Staatsbezoek aan Canada - I | De Oranjes

woensdag 27 mei 2015

Staatsbezoek aan Canada - I


Vandaag is het staatsbezoek aan Canada begonnen. Dinsdagmiddag (plaatselijke tijd) kwamen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima al aan in St. John's - de hoofdstad van Newfoundland and Labrador. Vandaag werden ze ontvangen in Ottawa.

Bijtanken in St.Johns
Na een tussenstop in Reykjavik om te tanken, vloog het regeringsvliegtuig gistermiddag door naar St. John’s International Airport in Newfoundland and Labrador, de meest oostelijke provincie van Canada. Het was vanaf Reykjavik voor de Fokker 70 niet mogelijk direct door te vliegen naar Ottawa, waar vanochtend het staatsbezoek officieel begint. Behalve het vliegtuig, hebben de Koning en Koningin dus ook 'bijgetankt' in St. Johns. Vlak voor de overnachting hadden ze een ontmoeting met Luitenant-Gouverneur Frank F. Fagan en premier Paul Davis van Newfoundland en Labrador. Tijdens het gesprek vertelde Willem-Alexander onder andere dat hij ijsbergen voor de kust had gezien en hier voor het eerst in 1986 was tijdens zijn diensttijd bij de Koninklijke Marine.


Goede (Koninklijke) band met Canada
© Sceenshots Reuters
Het staatsbezoek aan Canada draait vooral om de grote bijdrage van Canada aan de bevrijding van Nederland. Tijdens de oorlog hebben de Oranjes bovendien persoonlijk een goede band met het land gekregen. Zo verbleef Juliana met haar dochters jaren in villa Stornoway in Ottawa. In 1943 werd Prinses Margriet zelfs in Ottawa geboren. Vanaf 1945 tot haar dood heeft Koningin Juliana de stad Ottawa elk jaar tienduizenden tulpenbollen gestuurd als dank voor haar verblijf. Dit is uitgegroeid tot een beroemd internationaal tulpenfestival. Hoewel de Oranjes regelmatig nog in Canada zijn geweest, is een staatsbezoek al weer een tijdje geleden. In 1988 was Koningin Beatrix samen met Prins Claus negen dagen op bezoek. Tegelijkertijd met het staatsbezoek van vandaag t/m vrijdag is weer een handelsmissie meegereisd. Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking leidt een economische missie en minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap leidt een academische missie.




Koninklijk bos bij Rideau Hall
Om 10.00 uur plaatselijke tijd arriveerde het Koninklijk paar vandaag op het vliegveld van Ottawa.
Vanuit daar ging de reis naar Rideau Hall, de ambtswoning van de gouverneur-generaal David Johnston. Omdat het gebouw op een groot terrein ligt, stapten de Koning en Koningin na de rit op de openbare weg over in een open koets. De Koninklijke stoet werd omringd door muziekkorpsen en tegenover Rideau Hall was er veel publiek. Na een inspectie van de erewacht werd het Koninklijk paar toegesproken door de Canadese Gouverneur-Generaal. Ook Koning Willem-Alexander hield een korte toespraak. Vervolgens sprak het gezelschap binnen met elkaar. Aansluitend plantten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een boom in de tuin. Dit is inmiddels een traditie bij de Oranjes. Ook Juliana, Beatrix en Margriet hebben hier al eens een boom geplant, dus het begint een Koninklijk bos te worden.

"Wij hebben onze vrijheid te danken aan de dappere Canadezen"
Bij het Parlement was er rond lunchtijd opnieuw een welkomstceremonieel. Na het ondertekenen van het gastenboek kreeg het Koninklijk paar het oudste deel van het parlementsgebouw (de bibliotheek) te zien. Tijdens een rondleiding werden er archiefstukken getoond over de gedeelde geschiedenis en vriendschap tussen Canada en Nederland. Na de rondleiding vond er een lunch plaats. De Koning sprak er de Voorzitter van het Senaat en andere aanwezigen toe. Hij bedankte voor het warme welkom "in het democratische hart van Canada". Ook betreurde hij de afwezigheid van Pierre Claude Nolin, de vorige voorzitter, die in april overleed. "Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw en familie" aldus de Koning. "Nederland voelt een sterke band met Canada. We zijn hier om de hechte vriendschap tussen Canada en Nederland te vieren, en om te eren dat wij onze vrijheid hebben te danken aan de dappere Canadezen" voegde hij toe. De oorlog kwam na de lunch dan ook uitgebreid aan de orde. Eerst legden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een krans bij het Nationale oorlogsmonument. De Kapel van de Koninklijke Luchtmacht speelde voor deze gelegenheid het Canadese en het Nederlandse volkslied. Na de kranslegging ontmoetten de Koning en Koningin in het National Arts Center Canadese veteranen die zeventig jaar geleden Nederland hebben bevrijd.

