Het vijfde streekbezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vond vandaag plaats in de Limburgse Mijnstreek. Achtereenvolgens werden Kerkrade, Heerlen en Geleen bezocht.
Tijdens het streekbezoek stond de transformatie van Limburg van de mijnen naar een toekomst vol economische mogelijkheden centraal. Vijftig jaar na de aankondiging van de mijnsluiting viert de voormalige mijnstreek tijdens het Jaar van de Mijnen haar verleden, heden en toekomst. Rond 13.00 uur arriveerde het Koninklijk paar bij het stadhuis van Kerkrade.
Na een officiële verwelkoming op het stadhuis, wandelden ze naar het mijnwerkersmonument d'r Joep op de markt. Het Koninklijk paar kreeg uitleg over de symboliek en de betekenis van dit monument.
Aansluitend volgde een bezoek aan het Museumplein; een ensemble van musea bestaande uit Columbus – earth theater, het Cube – design museum, en het Continium – discovery center.
Het Koninklijk Paar verrichtte in het nieuwe Columbus-earth theater de officiële ingebruikname van de drie musea die vanaf eind oktober voor publiek geopend zijn. Bij Schacht Nulland in Kerkrade vond vervolgens een ontmoeting plaats met oud-mijnwerkers. In dit monumentale erfgoed kregen de Koning en Koningin aan de hand van persoonlijke verhalen en objecten een toelichting op het werken in de mijnen. En, er kwam onverwacht een klein kleutertje een tekening overhandigen.
Toen ze haar tekening aan Máxima had overhandigd, wandelde de Koningin nog een klein stukje aan de hand van het kind mee om haar weer in de goede richting (van haar ouders) te sturen.
De Koning en Koningin kregen in de tot museum en expositieruimte omgebouwde Schacht Nulland in Kerkrade ook een aantal schrijnende persoonlijke verhalen te horen, waarin in bijna alle gevallen sprake was van ernstige ongelukken in familie-of vriendenkring.
Ruim een uur later kwam het Koninklijk paar met de Koninklijke bus aan in Heerlen waar gepraat werd over de economische ontwikkeling van de regio. Op het Arcus College kregen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima koekjes aangeboden door de studenten. Tijdens het nuttigen van de koekjes werd er gesproken over het project Internationale Bau Ausstellung Parkstad (IBA-Parkstad); een uit Duitsland afkomstige aanpak voor stedelijke vernieuwing. De Koning en Koningin spraken aansluitend met studenten van het Arcus College (MBO) en Zuyd Hogeschool (HBO) over hun toekomstplannen en over de betekenis van de regio voor hen.
Het streekbezoek werd afgesloten in het stadhuis in Geleen, waar het Koninklijk Paar met ondernemers uit de voormalige mijnstreek sprak over de economische potentie van de regio nu en in de toekomst.
Er werd onder meer gesproken over de arbeidsmarkt, het vestigingsklimaat, innovatie en concurrentiepositie. In zijn dankwoord zei de Koning veel geleerd te hebben.
"Het was een boeiende dag en ik heb de trots ervaren die mensen in deze streek voelen, mede door hun mijnwerkersverleden." Ook zei hij dat hij de ontmoeting met voormalige mijnwerkers als 'emotioneel' had ervaren.
Kleding
Koningin Máxima droeg een grijze jurk van Dolce & Gabbana. Voor maar liefst 1.150,00 euro is de jurk nog
te koop via de website. In haar gekrulde haar was een zwarte bloemendecoratie vastgespeld.
een mooi verslagje en wat zag de Koningin er prachtig uit in deze jurk en dat haarstukje erg leuk
BeantwoordenVerwijderen