80 jaar geleden werd Prinses Margriet geboren in het Canadese Ottawa. Omdat de kamer van het ziekenhuis tijdelijk tot 'Nederlands grondgebied' werd verklaard, kreeg ze niet de Canadese nationaliteit.
|
Foto: RVD |
Nadat Juliana met haar dochters in 1940 was uitgeweken naar Canada vanwege de Duitse bezetting in ons land, was er enkele jaren later toch tijd voor gezinsuitbreiding. In Canada is het leven van de prinsesjes zorgeloos en het heeft flink gesneeuwd als Margriet in januari 1943 geboren wordt. Juliana wordt opgenomen in Ottawa Civic Hospital. Prins Bernhard was op de 18e in Ottawa gearriveerd. Omdat elk kind dat in Canada geboren wordt, automatisch Canadees is, wordt er een
speciale wet aangenomen om te voorkomen dat Margriet een dubbele nationaliteit heeft en zo niet meer in aanmerking komt voor de Nederlandse troon. In de kamer telde nu even geen Canadese wetten, maar Nederlandse.
De geboorte verliep goed en een gezond meisje kwam ter wereld. Prins Bernhard en Prinses Juliana belden direct naar Koningin Wilhelmina in Engeland. Daar gaat de telefoon om „ongeveer twee uur ’s nachts”, meldt de vorstin later.
De Koningin wil niet van feestelijkheden weten rond de geboorte. Als de regering-in-ballingschap een speciale editie van de Staatscourant wil laten verschijnen, houdt zij dat tegen. Een kopie van de geboorteakte wil ze niet ontvangen. Het is oorlog en daar past niet te veel vreugde bij, vindt ze. Kleindochters
Beatrix en Irene poseren wel trots naast het wiegje met hun nieuwe zusje.
In Canada wordt ondertussen de Nederlandse vlag gehesen op de Vredestoren van het parlementsgebouw in Ottawa - de enige keer dat daar ooit een buitenlandse vlag wapperde - en het carillon speelde Nederlandse muziek.
Prins Bernhard droeg zijn ruim 7 pond wegende dochter niet lang na de geboorte op een mooi kussen naar een kamer van het ziekenhuis. Daar toont hij haar aan vertegenwoordigers van de Nederlandse overheid. Hij laat zijn dochter inschrijven als Margriet Francisca, prinses der Nederlanden, prinses Van Oranje-Nassau, prinses Van Lippe-Biesterfeld.
De naam Margriet heeft een grote symbolische waarde. Koningin Wilhelmina had de margriet met het gouden hart in 1942 gekozen als symbool voor „de slachtoffers van de bezetting en ’t zinnebeeld van ons geloof.”
Foto's: Nationaal Archief
Omdat Prinses Beatrix de bof heeft, wordt ook Prins Bernhard aangestoken. Hij vertrekt later dan gepland terug naar Engeland, en daar heeft hij uiteindelijk zijn lange leven aan te danken. Hij had namelijk al iets eerder na de geboorte van Margriet terug naar Engeland willen vliegen. De prins had afgesproken om als tweede piloot mee te vliegen in een toestel dat over Noord-Afrika naar Engeland zou gaan.
Het bewuste vliegtuig is echter nooit aangekomen. Met nog drie andere toestellen stort het in zee. Van de bemanning is nooit een spoor teruggevonden..
Het was wederomm weer heel leuk om dit te lezen. Ik wens de prinses vandaag een hele fijne dag toe en uiteraard van harte gefeliciteerd en dat ze vanavond met man en kinderen en familie een fijne avond zullen hebben bij introdans.
BeantwoordenVerwijderenMooie blog. Blijft toch speciaal, in Canada geboren als Nederlandse.
BeantwoordenVerwijderen