Koning Willem-Alexander bracht vanochtend een bezoek aan de Brigade Recherche van de Koninklijke Marechaussee. Vanmiddag opende hij in Den Haag de nieuwbouw van Eurojust.
|
Foto: Koninklijke Marechaussee |
Het werkbezoek startte op de, naar zijn vrouw vernoemde, Koningin Máximakazerne in Badhoevedorp met uitleg over de taken en werkzaamheden van de brigade Recherche en in het bijzonder over de werkzaamheden van het TCI. Dit team verzamelt informatie over ernstige misdrijven waarbij de belangrijkste bronnen informanten zijn. Met de ingewonnen informatie verrichten rechercheurs onderzoek naar criminele netwerken. Aan de hand van een casus werd uitleg gegeven over het delen van informatie, analyse, bronafscherming en de samenwerking tussen het TCI en het Openbaar Ministerie.
|
Foto: Koninklijke Marechaussee |
Bij het Expertisecentrum Identiteitsfraude en Documenten (ECID) kreeg de Koning uitleg over de procedures om de echtheid van documenten en een identiteit vast te kunnen vaststellen. Het ECID, een samenwerking tussen de Koninklijke Marechaussee en Nationale Politie, is het landelijke aanspreekpunt voor identiteitsfraude en documenten. De Koning heeft onder begeleiding van medewerkers de verschillende stadia van een identiteitsonderzoek doorlopen om de echtheid van een paspoort te kunnen bepalen. Het werkbezoek werd afgesloten op Schiphol waar het CargoHarc Team werd bezocht. Dit team houdt zich bezig met de opsporing van verdovende middelen via vrachtvervoer en is een samenwerking tussen Koninklijke Marechaussee, FIOD en de Douane. De Koning kreeg uitleg van rechercheurs over de diverse mogelijkheden onderzoek te doen naar verdachten. Na een demonstratie over het onderzoeken en uitpakken van een pakket verdovende middelen werd het werkbezoek aan de Koninklijke Marechaussee afgesloten.
Na het wisselen van een stropdas thuis, was de Koning vanmiddag in zijn werkstad Den Haag bij het bedrijf Eurojust, waar hij, door het onthullen van en plaquette in de hal, officieel het nieuwe gebouw opende.
De opening van het nieuwe gebouw is het sluitstuk van een ontwikkeltraject van vijf jaar. Het pand is ontworpen door architectenbureau Mecanoo uit Delft en bestaat grotendeels uit glazen panelen. Het twaalf verdiepingen tellende gebouw heeft vierhonderd werkplekken en biedt plaats aan nationale vertegenwoordigingen van 28 EU-landen en drie niet-EU landen, ondersteund door een administratieve afdeling.
Eurojust is in 2002 opgericht. Zij heeft tot taak het bevorderen en versterken van de coördinatie en samenwerking tussen nationale autoriteiten in de strijd tegen terrorisme en ernstige grensoverschrijdende criminaliteit waarmee de Europese Unie geconfronteerd wordt. Doel is om criminelen snel en doeltreffend voor het gerecht te brengen en te dienen als expertisecentrum op justitieel niveau voor effectieve actie tegen terrorisme en georganiseerde grensoverschrijdende misdaad in de EU. Wat dat betreft had het werkbezoek van vanochtend wel enige associatie met dat van vanmiddag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten