Prinses Beatrix was vandaag aanwezig bij de uitvaartplechtigheid van Koningin Fabiola in Brussel.
Donderdagavond was Prinses Beatrix, net als
veel andere gasten die
de uitvaart bijwoonden, al in Brussel gearriveerd. Mogelijk logeerde ze bij Prins Constantijn en zijn gezin. De afvaardiging van Prinses Beatrix namens het Nederlandse Koningshuis ligt voor de hand. Als Koningin heeft ze Fabiola regelmatig ontmoet. Tijdens staatsbezoeken, maar ook bij andere gelegenheden.
Hoewel Koningin Fabiola, die
een week geleden overleed, geen staatsbegrafenis wilde, kreeg ze die toch. Gelukkig waren veel van haar wensen in de dienst verwerkt. De kist – waarover de Belgische vlag was gedrapeerd – stond tijdens de dienst op de grond. Dit wilde Fabiola graag uit ‘nederigheid’.
Rond 9.30 uur vertrok de stoet vanaf het Koninklijk Paleis
naar de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in het centrum van Brussel. De kathedraal is alleen via een hoge brede trap toegankelijk, dus was het voor velen (
waaronder Beatrix) in het stormachtige weer nog een moeilijke klim. De ceremonie stond onder leiding van aartsbisschop Godfried Danneels. Verder zong de Vlaamse zanger Will Tura het nummer ‘Hoop doet leven’ dat hij ook tijdens de uitvaart van Koning Boudewijn zong. De plechtigheid moest volgens Fabiola hoop en vreugde uitstralen omdat ze blij was door de dood eindelijk te worden herenigd met haar in 1993 overleden man. Behalve muziek van Bach, Mozart en Fauré was er dus ook een vrolijk Spaans koor onder leiding van een nicht van Koningin Fabiola. Ook bijzonder was dat een aantal kleinkinderen van Koning Albert en Koningin Paola het woord namen.
Rond 12 uur werd het stoffelijk overschot van de Koningin overgebracht naar ‘haar eigen kerk’, de Onze-Lieve-Vrouwekerk in de Brusselse deelgemeente Laken. Prinses Beatrix en andere genodigden waren hier niet meer bij aanwezig. In de kerk waren alleen de naaste familieleden bij de dienst die ook nog zo’n half uur duurde. In de kerk in Laken spraken onder andere twee medewerkers van Fabiola over hun persoonlijke herinneringen, daarna werd de kist gezegend en bewierookt. Later op de dag keerden - zonder camera’s - de naaste familieleden terug naar de Onze Lieve Vrouwe-Kerk. Koningin Fabiola’s lichaam werd bijgezet in de Koninklijke grafcrypte van de kerk. Naast Koning Boudewijn. Na 21 jaar zonder elkaar, nu voor altijd samen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten