Pagina's

maandag 27 maart 2017

Staatsbezoek van Argentinië - I

In Amsterdam is vanochtend het tweedaagse staatsbezoek van Argentinië begonnen. Omdat Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bevriend zijn met de president en zijn echtgenote, brachten ze samen dit weekend al door op Kasteel het Oude Loo in Apeldoorn.



Reden van het staatsbezoek is de nauwe samenwerking van Nederland en Argentinië op tal van internationaal politieke onderwerpen. Nederland behoort tot de grootste investeerders en is een belangrijke handelspartner van Argentinië, de 21e economie van de wereld. Als lid van de G20 vervult Argentinië in 2018 het voorzitterschap van dit forum. De hernieuwde internationale oriëntatie van Argentinië biedt wederzijdse handels- en investeringskansen, met name in de sectoren watermanagement, landbouw en logistiek. Tijdens het bezoek worden samenwerkingsovereenkomsten getekend tussen Nederlandse en Argentijnse bedrijven en instellingen. Daarnaast is er tijdens het staatsbezoek aandacht voor sport en de sociale dialoog.

President Macri wordt behalve door zijn vrouw ook vergezeld door de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Susana Malcorra en andere bewindspersonen en vertegenwoordigers uit het Argentijnse bedrijfsleven. Mauricio Macri en Juliana Awada waren dit weekend al in Nederland. Ze verbleven op Kasteel het Oude Loo samen met het Koninklijk paar en hun dochters. Koningin Máxima heeft de in 2015 aangetreden Macri al een aantal keren ontmoet in haar geboorteland. Koning Willem-Alexander maakte kennis met hem tijdens de laatste kerstvakantie. Het is de eerste keer dat een Argentijnse president op staatsbezoek is. In 1993 was Macri’s verre voorganger Carlos Menem op officieel bezoek. Koningin Beatrix bracht in 2006 een staatsbezoek aan het geboorteland van haar schoondochter, die toen samen met Willem-Alexander ook meeging.

Het officiële welkom vond vanochtend plaats op de Dam in Amsterdam. Na de inspectie van de erewacht en het spelen van de volksliederen vond in het Koninklijk Paleis Amsterdam een ontvangst plaats met Nederlandse en meegereisde Argentijnse autoriteiten. Na de ontvangst legde president Macri een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Aan beide kanten van de Dam bevonden zich Argentijnse demonstranten. Eén groep scandeerde steun voor de president, aan de andere kant waren tegenstanders die hun ongenoegen uitten onder de noemer ’Macri no grata’, Macri is ongewenst.
Aansluitend vergezelde Máxima de president en zijn vrouw bij een bezoek aan het Anne Frank Huis Na een rondleiding werd er in hun aanwezigheid een nieuwe overeenkomst getekend tussen het Anne Frank Huis het Argentijnse ministerie van Onderwijs en het Centro Ana Frank in Buenos Aires. Doel is verder samen te werken op het terrein van educatie van jongeren in de strijd tegen discriminatie en geweld.
In de Beurs van Berlage voegde ook Koning Willem-Alexander zich weer aan het gezelschap toe. Het Koninklijk paar en president Macri en zijn vrouw woonden er een deel bij van het Business Forum. Nederlandse en Argentijnse deelnemers uit de publieke en private sector namen deel aan dit platform ter bevordering van de economische samenwerking. Zo waren er diverse paneldiscussies op het gebied van landbouw, watermanagement, logistiek en energie. Daarnaast was er een bijeenkomst waarin de sociale dialoog, goed bestuur en het functioneren van ons poldermodel centraal stonden. President Macri, mevrouw Awada en het Koninklijk Paar namen deel aan een CEO-rondetafelbijeenkomst. Aan het eind van de middag stond vooral sport centraal in de Beurs van Berlage. De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond en de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond toonden hoe beide sporten kunnen bijdragen aan samenwerking, kennisuitwisseling en sociale ontwikkeling. Tijdens een hockey clinic voor jonge Argentijnse en Nederlandse hockeyspelers gaven trainers demonstraties en kreeg president Macri een toelichting op de activiteiten van onder andere de Cruyff Foundation en One Million Hockey Legs. Koning Willem-Alexander kreeg van de president een Argentijns hockeyshirt overhandigd met alle namen van de spelers.
Na een hele dag Amsterdam, werd er uiteraard ook gedineerd in de hoofdstad. In het Koninklijk paleis werd de dag afgesloten met een staatsbanket. Ook Prinses Beatrix was aanwezig, hoewel ze niet meer poseerde voor de officiële groepsfoto.
Koningin Máxima droeg de jurk die ze ook aan had toen haar broer in 2014 trouwde, gecombineerd met een collier die voor het laatst gezien werd bij Prinses Juliana. Toevallig de naamgenoot van de presidentsvrouw. Voordat er gedineerd werd hield de Koning een toespraak.

2 opmerkingen:

  1. De koningin zag er mooi uit, maar de Argentijnse presidenten vrouw vond ik persoonlijk er nog mooier uit zien. en wat hadden ze prachtig weer vanmorgen op de Dam. Ik ben bebenieuwd naar het staatsbanket vanavond en voor Vivian wederom keurig verzorgd verslagje

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een mooi overzicht heb je ervan gemaakt! De zon zorgt voor gezellige beelden. Ik vond Maxima er niet zo heel mooi uitzien, tijdens het staatsbanket zag ze er echter wel schitterend uit!

    BeantwoordenVerwijderen