Diverse ontmoetingen
Bijna een uur spraken de Koning en Koningin met de veteranen, daarna stond een CEO rondetafelbijeenkomst met het Nederlandse en Canadese bedrijfsleven en een ontmoeting met minister-president Stephen Harper op het programma. De minister-president was begin deze maand nog in Nederland en woonde onder andere samen met het Koninklijk paar het 5 mei-concert bij. Opnieuw in het parlementsgebouw spraken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima aan het eind van de middag met een groep van twintig Canadese parlementsleden die een band met Nederland hebben. Een deel van de parlementariërs is van Nederlandse origine en het andere deel heeft specifieke politieke interesses in Nederland.

"Er zijn weinig landen in de wereld waar de verbinding met Nederland zo voelbaar is als hier"
Vanavond keerde het Koninklijk paar terug naar Rideau Hall voor het staatsbanket. Ook in zijn toespraak voorafgaand aan het diner stond Koning Willem-Alexander uitgebreid stil bij de bijzondere band tussen Nederland en Canada. "Er zijn weinig landen in de wereld waar de verbinding met Nederland zo voelbaar is als hier." ".." "Meer dan een miljoen Canadezen hebben Nederlandse wortels. Bijna iedere Nederlandse familie heeft verwanten in Canada". Verder sprak hij over Prinses Juliana die met haar dochters in Canada verbleef tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Mijn tante Margriet - Canada's Princess - werd hier in 1943 geboren", dat klonk vooral Renée Smith Roëll - ook één van de aanwezigen - niet onbekend in de oren. Renée's moeder was samen met Prinses Juliana gevlucht uit Nederland, waardoor Renée automatisch met de prinsesjes opgroeide. Het resulteerde vervolgens in een levenslange vriendschap met Prinses Beatrix. De in Canada woonachtige vrouw ziet Beatrix nog regelmatig en is bovendien peetouder van Koning Willem-Alexander. Voordat er getoost werd op de goede verhoudingen tussen beide landen, blikte de Koning ook nog even terug op de aanslagen vorig jaar bij het parlementsgebouw en het nationale oorlogsmonument in Ottawa. "Ook toen liet Canada zien niet te buigen voor terreur en vast te houden aan de idealen waarvoor het altijd heeft gestreden."

Foto © The Governor General of Canada


Kleding
Koning Willem-Alexander droeg dinsdag een blauw pak met lichtblauwe (toepasselijke vliegtuig) das. Dit is één van z'n favoriete stropdassen. Koningin Máxima had op het vliegveld haar bekende beige jas aan. Ze droeg er een witte blouse en donkere broek onder.

Koningin Máxima droeg vandaag een jurk met daaroverheen een doorzichtige kanten mantel van NATAN. De bijpassende blauwe hoed van Fabienne Delvigne droeg ze onder andere tijdens de provincierace in 2013. Koning Willem-Alexander droeg ook donkerblauw (een pak) met een gele stropdas.

Bij het staatsbanket verscheen Koningin Máxima in een nieuwe roze jurk van Benito Fernandez. In haar opgestoken kapsel schitterde de pauwenstaart tiara, verder droeg ze een broche en oorbellen van de Mellerio parure. Koning Willem-Alexander droeg, zoals de dresscode dat voorschrijft, een rokkostuum.

6 opmerkingen:

  1. Oh joh, moeten ze dan ook eerst nog tanken in Reykjavik? Hoe weet je dat toch allemaal!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi verslagje en wat zag Maxima er prachtig uit, zowel op de dag als in de avond

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik snap de kanten mantel niet, (ik doe het net andersom, eerst een reactie op dat twee en dan nu op dag 1) maar ook hier weer een (te) grote hoed. iets kleiner had misschien voor Maxima handiger geweest, gezien de wind. Het is ook net of ze iedere keer er onderdoor moet kijken.
    De avondjurk staat haar prachtig. Mooie juwelen er bij. Top

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als ze nog eens een grote hoed neemt kan ze misschien beter een doorzichtige nemen, dan kan ze er gewoon doorheen kijken :)

      Verwijderen
  4. Wat zag koningin Maxima er weer mooi uit, het outfit wat ze overdag droeg vind ik een beetje vreemd, en iets minder mooi. Ze straalt in de roze galajapon, prachtig, ook al vind ik de onderkant iets minder!

    BeantwoordenVerwijderen