In groep 1. "Dán ben je groot!"
Prinses Amalia vierde op 7 december 2007 haar 4e verjaardag, wat ook meteen het einde betekende van een rustig zorgeloos leventje. Behalve thuis werd Amalia tot haar vierde ook regelmatig naar peuterspeelzaal Beregoed gebracht. Eind november 2007 bracht ze er voor het laatst een ochtendje door. Rond de middag werd ze opgehaald door haar moeder. Gekleed in een spijkerjurkje (die Alexia in 2009 zou dragen op haar eerste schooldag) liep ze enigszins beteuterd aan haar moeders hand naar de auto. In haar andere hand had ze een groot blauw papier vast waarop ze een vis gecreëerd had. Tegelijk verheugde Amalia zich op de basisschool. "Het is echt een doel voor haar, zo van: dán ben je groot" aldus Willem-Alexander. Er waren dan ook geen tranen bij Amalia toen het Koninklijk paar op 10 december hun dochter in het klaslokaal van de Bloemcampschool achterliet. Wel bij hen. Na een dikke knuffel zwaaide de prinses haar ouders nog uit door het raam.
Vlak daarna arriveerden haar klasgenootjes. De ochtend bestond uit een kringgesprek waarin de nieuwe, bijzondere, leerling werd voorgesteld. Daarna werd het school-tv programma 'Koekeloere' bekeken. Naar aanleiding van die uitzending werd er geknutseld, en Amalia kon in het speelkwartier voor het eerst de speeltoestellen op het grote schoolplein uitproberen. Tijdens het spelen binnen kan er, zoals op zoveel basisscholen gekozen worden uit een poppenhoek, bouwhoek, zandtafel en puzzeltafel. Verder worden er in groep 1 educatieve spelletjes gedaan ter voorbereiding op het volgende schooljaar.
Vervroegd naar groep 2
Toen Amalia zo'n half jaar op school zat, vertelde Prinses Máxima bij het fotomoment op landgoed de Horsten dat de prinses het erg naar haar zin heeft op school. Ook als ouders waren de prins en prinses al erg betrokken bij de school. Zo had Máxima zich aangemeld om als luizenmoeder het haar van kinderen te onderzoeken. Ook vertelde Máxima dat Amalia na de zomervakantie al vervroegd naar groep 2 mocht omdat ze al meer op dat niveau was. In principe zou ze pas in september 2009 in groep 2 starten. Ook enkele andere 'slimme kinderen' uit Amalia's klasje mochten naar groep 2. Tijdens de fotosessie, waarbij er door Amalia en Alexia flink gevoetbald werd, vertelde Máxima ook dat Alexia veel zin had om al naar school te gaan. "Ik wil ook naar school mammie" riep ze als ze haar grote zus weer eens zag vertrekken. Verder vertelde Prinses Máxima dat Amalia zo'n vijf vriendinnen heeft waar ze ook na schooltijd mee speelt.
Alexia op school
In groep 2 werden de dingen die de prinses en haar klasgenootjes op school speelden, zoals winkeltje, bij regelmaat in de praktijk opgezocht. In een plaatselijke C1000 winkel kreeg de klas uitleg over de kassa, het omgaan met geld, vakken vullen en sorteren. Met een klein karretje mochten ze zelf bovendien een rondje door de winkel lopen. Toen het schooljaar bijna ten einde was, kwam Prinses Alexia op school.
De laatste twee weken van het schooljaar maakte Amalia's zusje nog mee. Op haar eerste schooldag, waar ook de camera's weer bij waren, was te zien dat Prinses Amalia haar zusje liet zien waar ze haar Dora-tas kon stallen.
Samen met haar ouders ging Amalia ook nog even mee het lokaal in van Alexia's klas. Daar gaven de juffen uitleg over de boekjes die op tafel lagen.
Foto's:© RVD |
Gefilmd op het schoolplein
Eind 2010, Amalia zat toen inmiddels in groep 4, werd er door de NOS gefilmd op het schoolplein. Aanleiding was de documentaire die over Prinses Máxima gemaakt werd vanwege haar 40e verjaardag op 17 mei 2011. Voor de documentaire, die op 16 mei uitgezonden zou worden, waren ook enkele gezinsfragmenten nodig. Aangezien Máxima al eens benoemde luizenmoeder en pleinwacht te zijn, zou dat leuk beeld opleveren. De bewuste opnamedag had Máxima dus pleinwacht in de middagpauze. Omdat het gevroren had, was het plein net een ijsbaan. Máxima gooide met zout, en snelde zich ondertussen naar kinderen die uitgegleden waren. In de beelden waren ook de spelende Amalia en Alexia te zien. Prinses Amalia speelde met hetzelfde vriendinnetje die in november 2010 ook mee was als VIP-gast naar de intocht van Sinterklaas in Scheveningen. Toen de bel ging tikte het vriendinnetje direct op Amalia's hoofd om gearmd de school te betreden.
