Bestaat het rangonderscheidingsteken op de mouw van de Koning wel? | De Oranjes

vrijdag 1 juli 2016

Bestaat het rangonderscheidingsteken op de mouw van de Koning wel?

Koning Willem-Alexander droeg dit jaar op Veteranendag het uniform van de Koninklijke Luchtmacht. In een reactie op deze website twijfelde iemand of het rangonderscheidingsteken op zijn mouw wel echt bestaat.



De Nederlandse krijgsmacht kent diverse rangen en standen. Deze zijn vastgesteld middels het Koninklijk Besluit van 20 juni 1956, bepalende de volgorde van en de verhouding tussen de rangen en standen bij de zee-, de land- en de luchtmacht.  De rangonderscheidingstekens kunnen op verschillende plaatsen op het uniform worden gedragen. De volgende plaatsen komen over het algemeen in aanmerking: onder aan de mouw, (officieren en adjudant-onderofficieren van de Marine of Luchtmacht), halverwege de bovenarm (veelal bij onderofficieren en manschappen) en op de schouders (alle rangen en bijv. op overhemden, gevechtskleding of werkkleding). In het verleden werden rangonderscheidingstekens ook op de boorden (revers) gedragen. Ook worden de rangonderscheidingstekens soms gedragen op het hoofddeksel (of helm).

De vele verschillende rangonderscheidingstekens ziet men regelmatig voorbij komen op uniformen. Omdat hij bij zijn inhuldiging als Koning afstand deed  van zijn actieve militaire status, zit er sindsdien op ieder militair uniform van de Koning een speciaal ontworpen Koninklijk distinctief. Het wapenbeeld daarvan bestaat uit het rijkszwaard, de rijksappel en de scepter, drie symbolen van de Koninklijke macht en waardigheid. Omdat de Koning dit jaar voor het eerst pas het uniform van de Koninklijke Luchtmacht droeg, waren naast het inmiddels bekende Koninklijk distinctief, ook 'onbekende' zwarte en blauwe strepen (rangonderscheidingsteken) zichtbaar. Dit rangonderscheidingsteken blijkt echter wel degelijk te bestaan. Officieel heet het: 'Ceremoniële KLu-rangonderscheidingsteken Koning Willem Alexander'. Op het uniform van de Koninklijke Luchtmacht is het gewoon onderdeel van het Koninklijk distinctief.

3 opmerkingen:

  1. Oké, weer wat geleerd, ik kende het zo en zo niet :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het bestaat omdat het speciaal voor hem is gecreëerd neem ik aan? Want de rang heeft volgens mij nooit bestaan. Het is 2 keer de commodore streep. Ik had het mooier gevonden als niet de strepen maar hetgeen hij op zijn schouders heeft ook op de mouwen terug was gekomen. Ben nu wel benieuwd wat hij draagt bij de uniformen van de andere OPCO’s.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, het is speciaal voor hem gecreëerd toen hij Koning werd. Ik zal er binnenkort nog eens een actueler artikel aan wijden.

      Verwijderen