Het is vandaag precies 10 jaar geleden dat Prins Bernhard overleed.
Hoewel dat al een lange periode is, is de prins nooit helemaal ‘verdwenen’. Regelmatig haalt hij nog het nieuws. Zo verschenen er afgelopen weekend nog foto’s in de Volkskrant van zijn safari periode. Walgelijk trots poseerde hij met de doodgeschoten dieren. Bizar genoeg werd juist Prins Bernhard voorzitter van het Wereld Natuur Fonds, en is hij bekend om zijn verzameling van olifantenbeeldjes..
Dat het tien jaar geleden echt niet goed ging met Prins Bernhard die sinds maart van dat jaar weduwnaar was, maakte de RVD bekend. In zijn leven werd de prins meer dan vijftig keer geopereerd, en af en toe was zijn medische toestand ook kritiek. Op 17 november maakte de RVD echter bekend dat de prins aan longkanker leed. Op 29 november volgde een nieuwe mededeling dat naast de eerder vastgestelde tumor in de luchtwegen nu ook een kwaadaardige tumor in de darmen was gevonden. Terwijl een groot deel van de Koninklijke familie bijeen was in het Koninklijk Paleis in Amsterdam, werd Prins Bernhard op 1 december met spoed naar het Universitair Medisch Centrum in Utrecht overgebracht omdat hij verhevigd last kreeg van zijn aandoeningen. Koningin Beatrix, Prinses Margriet, Prinses Irene en een groot deel van de familie bezocht de prins in het ziekenhuis. Daar werd, naar de wens van de prins, een verdere behandeling gestaakt. De 93-jarige Bernhard overleed om 18.50 uur, wat om 21.30 uur wereldkundig werd gemaakt.
Het stoffelijk overschot van Prins Bernhard werd overgebracht naar Paleis Soestdijk, waar hij éigenlijk had willen overlijden. Tot de overbrenging naar Paleis Noordeinde bleef zijn lichaam in het paleis. Op de dag dat Prins Bernhard naar Paleis Noordeinde werd overgebracht stond de hele familie voor de allerlaatste keer
op het bordes van Soestdijk. Het was ook tegelijk de afsluiting van het boek ‘Soestdijk’ die alle Nederlanders aan Juliana, Bernhard en/of vooral de defilés op Koninginnedag deden denken.
Van 7 tot en met 9 december was er voor iedereen gelegenheid om op Paleis Noordeinde afscheid van de prins te nemen. Nog voordat de staatsbegrafenis plaatsvond werd er een reeks aan interviews met de prins gepubliceerd. Vanaf 2001 had Bernhard in het geheim met zijn vriend hoofdredacteur Pieter Broertjes en journalist Jan Tromp van de Volkskrant gesprekken gevoerd. Dit was buiten medeweten van de regering, de RVD en zelfs van zijn familieleden. In het interview met de kop ‘de prins is dood, de prins spreekt’ onthulde Bernhard voor de buitenwereld het bestaan van zijn buitenechtelijke dochter Alicia en bevestigde hij de al lange tijd gaande geruchten over dochter Alexia. Hij verstrekte verder ook nog nadere bijzonderheden over de zaak-Greet Hofmans.
Op zaterdag 11 december werd de prins bijgezet in de Nieuwe Kerk in Delft.
De uitvaart had een militair karakter. Zo werd de lijkkist op een affuit naar Delft gebracht, en bewees de Koninklijke Luchtmacht met een zogeheten ‘Missing Man-formatie’ de laatste eer. Na de plechtigheid in de kerk werd de prins, gedragen door militairen van het Regiment Huzaren van Boreel, bijgezet in de Grafkelder van de Oranjes.
Ja, alweer 10 jaar geleden; maar ik herinner het me nog als de dag van gisteren. Mooie terugblik en de video opnieuw bekeken, blijft mooi en indrukwekkend.
BeantwoordenVerwijderenSterkte vandaag voor de koninklijke familie, want ze zullen vaak aan hun grootouders denken.