Alexia bleef aan haar moeder hangen en er was nog net te verstaan hoe ze aan haar moeder vroeg of ze niet mee kon gaan de school in en dan op een bankje wilde zitten. “Ik kan niet op een bankje zitten lieverd, ik ben al eens op school geweest.” reageerde Prinses Máxima. Nog voordat de documentaire werd uitgezonden, was de pers opnieuw welkom op de Bloemcampschool om de eerste schooldag van Prinses Ariane vast te leggen. Ook nu zocht Amalia weer de plek op waar Ariane haar Hello Kitty rugzak kon opbergen. En net als de voorgaande keren namen de Prins van Oranje en Prinses Máxima met hun dochters plaats in het klaslokaal. Om de verlegenheid van haar jongste zusje snel te doen verdwijnen las Amalia haar voor uit een boekje over een paard. Terwijl haar zusje nog aan groep 1 moest beginnen, zat voor Prinses Amalia de onderbouw er al weer bijna op. Behalve het leren tellen tot 100, vermenigvuldigen en delen en het schrijven van hoofdletters, waren er voor groep 4 ook vele uitstapjes. Zo werd er een dierenasiel bezocht, was er in maart een museumles op school, en ging de klas ook zélf naar een museum. In Muzee Scheveningen leerden Amalia en haar klasgenootjes over de geschiedenis van de badplaats Scheveningen. De schoolreis ging dit jaar naar Ontdekhoek en Plaswijck Park in Rotterdam.
Foto:© RVD
Optreden op school
Amalia op haar fiets. Foto:© RVD |
Laatste wens..
Het schooljaar waarin ook de Bloemcampschool in het teken van de troonswisseling stond, werd overschaduwd door een zieke leerling. Prinses Amalia die toen in groep 6 zat kende de jongen uit groep 8 niet persoonlijk, maar haar familie kon zijn laatste wens wel verwezenlijken. In de helikopter waar de leden van het Koninklijk Huis altijd in vervoerd worden kon hij een laatste vlucht over de school maken. Op het schoolplein vormden alle leerlingen van de school met ballonnen een groot hart. De jongen overleed in maart 2013. Een paar weken later werd, net als op alle scholen in het land, Koningsspelen georganiseerd ter gelegenheid van de troonswisseling. Vele ouders (behalve de hoofdrolspelers van 30 april 2013) waren getuige van de sponsorloop die de Bloemcampschool georganiseerd had. Vooraf werd tijdens het ontbijt gekeken naar de live verbinding van het jeugdjournaal waarin te zien was hoe Willem-Alexander en Máxima in Enschede het startsein van de Koningsspelen gaven. De opbrengst van de sponsorloop op de Bloemcampschool was bestemd voor Make-A-Wish Nederland. De leerlingen hadden een maand daarvoor nog gezien hoe mooi het is als een wens werkelijkheid wordt. Vooral als je niet lang meer te leven hebt.
Net als iedereen
Nadat Amalia en haar zussen volop in beeld waren geweest tijdens de troonswisseling keerde hun normale leventje op de Bloemcampschool weer snel terug. Voor de leerlingen van die school zijn het net zulke gewone kinderen als hen, dus werd Amalia niet omringt om handtekeningen uit te delen o.i.d. Ook niet nu ze een stapje dichterbij de troon was gekomen.
Wandelen voor water
Al in groep 7 kreeg Amalia interesse in de middelbare school. Waar je als leerling meestal in groep 8 pas Open Dagen bezocht, ging Amalia op haar 10e al langs bij diverse Haagse scholen. Met een vriendinnetje was ze op bezoek bij het Gymnasium Sorghvliet, Gymnasium Haganum en het Maerlant Lyceum. Het duurde toen nog wel even voordat de keuze van Amalia bekend werd, al wist ze 'm misschien diep van binnen al wel. In 2014 stond het project 'Wandelen voor water' op het programma. Als trotse vader en voormalig voorzitter van de Nederlandse Adviescommissie Water en de Adviesgroep Water en Sanitaire Voorzieningen van de Verenigde Naties, zette de Koning zijn naam op het sponsorformulier van zijn dochter. Met de klasgenootjes van groep 7 en 8 wandelde Amalia een route van 6 kilometer.
