Hoewel ze over de hele wereld reisde voor staatsbezoeken, heeft er tijdens haar regeerperiode nooit een bezoek aan Israël plaatsgevonden. Juliana's wens om Israël ooit nog eens te bezoeken bleef bestaan en kwam uit. Op 15 oktober 1986, vandaag precies dertig jaar geleden, begon ze aan haar bezoek van een week.
Dat het geen staatsbezoek was, was achteraf gezien ideaal voor Prinses Juliana en Prins Bernhard. Een week lang hadden ze de tijd om uitgebreid dit land te leren kennen en veel bekende bezienswaardigheden te bezoeken. Er was ook nagenoeg geen pers bij, waardoor maar enkele foto's het levende bewijs van deze reis zijn. Toen de prinses bij uitzondering een microfoon onder haar neus kreeg, maakte ze dan ook meteen van de gelegenheid gebruik om te zeggen hoe blij ze was dat haar langgekoesterde reis naar Israël nu echt realiteit was geworden: "Het is heerlijk om hier te zijn. Het is altijd een droom geweest om Israël te bezoeken."
De eerste dagen waren er wel enkele officiële handelingen, zoals een kranslegging en het planten van de eerste bomen in het Koningin Beatrix-bos bij het dorp Kfar Kana.
In Israël bestonden al een Wilhelmina-bos en een Juliana-bos. Door het planten van de eerste bomen was de geboorte van het Koningin Beatrix-bos door Juliana een feit. Het uiteindelijke doel was een bos van 3.500 pijnbomen.
Moshe Rivlin, directeur-generaal van het Nationale Joodse Fonds, de gastheer van het Koninklijk paar, verklaarde dat het bos naar de Nederlandse vorstin is genoemd als dank van het joodse volk aan Nederland voor het helpen van duizenden vervolgde joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. „Ik en mijn echtgenoot bewonderen zeer wat u de afgelopen jaren hebt bereikt, vooral uw activiteit om miljoenen en miljoenen bomen in het land te planten", verklaarde Prinses Juliana tijdens de plechtigheid. Op de eerste dag werden Juliana en Bernhard ook ontvangen door de Israëlische minister van buitenlandse zaken, Ytizhak Sjamir. Hij zou niet veel later de nieuwe premier van Israël worden. Bij de ongeveer een half uur durende ontmoeting van het Koninklijk paar met Sjamir werden zowel politieke kwesties als privé-zaken -zoals de wederzijdse kleinkinderen -besproken.
In de dagen die volgden werden Juliana en Bernhard overal zeer gastvrij ontvangen. Vele kinderen overhandigen de prinses bloemen. Ook worden er veel ander bekende bezienswaardigheden bezocht zoals de klaagmuur.
Wat een mooie schitterende log heb je weer gemaakt, maar nog mooier dat je er aan hebt gedacht. Wat was dit voor de prinses een mooie reis. Een droom voor haar is werkelijkheid geworden , de reis naar Israel. Enthousiaste beelden zagen we toen van een opgewekte en levenslustige prinses.
BeantwoordenVerwijderenAh wat heb je dit mooi gedaan. Speciaal ook dat dit een droomreis voor prinses Juliana is geweest.
BeantwoordenVerwijderen