Het was net kwart voor negen geweest, toen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima het gebouw van de grootste energiebeurs van Europa binnenstapten. Hier worden onder andere elektriciteit, aardgas, kolen en CO2 emissie-certificaten verhandeld. Bij het bezoek was onder andere aandacht voor de zogenaamde Energiewende, waarbij op de lange termijn een duurzame, betrouwbare en betaalbare energievoorziening gerealiseerd moet zijn. Vervolgens bezocht het paar Grünau, een van de grootste 'Plattenbau'-wijken in de voormalige DDR. In de jaren tachtig woonden hier bijna 90.000 mensen in flats, het aantal inwoners is nu rond de 40.000. De wijk is een symbool voor de DDR en de moeilijke periode na de hereniging. Het Koninklijk paar sprak onder andere met bewoners in het wijkcentrum, maar zagen de andere dúizenden bewoners van de wijk gewoon op straat. Bijna iedereen was de straat opgekomen om een glimp van de Koning en Koningin op te vangen.
In de voormalige katoenspinnerij (Baumwollspinnerei) is een start up accelerator ingericht, waar jonge ondernemers en culturele instellingen samenwerken. Het Koninklijk Paar woonde een evenement bij waar alle betrokken partijen zijn samengebracht: hogescholen, bedrijven, sponsoren, start ups en investeerders.
Na de lunch sloot het Koninklijk paar zich aan bij de handelsmissie. Onder andere met het Nederlandse Biobased werd een samenwerkingsovereenkomst getekend. Daarin staan investeringen centraal waarbij biomassa (waaronder hout) wordt omgezet in hoogwaardige chemische grondstoffen. Het Koninklijk Paar sprak met verschillende experts en vertegenwoordigers van bedrijven over technische toepassingen. Op het terrein van het onderzoeksinstituut stond ook een munitiefabriek waar 500 Nederlandse dwangarbeiders moesten werken. De Koning en Koningin bezochten het informatiecentrum om hier bij stil te staan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten