Foto: Rob Bogaerts/Nationaal Archief |
Het monument ter nagedachtenis aan Koningin Wilhelmina staat schuin tegenover Paleis Noordeinde. Het beeld is van Charlotte van Pallandt en is een kopie in brons van het stenen standbeeld van Koningin Wilhelmina dat zich in Rotterdam bevindt, en daar in 1968 al door Juliana is onthuld. Van Pallandt had het beeld oorspronkelijk in brons bedoeld, maar de gemeente Rotterdam prefereerde een stenen monument. Het Haagse beeld werd gegoten naar het oorspronkelijke gipsmodel. Aan het 'driehoekachtige' beeld lijkt weinig vorm te zitten, maar toch zie je direct Koningin Wilhelmina voor je in oorlogstijd. Het grappige is dat daar blijkbaar niet eens een gezicht voor nodig is. "Het is precies m'n moeder" zei Juliana destijds in '68.
Bij de onthulling in Den Haag was, zoals gezegd, ook Koningin Beatrix aanwezig. 28 november 1987 was het ook exact vijfentwintig jaar geleden dat Koningin Wilhelmina overleed. Haar dochter en kleindochter trokken beide aan een touw, waarna Wilhelmina, twee keer zo groot, tevoorschijn kwam.
Op de muur achter haar is sindsdien te lezen: Opgericht ter nagedachtenis aan Wilhelmina Helene Pauline Maria, Koningin der Nederlanden, geboren 31 augustus 1880 te 's-Gravenhage, ingehuldigd 8 september 1898 te Amsterdam. Op 4 september 1948 deed zij afstand van de troon ten gunste van haar dochter Juliana. Op 28 november 1962 overleed zij op Paleis het Loo. Voor het beeld is op het ronde plein een kompas aangebracht. Dat wordt tegenover het beeld afgesloten met een kleine muur met daarop de tekst 1880-1962 Wilhelmina. Achter haar stem uit ballingschap stond een gestalte als deze 1940-1946.
Wat een leuke log, ik houd daar wel van, van die goede oude tijd.
BeantwoordenVerwijderen