Botenparade
Rond 11.00 uur waren alle blikken gericht op het Groothoofd in Dordrecht, waar de Koninklijke familie per waterbus zou arriveren. De oude generatie (Prinses Beatrix, Prinses Margriet, Prof.mr. Pieter van Vollenhoven en ook Prinses Mabel) hadden plaatsgemaakt voor de jongere generatie. Behalve Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en hun dochters, waren ook Prins Constantijn, Prinses Laurentien, Prins Maurits, Prinses Marilène, Prins Bernhard, Prinses Annette, Prins Pieter-Christiaan en Prinses Anita van de partij. Aanvankelijk zouden ook Prins Floris en Prinses Aimée meekomen, maar afgelopen vrijdag overleed Aimées vader. Toen de waterbus aangemeerd was, werd meteen het nieuwe 'strakkere feest' zichtbaar. De familie maakte geen wandeling langs allerlei bezienswaardigheden, maar ze namen direct plaats op een tribune.
Amalia is nieuwe Beatrix
Vanaf de tribune kregen ze een drie kwartier durend botenspektakel te zien. Vooral de prinsesjes, met alle drie hetzelfde kapsel, maar wel allemaal een ander jurkje, werden veelvuldig in beeld gebracht. De 'Grande Parade' toonde een optocht aan blusboten, sleepboten, binnenvaartschepen, baggersloepen, platbodems e.d. Vanaf de waterbus had de Koning al een foto van de kade de wereld ingegooid, nu werd hij en zijn familie juist door de bemanningsleden gefotografeerd. Onder iedere stoel op de tribune lag ook een tablet waarmee een voorbijvarend logo gescand moest worden om een sportieve leeuw te zien.
Toen op een gegeven moment zelfs een boot met een koor voorbij kwam bleek Amalia de tekst te herkennen. Luid zong ze mee, waarna ze haar zusje Alexia een por gaf om ook vrolijk te blijven zwaaien.. De Prinses van Oranje lijkt zich goed te voelen in haar rol als troonopvolgster. Prinses Beatrix was dan wel niet meer aanwezig, maar haar kleindochter zou zó een Beatrix uit 1948 kunnen zijn - inclusief cape en kapsel.
Na een korte wandeltocht stapte het gezelschap in het bootje 'Dordtevaar' die hen naar de Grote Kerk bracht. Langs de kades werden ze ondertussen luid toegejuicht door honderden mensen. Omdat het water te hoog was, moest de Koninklijke familie onderweg echter weer even uit de boot om aan de andere kant van de lage Roobrug in een ander bootje over te stappen. Tijdens deze overstap grepen mensen langs de kant direct hun kans om een prinsesje aan te raken of op de foto te gaan met een prins. Ook vlak voor de Grote Kerk stond veel publiek. Velen wilden hun cadeautjes kwijt. Van bloemen tot schilderijen. Alle cadeautjes werden na ontvangst door scoutingmensen in karren gelegd en verder vervoerd..
Foto: © Mariska, thedutchroyalfamily.nl |
Hoewel de prinsessen al bijna plaats hadden genomen in de kerk, werden ze door Koningin Máxima netjes een andere kant opgestuurd. De Prinses van Oranje, Prinses Alexia en Prinses Ariane zouden zich pas op het Hof van Dordrecht weer laten zien en konden dus even pauzeren. Speciaal voor Koningsdag had de kerk een Bach-festival georganiseerd van zo'n twintig minuten. Normaal gesproken duurt het festival namelijk tien dagen. Het mini-concert met zwaarmoedige muziek was op zo'n feestelijke dag als Koningsdag láng zat. De kerk was overigens opgevuld met genodigden die net als de Koning op 27 april jarig zijn. Ze moesten echter wel ouder dan 16 jaar zijn. Dat verklaart misschien ook de afwezigheid van de prinsessen. Het festival werd afgesloten met een uitvoering van Händels Watermusic door gelegenheidsensemble 'de kinderen uit Sliedrecht'.
Schreeuwend publiek
Per kleine, open bus, werd het Koninklijke gezelschap vervoerd naar het Scheffersplein. Ze hoefden toen - tijdens het rijden door de straten vol mensen- alleen maar te zwaaien.
Viool voor Amalia
Ondertussen speelde er iemand op de 'Amalia- viool' die aan het einde van het bezoek aan het plein aan het Koninklijk paar werd aangeboden voor Prinses Amalia. Koningin Máxima nam de viool, als betrokkene van het instrumentenfonds, wel in ontvangst maar zei dat het instrument naar dat fonds zal gaan. De vioolbouwer was allang blij dat ze 'm kon overhandigen, en besefte vast ook wel dat Amalia al een viool heeft.
Foto: © Jacobien, Koninklijkefotos2014.blogspot.nl |
Terwijl hij naar het Hof van Dordrecht wandelde, kreeg Koning Willem-Alexander een microfoon onder z'n neus. ''De traditie van Koninginnedag gaat door, met een paar nieuwe elementen. Het is echt een nationale feestdag" zei hij. Aan Koningin Máxima werd gevraagd hoe haar dochters het vinden. Ze zei dat ze de botenparade erg leuk vonden. Op het Hof van Dordrecht kwamen de prinsessen weer tevoorschijn. Hier opende de Koning symbolisch het historisch museum door de Statenvergadering in 1572 bij te wonen. Dit was uiteraard een nagespeeld spektakel, waar Amalia eigenlijk alleen maar vermoeid van raakte. Door zijn handtekening te zetten bevestigde de Koning "opnieuw het verbond tussen de vrije burgers en het Koninklijk Huis in een vrij en onafhankelijk land". Vervolgens moesten álle familieleden - op de jonge prinsesjes na - hun handtekening zetten wat de nodigde tijd in gebruik nam. Ook de pennen waren niet actueel meer, of in ieder geval vaak gebruikt. Prinses Annette schudde tevergeefs aan de pen om er nog inkt uit te krijgen.
"Ik ga een zin beginnen, en die mogen jullie afmaken.."
Het programma liep erg uit en het was al bijna tien voor twee toen de Koninklijke familie het Statenplein betrad. Hier vond het slotfeest plaats en dat was ook te zien aan het publiek. Tot in de verre omtrek stond het vol.
Foto's: © Jacobien, Koninklijkefotos2014.blogspot.nl
Mooie log heb je er van gemaakt!
BeantwoordenVerwijderenja, log is bijna mooier dan de video's op de NOS! Dit was dan wel "première" - maar.. kan beter....
BeantwoordenVerwijderenBedankt!
VerwijderenLeuk verslag. Altijd leuk om het weer terug te lezen!
BeantwoordenVerwijderenZelf vond ik het in z'n geheel wel okay, maar minder spontaan dan de oude koninginnedag. Er was nauwelijks interactie (behalve handjes schudden en selfies maken) met het publiek/de uitvoerders; het geheel was meer een show waar de familie naar kwam kijken dan dat ze echt meevierden. Het mooiste onderdeel vond ik nog de opening van dat museum (al had iets meer "show, don't tell" de presentatie levendiger kunnen maken) - heel mooi moment vond ik dat toen ze die akte opnieuw ondertekenden.
Het leukste van alles was natuurlijk toch het prinsesjeskijken ;-) Amalia die steeds meer op haar oma gaat lijken en zich best thuis lijkt te voelen bij alle belangstelling; Alexia die zo spontaan overkomt; Ariane die haar verlegenheid voor zo'n grote massa gedurende het bezoek langzaam leek te overwinnen. Het was leuk ze een keer met opgestoken haar te zien. Het stond vooral Amalia goed; voor Ariane vond ik dit kapsel eigenlijk nog een beetje te ouwelijk (ze deed me aan de kleine Gretl uit The Sound of Music denken ;-) Misschien wel een idee voor volgend jaar om kleren voor warm èn koud weer klaar te hebben liggen 's morgens - ze zaten regelmatig te rillen in deze zomerjurkjes!
Wat ik wel heel erg positief vind is dat de Van Vollenhovens nog altijd meekomen. Het was logisch geweest als die er ook een punt achter gezet hadden met de komst van de nieuwe koning. Blijkbaar hebben ze er toch wel lol in, anders waren ze er nu heus wel mee gekapt! Stiekem hoop ik echter wel dat - àls ze inderdaad volgend jaar in Nederland wonen - dat Eloise, Claus en Leonore er volgend jaar ook bij zijn. Hoe meer jeugd, hoe meer vreugd voor de kijkers!
Wat een mooie log, een klein feestje om te bekijken en te lezen.
BeantwoordenVerwijderenJammer dat dit log op sommige punten zo negatief is.....
BeantwoordenVerwijderen