Staatsbezoek aan Italië en Vaticaanstad - IV | De Oranjes

vrijdag 23 juni 2017

Staatsbezoek aan Italië en Vaticaanstad - IV

Het Koninklijk paar heeft vanochtend het staatsbezoek aan Italië afgesloten met een bezoek aan het Design Museum Triennale.

In de galerie van Rossana Orlandi is zowel Italiaans als 'Dutch design' te zien. Orlandi heeft meerdere Nederlandse en buitenlandse vormgevers die in Nederland hebben gestudeerd naar Milaan gebracht. Het Koninklijk paar sprak met jonge aankomende designers en bekende Nederlandse designers als Piet Hein Eek.
Ook woonden ze er onderdelen van de economische missie bij. De delegatie Cultureel Erfgoed gaf een toelichting op toepassingen in digitalisering voor onder meer musea en archeologische sites. De Koning en Koningin spraken over de historische, huidige en toekomstige samenwerking tussen Nederland en Italië op het gebied van innovatief watermanagement, zoals havenontwikkeling en interregionale samenwerking.
Tenslotte werd de tentoonstelling ‘Global Denim Awards’, met innovatieve en duurzame creaties van Nederlandse ontwerpers in samenwerking met Italiaanse weverijen bezocht. Met behulp van een mobiele telefoon konden sommige creaties in 3D bekeken worden. Máxima, als echte modefan, maakte daar uiteraard gebruik van.
Aan het einde van het bezoek spraken de Koning en Koningin met de pers. Er werd onder andere gesproken over de migratieproblematiek aan de zuidgrens van het land. Thema nummer 1 hier, aldus Willem-Alexander. Een staatsbezoek aan Italië zonder migratie als onderwerp zou niet serieus genomen worden, vertelde Máxima. Het paar wilde 'niet zozeer' een boodschap afgeven met de uitstap naar Palermo, maar vooral 'zelf ervaren' wat het betekent om dagelijks getuige te zijn van 'menselijke drama’s'. De Koning vond het goed om te zien dat de mensensmokkel rond Sicilië wordt beschouwd en bestreden als harde criminaliteit, met hulp van Nederlandse politiediensten. Door de open grenzen in de EU is Sicilië ook de zuidgrens van Nederland, stelde Willem-Alexander. Hij vertelde ook dat de bisschoppenconferentie in Nederland paus Franciscus heeft uitgenodigd voor een tegenbezoek aan ons land, na het eerste staatsbezoek van een Nederlandse vorst ooit aan het Vaticaan. Hij vindt het 'heel bijzonder' dat die eer voor hem was weggelegd. Overigens ontkende de Koning dat de ontvoeringszaak van de twee Spoorloos-medewerkers in Colombia besproken is bij zijn bezoek. Verder wilde hij niets over die affaire kwijt, omdat hij niet op de hoogte was van de laatste ontwikkelingen. Voor Koningin Máxima was het officiële bezoek aan de paus ook speciaal, al beschouwde ze het vooral als een ontmoeting tussen de leiders van twee landen. Ze vond het makkelijk dat ze Spaans kon spreken met de paus zei ze.
Van, naar en in Italië werd het Koninklijk paar, hun gevolg en een aantal journalisten vervoerd in een gecharterde Boeing 737. Nederland beschikt tot 2019 niet over een regeringstoestel. In dat jaar wordt de PH-GOV opgeveerd, óók een 737. Willem-Alexander behaalde onlangs zijn vliegbrevet voor dit toestel, maar vloog niet in de charter. Dat mag hij alleen in vliegtuigen die geregistreerd staan bij de KLM. Vermoedelijk krijgt het nieuwe regeringstoestel ook zo’n registratie, maar voorlopig stapt Willem-Alexander alleen in de cockpit in 'blauwe toestellen, types 737-700, 800 en 900'. Hij zei te hopen het nu voor eens en voor altijd goed te hebben uitgelegd. Waarop Máxima tegen de journalisten grinnikte dat zij eigenlijk ook niet wist hoe het zat. 

2 opmerkingen:

  1. Wat een mooie zomerse jurk had de koningin weer aan en een mooi verslagje. Vivian, je hebt echt je roeping gemist.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tjonge, wat heb je hier weer een werk aan besteedt. Met plezier bekeken en gelezen :) Fleurige foto's zijn het zo :)

    BeantwoordenVerwijderen