De Saffieren Tiara | De Oranjes

donderdag 20 oktober 2016

De Saffieren Tiara

Door de manier waarop het sieraad bij de inhuldiging in 2013 door Koningin Máxima werd gedragen, werd de Saffieren Tiara uit 1881 alsnog wereldwijd beroemd. In de nieuwe categorie 'Schatkist' wordt iedere keer een goedkoop of duur sieraad van de Oranjes onder de loep genomen. Vandaag dus de Saffieren Tiara.



Lang werd gedacht dat het saffieren diadeem afkomstig was uit Parijs, maar Koning Willem III heeft de tiara, die uit 665 Zuid-Afrikaanse diamanten en 33 saffieren bestaat, gewoon in Amsterdam gekocht bij ontwerper Maison van der Stichel. Hoewel Koningin Emma een jaar eerder, in 1880, al een 'cadeau' van onschatbare waarde kreeg, dochter Wilhelmina, was ze toch erg blij met dit sieraad dat speciaal voor haar was ontworpen.
Koningin Emma in 1900 met de Saffieren Tiara
Behalve Koningin Emma, heeft het erg lang geduurd voordat er weer iemand van de Koninklijke familie de tiara zou dragen. Koningin Wilhelmina heeft er - ondanks de talloze staatsieportretten - nooit mee geposeerd. Ook tijdens de vele galadiners en ontvangsten kwam de saffieren tiara nooit tevoorschijn. Waarschijnlijk vond Wilhelmina dat de tiara echt bij haar moeder hoorde. Juliana bracht daar verandering in. Door haar goede band met Emma, vond ze het fijn haar oma op deze manier nog een beetje bij zich te dragen. Ze had de saffieren tiara dan ook vaak op. Zoals op de reeks portretfoto's uit 1937. Leuk detail: Voor deze officiële portretfoto's was hoffotograaf Franz Ziegler uitgenodigd, maar Prins Bernhard maakte ook van de gelegenheid gebruik om onderstaande foto van zijn vrouw zélf te maken:
Foto: Prins Bernhard
Foto: Franz Ziegler/RVD
In de jaren die volgden, heeft Juliana de tiara nog ontelbaar vaak gedragen, zoals hier tijdens een staatsbezoek. Helemaal 'nieuw' was de tiara in 1881 overigens niet. De middelste grote saffier zou nog een broche zijn van Koningin Anna Paulowna. Ook het bijpassende collier dat Koningin Emma in 1881 kreeg, is inmiddels omgebouwd tot een ándere saffieren tiara. Sinds 2009 wordt ook die tiara bij regelmaat door (vooral) Koningin Máxima gedragen.

Toen Beatrix eenmaal Koningin was en de saffieren tiara van Koningin Emma ook begon te dragen (de term 'Koninginnen-tiara' zou ook niet misstaan) liet ze de tiara volledig uit elkaar halen en voorzien van een nieuw frame. Nu er toch aan de tiara gewerkt werd, werden ook de overige delen van de Saffieren Parure (oorbellen, collier, broche en armbanden) aangepast. De oorbellen hebben nu bijvoorbeeld de mogelijkheid om ze 'gemakkelijk' langer of korter te maken.

Op 30 april 2013, de inhuldiging van Koning Willem-Alexander, bleek de saffieren een nóg mooiere metamorfose te hebben ondergaan. Koningin Máxima droeg de tiara op haar hoofd die nu in een soort 'kroon' was getransformeerd. Het eeuwenoude middenstuk dat dus waarschijnlijk nog een broche van Koningin Anna Paulowna bevat, is aangepast. Drie diamanten werden weggehaald en vervangen voor een andere diamant. De tiara kwam ook veel beter tot z'n recht, omdat het op een hoger frame is geplaatst.

Tijdens het staatsbezoek aan Denemarken droeg de Koningin de tiara nogmaals, wederom in combinatie met de jurk van de inhuldiging.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten