, maar ook reis- en natuurfoto’s.

1 opmerking:

  1. Wat een mooie foto's van het bezoek van zowel prinses Laurentien als prinses Margriet. Wat doen zij beide toch veel voor de Nederlandse samenleving

    BeantwoordenVerwijderen