Het Koninklijk gezelschap werd ontvangen op het Prinsenhof, in het centrum van de stad. Vervolgens kwamen ze op een originele manier de stad binnen. Een kind op een step vloog langs de muren van het Prinsenhof en klopte op de poortdeur, waarna de Oranjes tevoorschijn kwamen. Toen werd ook meteen zichtbaar dat Máxima 'Koninginnedag 2004' meegenomen had in de vorm van de baret en het spijkerjasje (dat Alexia later in het programma zou gaan dragen). Na een welkom van burgemeester den Oudsten begon de familie aan de twee uur durende wandeling door de stad. De inmiddels vaste club Oranjes was aanwezig, op Prinses Anita na, die ziek is.
Het programma begon met diverse (sport) workshops, waar ook de prinsessen aan deelnamen. Amalia probeerde een drone uit op een speciaal parcours en gaf aan dat het thuis beter lukt, daarna ging ze volleyballen met Alexia maar richtte de bal verkeerd waardoor Alexia 'm vol in haar gezicht kreeg. Prinses Alexia kon er gelukkig nog harder om lachen dan haar zus.
Arianehad meer interesse in het technische gedeelte. Met spekjes en stokjes maakte ze een gebouw. Terwijl haar ouders, zusjes en een deel van de familie de wandeling al had voortgezet, wilde Amalia geen kinderen teleurstellen die hun scheikunde proefje nog aan het uitleggen waren. Toen het kindermeisje haar uiteindelijk toch maar kwam halen, bood de prinses haar excuses aan en wandelde ze weer verder.
In de Martinikerk verzorgde het Noord Nederlands Orkest een uitvoering. Eenmaal weer buiten werd het Koninklijk gezelschap toegezongen door publiek langs de route. De populariteit van de drie jongste prinsessen lijkt steeds meer toe te nemen. Ook bij deze editie van Koningsdag hebben weer tientallen mensen 'selfies'gemaakt met Amalia, Alexia en Ariane. Ze werden soms letterlijk vastgegrepen, durven nog minder goed een verzoek te negeren en zijn dus zo trouw als een hond.
De Grote Markt stond in het teken van de gaswinning in de provincie. Na een verhaal van de burgemeester van Loppersum, werd een gedicht voorgedragen door een kind. De koninklijke familie ontmoette verder enkele gedupeerden uit verschillende gemeenten uit het aardbevingsgebied. Vervolgens luisterde het gezelschap naar muzikanten die in het verleden op de bekende Groninger festivals Eurosonic Noorderslag en Grunnsonic hebben opgetreden. Achter een doek bevond zich echter nog een verstopte band.
Toen de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane op de knop drukten kwam de band Kensington tevoorschijn die meteen van zich lieten horen. Prinses Alexia blijkt een echte fan te zijn, en zong uit volle borst mee. "Het is een fantastisch feest en ik vind Groningen een fantastische stad", zei Koning Willem-Alexander tegen een interviewster halverwege de route. Hij zei verder goede gesprekken te hebben gehad met de gedupeerden van de aardbevingen en enorm met hen mee te leven.
"Veel dank aan Groningen, het is echt een coole stad", voegt Koningin Máxima toe. Koning Willem-Alexander noemt Groningen "een fantastische stad en provincie" en een plek die de problemen niet onder stoelen of banken steekt, doelend op het gesprek dat hij voerde met gedupeerden van de aardbevingen in Groningen.
Het Groninger Kinderkoor, ouderenkoor Jong van Hart, audiologisch centrum Kentalis en vluchtelingenkoor New Life gaven samen een optreden op het Waagplein in Groningen. Vervolgens werden bijzondere initiatieven van Groningse organisaties gepresenteerd.
Op het Waagplein ontmoette de Koninklijke familie Groningers die een lintje hebben gekregen dit jaar. Onderweg van het Waagplein naar het Broerplein liep de Koninklijke familie door een straat met dansende Groningers en bands uit de Groningse popcultuur.
Aan het begin van de Broerstraat maakte de Koning kennis met Topsport Groningen.
Studenten presenteerden zich in een interactieve sportsetting. Bij het Academiegebouw boden studenten vervolgens een inkijkje in het Groningse studentenleven.
De route werd vervolgd naar de Stoeldraaierstraat, waar internetondernemer Ben Woldring vertelde over de kansen op het gebied van innovatie, recreatie en ontwikkeling in Groningen.
De Koninklijke familie kwam langs de vele studentenverenigingen die Groningen rijk is. Zo kwamen ze ook langs Café Soestdijk, waar Prins Maurits en Prinses Marilène elkaar hebben leren kennen. Ze werkten in het café achter de bar en kwamen veel bekenden tegen. De prins en prinses bleven een tijdje bij hun oude collega's en maakten er op straat een klein reünie-feestje van.
Het slotstuk van het bezoek vond plaats op de Vismarkt met een optreden van singer-songwriter Arnold Veeman. Onder begeleiding van het Noordpool Orkest en diverse Groningse gastartiesten speelde hij 'Mien Grunneger stad'. Daarna kwam de familie het podium op. "Ik wil iedereen bedanken. Zonder de inzet van velen was dit niet mogelijk", zei de Koning in zijn dankwoord.
"Groningen, stad en ommelanden, vandaag deze 27e april hebben jullie laten zien dat jullie één zijn met elkaar. Deze stad is bijzonder, jullie kunnen een feest geven. Anderen praten erover en jullie doen het gewoon. Daarom gaat er niets boven Groningen".
Daarna klonk het Wilhelmus en werd Willem-Alexander toegezongen met "Lang zal hij leven".
Wat een mooie, prachtige en stralende Koningsdag heb ik gisteren weer beleefd en ze zagen er prachtig uit, alleen het pakje van prinses Amalia vond ik niet zo mooi het maakte haar veel ouder. Verder was iederen om door een ringetje te halen
Wat een mooie, prachtige en stralende Koningsdag heb ik gisteren weer beleefd en ze zagen er prachtig uit, alleen het pakje van prinses Amalia vond ik niet zo mooi het maakte haar veel ouder. Verder was iederen om door een ringetje te halen
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor dit prachtige verslag! Genoten!
BeantwoordenVerwijderen