Druk in groep 8
Foto: © RVD/Jeroen van der Meyde |
Alles voor Make-A-Wish Nederland
Make-A-Wish Nederland en de Bloemcampschool zijn inmiddels zó aan elkaar verbonden dat de school dit jaar maar liefst drie activiteiten organiseerde ten gunste van de stichting. Tijdens de Koningsspelen deden de leerlingen weer mee aan een sponsorloop. De sponsorloop was langer dan ooit en werd nu georganiseerd op de sportvelden van S.V. Wassenaar. Een paar dagen later organiseerden de leerlingen van groep 8 een rommelmarkt op het schoolplein. Wie verwacht had bij Amalia's kraampje wat kostbare onderdelen uit de Koninklijke collectie voor een prikje te kopen, keerde teleurgesteld richting huis. De prinses verkocht vooral zelfgemaakte spullen, zoals loom armbandjes. Op 11 juni organiseerde de school een themadag met als thema: Oer Hollands. Het was een groot feest voor zowel de leerlingen als de ouders. De ouderraad en alle teamleden droegen een typisch oud Hollands tenue. Onbekend is of het Koninklijk paar hier ook bij aanwezig was. Ze hadden die dag in ieder geval geen publieke activiteiten. Alle leerlingen, waaronder de prinsessen, gingen geheel in stijl in rood/wit/blauw gekleed. Voor de leerlingen waren diverse Oud Hollandse spelletjes te doen, met als grootste publiekstrekker het spel 'natte sponsen gooien'. In ruil voor een Bloemcampschool muntje mochten de leerlingen tot 3 x toe met natte sponsen naar hun eigen juf of meester gooien.
"Amalia ziet er enorm naar uit om naar het gymnasium te gaan"
De laatste schooldag op 10 juli stond helemaal in het teken van het afscheid van groep 8. Zo trakteerden Amalia en haar klasgenoten de kinderen van de andere groepen op een musicaluitvoering. "Amalia ziet er enorm naar uit om naar het gymnasium te gaan. Het is ook spannend. Zo is dat met elk kind dat naar de middelbare school gaat. Een andere groep vrienden, andere agenda’s, ander lokaal.” zei Koningin Máxima bij de fotosessie 's middags. Op maandag 24 augustus wordt de prinses op het Gymnasium Sorghvliet verwacht om haar boeken op te halen. Een dag later, dinsdag, vind dan de openingsdag voor de brugklassers plaats gevolgd door een driedaags brugklaskamp in Soest. Traditioneel onderdeel van dat kamp is een 'snoepcasino'. Het snoep moet door de leerlingen zelf worden meegenomen. Grote kans dus dat de Koning of Koningin ergens deze week in de Jamin in Den Haag wordt gespot.
Het zal een werk zijn geweest om deze log te kunnen maken. Ik heb hem met veel plezier gelezen!
BeantwoordenVerwijderenInderdaad met heel veel plezier gelezen en op een erg leuke manier met foto's gebracht. Erg boeiend.
BeantwoordenVerwijderenWeet jij al wanneer het Koninklijk gezin te zien is bij Sail amsterdam
BeantwoordenVerwijderenIk vermoed dat ze ergens dit weekend wel verschijnen :)
Verwijderenschitterend verhaal + ontzettend boeiend... BEDANKT
BeantwoordenVerwijderenBedankt!
BeantwoordenVerwijderenSuper leuk gedaan Vivian!
BeantwoordenVerwijderenWat weet je er veel van! Waar heb je die informatie allemaal vandaan? Ik kan alleen bij de 40e minuut niet goed zien wie nou maxima is ;)
BeantwoordenVerwijderenMáxima heeft een beige rupsenjas aan (die ze ook droeg als pleinwacht) Voor haar staat Alexia in een roze jas.
Verwijderenleuk gedaan!
BeantwoordenVerwijderenDank je!
VerwijderenVivian, ik werd helemaal blij van dit verhaal. Dank je wel!!
BeantwoordenVerwijderenGraag gedaan! Ik werd zelf ook helemaal enthousiast toen ik ermee bezig was en dingen vond die ik nog niet wist, of nog niet gezien had.
BeantwoordenVerwijderengrappig hoe ze in die school jaren veranderen!
BeantwoordenVerwijderen