17 februari 1966: Prinses Beatrix en Prins Claus in ondertrouw | De Oranjes

woensdag 17 februari 2016

17 februari 1966: Prinses Beatrix en Prins Claus in ondertrouw

Vijftig jaar geleden stond wekenlang alles in het teken van de bruiloft van Prinses Beatrix en Prins Claus. Het feest begon al op 17 februari, de dag van de ondertrouw. Een datum waar Prinses Beatrix inmiddels met gemende gevoelens aan terugdenkt.
Foto: Nationaal Archief/licentie CC BY


Ondertrouw op het gemeentehuis van Baarn

In haar lichtblauwe pakje met gouden en witte pailletjes, vervaardigd door Theresia Vreugdenhil, straalde Prinses Beatrix verliefd aan de arm van 'haar Claus'. De vrij zakelijke gebeurtenis op het gemeentehuis van Baarn werd live op televisie uitgezonden, en tegenover het gemeentehuis had zich ook een handjevol mensen en pers verzameld. Ondertrouw is de benaming die gebruikt wordt voor het aangeven van het voornemen om te trouwen.

Nadat Beatrix en Claus de akte van ondertrouw ondertekenden, trad burgemeester van Beeck Calkoen op als ambtenaar van de burgerlijke stand. Hij hield een toespraak, wat waarschijnlijk alleen bij Koninklijke trouwerijen gebeurd. "Het spreekt voor zich bruid en bruidegom, dat de raad van de gemeente waar u beiden woont, met bijzondere belangstelling het ogenblik van zo-even tegemoet heeft gezien: de inzet van uw bruidsdagen. De bruid hebben wij hier zien opgroeien en zij heeft sinds enige jaren nu ook haar eigen huis te midden van de bossen van de Lage Vuursche. Hoe mooi dat ook moge wezen, het was nog niet compleet en onze wens voor u ging verder. Degene die deze wens heeft vervuld is thans in ons midden: de bruidegom van de dag. Door hem gaat het binnen enkele weken anders worden. Wanneer dan de avond valt, zal daar een vrouw des huizes zitten luisteren of zij in de hal de stap hoort van haar man, die na zijn dagtaak terugkeert en zich haast naar de maaltijd, waarvan zij gastvrouw is. (Alsof Prinses Beatrix huisvrouw is en geen personeel heeft) Om dit huiselijke leven, waarin ge zelf een vervulling van uw wensen jegens elkaar zult vinden, hebben onze gedachten gespeeld. De raad meent u, als resultaat van die gedachten iets te moeten aanbieden dat op geen tafel - hoe welverzorgd de maaltijd ook zijn mag - kan ontbreken Een sieraad tevens dat u zult aanvaarden als een herinnering aan het begin van een langdurig en innig geluk, dat wij u vanaf deze dag toewensen." aldus de burgemeester die de prins en prinses namens de gemeente een zilveren peper - en zoutvaatje aanbood. Na afloop poseerden Beatrix en Claus nog even voor het gemeentehuis voor de verzamelde pers. De fotografen kregen echter nog vele foto-kansen die dag.
Foto: Ron Kroon/Nationaal Archief/licentie CC BY

'Hollands bruidsfeest' in de Ridderzaal
's Middags werd het feest namelijk voortgezet in Den Haag. Daar kreeg het paar allereerst een ontvangst in de Ridderzaal. Bij binnenkomst werd er 'Lang zal ze leven' gezongen. Het thema in de Ridderzaal was 'Hollands bruidsfeest' en ging er zeer informeel aan toe.
Foto: Nationaal Archief/licentie CC BY

Na een toespraak van burgemeester Kolfschoten en diverse optredens, stal Beatrix' vriend Paul van Vliet de show. Beatrix pinkte een traan van het lachen weg toen de cabaretier een komisch verhaal over 'de overjas' vertelde. "Het meest opvallende van een overjas is dat hij niet opvallend mag zijn." Uiteindelijk bood hij Prins Claus plagend de overjas aan, omdat hij 'zo'n kledingstuk kennelijk nog niet in zijn garderobe heeft'.

Tot slot kwamen er kleine parachuutjes naar beneden, gevuld met bruidssuikers. De gasten probeerden allemaal een parachuutje te vangen. Bij Pieter van Vollenhoven kwam zijn stok van pas om de parachuutjes te vangen.

Qua cadeaus waren Beatrix en Claus na de Ridderzaal weer een paar cadeaus rijker. Ze hadden er een jamlepel en een asbak bij.

Rijtoer in de Crème Calèche
Voordat ze in de Crème Calèche stapten voor een rijtoer door Den haag, bood een voorzitter van het Scheveningse vrouwenkoor het bruidspaar nog Scheveningse omslagdoeken aan, buiten op het Binnenhof. Na de rijtoer volgde er een zanghulde op het balkon van Paleis het Lange Voorhout. Prinses Beatrix en Prins Claus hadden vooraf een boekje gekregen en konden dus meezingen.


Foto: Nationaal Archief/licentie CC BY

's Avonds werd het feest van de ondertrouw voortgezet in de Koninklijke Schouwburg. Met alle leden van de familie bekeken Beatrix en Claus daar de voorstelling van de Midzomernachtsdroom van Shakespeare.
Foto: Jac de Nijs/Nationaal Archief/licentie CC BY

De herinnering aan de feestelijke 17 februari 1966 is sinds 2012 anders. Op 17 februari 2012 kreeg Prins Friso het ski-ongeluk. Sindsdien zal Beatrix, vooral vandaag, met gemende gevoelens aan deze datum terugdenken. Er is wel één overeenkomst tussen beide dagen: Het veranderde het leven van Prinses Beatrix enorm.

4 opmerkingen:

  1. oooh wat een leuk verslag en vreemd wanneer in een leven een datum zo een inpakt heeft. En: wat een schitterende jurk is dat hier boven en ik hoop/duim echt, dat Beatrix er wel bij is - bij het fotomoment in Lech... echt...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vast wel! Vorig jaar werd ook niet aangekondigd dat ze er bij zou zijn, en was ze er toch :)

      Verwijderen
  2. Wat een mooi en keurig verslagje. En dat prinses Beatrix er komende maandag bij is, dat denkt ik ook wle, want inderdaad vorig jaar was het ook niet aangekondigd.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een dag met twee kanten. Die van geluk en die van hoop en vrees,die later tragisch zou eindigen met het overlijden van prins Friso in 2013.

    BeantwoordenVerwijderen