Aansluitend op de staatsbezoeken aan Letland en Estland was de Koning woensdagavond en vrijdag op staatsbezoek in Litouwen. Gisteren, donderdag, was een vrije dag voor de Koning. De drie landen herdachten de eerste Sovjet-massadeportaties van Estse, Letse en Litouwse burgers naar Siberië in 1941, en om die reden werd het staatsbezoek vandaag voortgezet.
Het staatsbezoek aan Litouwen begon woensdag met een welkomstceremonie op het presidentieel paleis. Daarna had Koning Willem-Alexander een gesprek met president Dalia Grybauskaitė. ’s Avonds vond op uitnodiging van de president van Litouwen een staatsdiner plaats.
In de Witte Zaal van het presidentieel paleis van Litouwen vindt het staatsdiner plaats. Bij aanvang van het diner spreken president Grybauskaitė en Koning Willem-Alexander een toespraak uit. Deze is terug te lezen op: https://t.co/RxwksrGxWG#staatsbezoek#NLLTpic.twitter.com/x4X6NoNytb
De tweede dag, vandaag, van het staatsbezoek begon met een kranslegging op de Antakalnis begraafplaats, ter nagedachtenis aan de slachtoffers die vielen in de Onafhankelijkheidsstrijd. Vervolgens was de Koning aanwezig bij de opening van het ‘Bilateral Forum on Sustainable Energy’ op het Vilnius Tech Park. Tijdens dit forum deelden Nederlandse en Litouwse bedrijven en overheden hun kennis op het gebied van LNG, biomassa, windenergie en energie startups en onderzoeken zij samenwerkingsmogelijkheden. Minister Kaag en de Litouwse minister Žygimantas Vaičiūnas van Energie hielden beiden een toespraak.
Aansluitend had Willem-Alexander gesprekken met de voorzitter van het Parlement, Viktoras Pranckietis, en met minister-president Saulius Skvernelis.
Na een ontvangst voor de Nederlandse gemeenschap vertrok de Koning naar Kaunas. Samen met president Grybauskaitė woonde hij de onthulling bij van het lichtmonument ter nagedachtenis aan de Nederlandse oud-diplomaat Jan Zwartendijk die daar in de zomer van 1940 duizenden Joden hielp te vluchten. De Koning sprak na de onthulling met enkele nabestaanden en met de (klein)kinderen van Jan Zwartendijk. Het lichtmonument is ontworpen door de Nederlandse kunstenares Giny Vos.
Koning Willem-Alexander opende vandaag het monument voor Jan Zwartendijk in Litouwen. Mr. Radio Philips redde het leven van duizenden mensen tijdens WOII. Vanaf 18 september is er een expositie in het Philips Museum. https://t.co/1NGNuULu8fpic.twitter.com/aSj08EAXDF
Het staatsbezoek eindigde in Rukla, waar de Koning samen met president Grybauskaitė een bezoek bracht aan de Enhanced Forward Presence (eFP) Battle Group van de NAVO. Met hun bijdragen aan de NAVO-troepenmacht onder leiding van Duitsland tonen lidstaten hun onderlinge solidariteit met het bondgenootschap en de collectieve verdedigingstaak. Koning Willem-Alexander ontmoette de 270 Nederlandse militairen die sinds maart 2017 deel uitmaken van deze troepenmacht en sprak met enkele van hen over hun werkzaamheden.
Zoals bij ieder staatsbezoek was er ook bij dit staatsbezoek een persgesprek.
De Koning zei dat hij het jammer vond dat de koningin niet mee kon naar de Baltische staten voor de staatsbezoeken "Het is jammer als je maatje er niet bij is", aldus de Koning.
De Koning vertelde dat hij elke dag contact heeft gehouden met Máxima, die na de begrafenis afgelopen zaterdag van haar plotseling op tragische wijze overleden zus Inés in Argentinië was achter gebleven.
Maar Willem-Alexander had vooral veel gesproken met zijn dochters, die alleen thuis waren. Hij wilde voorkomen dat ze na de reis naar Buenos Aires en de uitvaart in een zwart gat zouden vallen. Tijdens de korte ontmoeting met de media kwam ook een onderwerp van geheel andere orde ter sprake: het WK voetbal. Koning Willem-Alexander vertelde dit WK voor de nationale voetbalploeg van Argentinië te juichen. Dat kan omdat Nederland dit keer niet meedoet. Hij steunt het geboorteland van Máxima, zo zei hij tijdens het persgesprek.
De Koning vertelde ook dat hij al voor zijn huwelijk een afspraak heeft gemaakt met Máxima dat zij altijd voor Nederland is, en dat hij Argentinië steunt wanneer Oranje bij de eindronde ontbreekt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten