Pagina's

maandag 7 november 2016

Staatsbezoek aan Nieuw-Zeeland - I

In de stromende regen begonnen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vandaag aan hun staatsbezoek aan Nieuw-Zeeland. De eerste dag was het Koninklijk paar in Wellington.


Het staatsbezoek aan Australië werd, net als in 2006 tijdens het officiële bezoek, ook nu weer gecombineerd met een aansluitend bezoek aan Nieuw-Zeeland. Ook tijdens dit staatsbezoek is er weer een economische missie. Nieuw-Zeeland is, zoals gezegd, niet nieuw voor Willem-Alexander en Máxima. Ze waren er op huwelijksreis en brachten tien jaar geleden een officieel bezoek aan het land. Het staatsbezoek staat in het teken van het bevestigen en uitbouwen van de historische en brede bilaterale banden. Nederland en Nieuw-Zeeland delen een lange geschiedenis, die begon toen Abel Tasman in 1642 als eerste Europeaan Nieuw-Zeeland aandeed. 2017 markeert de 375-jarige betrekkingen tussen beide landen. Tijdens het staatsbezoek is tevens aandacht voor de circa 150.000 Nieuw-Zeelanders van Nederlandse afkomst en de rol die zij hebben gespeeld bij de culturele en economische ontwikkeling van het land.
Tijdens een welkomstceremonie werd een traditionele haka powhiri (welkomstdans) en hongi (groet) uitgevoerd. Daarna volgde een ceremonie waarbij Koning Willem-Alexander een pijl moest oprapen om aan te tonen dat hij met goede bedoelingen komt.
Na deze plechtigheid kreeg het Koninklijk paar, alsof het een avonturenfilm betreft, doorgang naar gouverneur-generaal Dame Patsy Reddy.
Na een kort gesprek bezocht het Koninklijk paar het Pukeahu National War Memorial voor een kranslegging. Ook bezochten ze het graf van de onbekende soldaat.
Daarna bekeken ze de Great War Exhibition in het Dominion Museum, waar onder andere voertuigen te zien zijn. Als bewijs voor hun aanwezigheid lieten ze hun handtekening in het gastenboek achter.
"Ach, we zijn niet van suiker, het gaat allemaal prima", reageerde de Koning na afloop in gesprek met Nederlandse emigranten die al decennialang in Nieuw-Zeeland wonen. Zij hadden zich bij het Nationale Oorlogsmonument en het parlementsgebouw verzameld om het Koninklijk paar te zien vertrekken.
Vanmiddag vonden er gesprekken plaats met minister-president John Key en leider van de oppositie Andrew Little. Ook bezocht het Koninklijk Paar Park Road Post Production. Dit productiebedrijf heeft een voortrekkersrol in de ontwikkeling van de Nieuw-Zeelandse en internationale filmindustrie, met name op het gebied van digitale visuele effecten. Onder meer de beelden en geluiden voor de films The Hobbit, The Lord of the Rings en King Kong werden hier bewerkt.
Vanavond werd er door middel van een staatsbanket gedineerd in het Government House. De Koning en Koningin waren daarom gekleed in gala-kleding. Koningin Máxima droeg wederom de oranje jurk met stenen die we kennen van het staatsbezoek aan Denemarken. In haar haar glinsterde de diamanten tiara van Koningin Emma. Voorafgaand aan het diner, hield de Koning een toespraak.
Hij ging in op de eeuwenoude banden tussen beiden landen: "Het is meer dan vriendschap die ons verenigt. Tienduizenden landgenoten van u en mij koesteren ook hun onderlinge familiebanden. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen meer dan 40.000 Nederlanders hierheen, vaak gedreven door woningnood en gebrek aan toekomstkansen thuis. Na de Britten vormden zij de grootste groep immigranten. Hier vonden zij iets wat zij thuis misten: onbegrensde ruimte", aldus de Koning.

2 opmerkingen:

  1. Ze zag er keurig uit en leuk dat ze deze jurken nog eens droeg. Fantastisch

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Drukke dag. Mooi verslag met foto's!

    BeantwoordenVerwijderen