De Koninklijke familie, die met vijftien leden vertegenwoordigd is, arriveert met de Koninklijke trein op het station in Tilburg. De laatste (en eerste) keer dat de Koninklijke trein op Koninginnedag gebruikt was, was in 1999. Het programma is verdeeld in 13 'werelden'. Voor het getal dertien is gekozen vanwege het netnummer 013 van de Brabantse stad.
Wereld 1: Aankomst
De familie komt per Koninklijke trein aan op het Centraal Station in Tilburg. Ze worden daar welkom geheten door burgemeester Peter Noordanus en enkele Tilburgse kinderen.
Wereld 2: Groots Welkom
Op het Burgemeester Stekelenburgplein wacht het Koninklijk gezelschap een groot muzikaal ontvangst. Hier staan leden van de 77 Tilburgse koren en het Euregio Jeugdorkest. Zij zingen de 'Tune van Tilburg'. Dit lied wordt gelardeerd met een dans, uitgevoerd door de dansers van Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Het koor vormt een poort naar de volgende wereld.
Wereld 3: Carnaval der Culturen
Het gezelschap loopt door de poort naar de Burgemeester Brokxlaan die waarschijnlijk volstaat met publiek. Er staan carnavalswagens en er is een 'pink zone'. Een slagwerkgroep speelt de tune van Tilburg.
Wereld 4: Tilburg bouwt een feestje
In deze wereld staan muziek, sociale en maatschappelijke initiatieven centraal. Op de binnenplaats is een feestlocatie gebouwd door mensen met een beperking, samen met professionals.
Wereld 5: Tilburg onderwijsstad
Het gezelschap bezoekt het Ontdekstation, een educatief project waarin kinderen uit alle lagen van de Tilburgse samenleving uitgedaagd worden om zelf uitvindingen te bouwen. Tilburg is een onderwijsstad, en alle soorten onderwijs komen hier samen: Basisschool-leerlingen, PABO-studenten, VMBO-ers en universitair studenten bouwen samen een grote machine.
Wereld 6: Tilburg in geuren en kleuren
In deze wereld in de Spoorzone ontmoet het gezelschap Rania Sommakia, een Syrische vluchtelinge. Zij woont hier nu anderhalf jaar, spreekt al behoorlijk Nederlands, en zet zich enorm in om een groot ‘dankjewel’ uit te dragen naar Tilburg en naar Nederland. Op de parkeerplaats die aan de linkerhand ligt, bevindt zich een Social Marketplace: Tilburg in Geuren & Kleuren.
Wereld 7: Urban Sports
Bij de Hall of Fame is een enorme constructie gebouwd waarop diverse Urban Sports zich presenteren: Free-runners, skaters, klimmers, bmx-ers, stuntsteppers, en streetdancers. Een DJ omlijst de demonstratie.
Wereld 8: 50 piano's
In de Koepelhal staan 50 piano’s opgesteld. 50 pianisten uit alle lagen van de Tilburgse samenleving, van jong tot oud, brengen een speciaal gecomponeerd stuk ten gehore.
Wereld 9: Het groene hart van Brabant
Midden op de kruising staat een gezin. Vader, moeder, opa, oma en 5 kinderen. Dit 8-koppige gezin staat symbool voor de 8 regiogemeentes. Per gemeente is er een groep van gemiddeld 50 personen aanwezig. Elke gemeente, ieder lid van de familie van Hart van Brabant, presenteert zich daar. De deelnemende gemeentes zijn: Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk en Waalwijk.
Wereld 10: Tilburg toen
De geschiedenis van Tilburg staat in deze wereld centraal. Aan de kant van de Heuvelring klinkt het geluid van doedelzakken (Dutch Pipes & Drums). Bij de ingang is een poort van gilde-vaandels.
Wereld 11: Tech festival
Tilburg is ook de stad van Textiel, Techniek en Transport. Dat wordt getoond op de Heuvel, waar ondernemend en innovatief Tilburg zich presenteert. Zij laten oplossingen en toepassingen zien uit het bedrijfsleven en het onderwijs.
Wereld 12: De Heuvelpoort
De Heuvelpoort letterlijk genomen: het Koninklijk gezelschap passeert hier 3 poorten. De eerste 2 worden gevormd door grote doeken die zijn beschilderd door supporters van Willem II en De Trappers. Het derde doek is beschilderd door studenten van Fontys. Daarvoor bevindt zich Fremdkörper, een concept van Fontys Hogeschool van de Kunsten, waarbij alle kunstdisciplines elkaar raken: Een DJ van de Rockacademie, design van de designstudenten, dans van de dansstudenten, enz.
Wereld 13: Grande Finale
Tijdens de Grande Finale vind traditioneel een muzikaal optreden plaats. Op het Piusplein staat een groot podium met publiek ervoor. Op het podium zijn verschillende bekende Tilburgers onder aanvoering van Guus Meeuwis. Als de koninklijke familie uiteindelijk vertrekt worden ze, uitgezwaaid met duizenden zakdoeken, dat schijnt een Tilburgs gebruik te zijn..
Een impressie van de dag:
Ik ben heel benieuwd hoe het zal zijn en kijk er naar uit om naar Tilburg te gaan! ;)
BeantwoordenVerwijderenVeel plezier!
Verwijderen't leukste vind ik dat ze met de trein komen :) pff, ze maken er een enorm feest van :)
BeantwoordenVerwijderen