De vorige staatsbezoeken aan het Verenigd Koninkrijk dateren al weer uit 1982 en 1972. Nóg langer geleden, in 1958, bracht Koningin Elizabeth een staatsbezoek aan Nederland. Hoewel de Koning pas vijf jaar op de troon zit, heeft hij Koningin Elizabeth daaromheen wel een paar keer officieel ontmoet. Zo was het Koninklijk paar in 2013 al te gast op Windsor Castle voor een kennismakingsbezoek en waren ze in 2015 aanwezig in Londen voor Remembrance Sunday. In 2014 waren Koning Willem-Alexander en Koningin Elizabeth beiden aanwezig bij de herdenking van D-Day in Normandië.
Het staatsbezoek begon vanochtend niet, zoals gebruikelijk, met een welkomstceremonie, maar met een ontmoeting met enkele Nederlandse inwoners van het Verenigd Koninkrijk. Ze spraken met name over thema’s die de nauwe relatie tussen de beide landen momenteel kenmerken. Zo praatten de Koning en Koningin met Nederlandse ondernemers, academici, Nederlanders die actief zijn in de creatieve sector, vrijwilligers binnen de Nederlandse gemeenschap en Nederlanders die zorgen hebben over de gevolgen van de Brexit.
Charles en Camilla begeleidden Willem-Alexander en Máxima naar de welkomstceremonie op de Horse Guards Parade, waar ze welkom werden geheten door Koningin Elizabeth.
Aansluitend volgde een lunch op Buckingham Palace.
Na een lunch bekeken de Koning en Koningin een speciale expositie in de Picture Gallery, bestaande uit items uit de Koninklijke Collectie die gerelateerd zijn aan Nederland.
Er werden ook geschenken uitgewisseld. Ten eerste werd de Koning geëerd met de Orde van de Kousenband. 'The Order of the Garder' is de hoogste ridderorde van het Verenigd Koninkrijk en een van de oudsten in Europa. Hij werd in 1348 ingevoerd door Edward III van Engeland, de koning(in) is de souverein van de Orde. Hij diende ooit om machtige adel aan de vorst te binden. Tegenwoordig is het een heel bijzondere onderscheiding die wordt gegeven aan mensen die de Kroon dienen. Dit betekent dat de kans bestaat dat we volgend jaar juni bij de dienst van deze Orde Willem-Alexander zien in een lange fluwelen mantel en een hoed met een forse pluim. Net als destijds Beatrix, in 1989. Verder gaf de Koning een beeld van een bronzen paard aan Koningin Elizabeth, en kreeg het Koninklijk paar van de Britse Koningin nog een album met kopieën van Nederlands-Britse items uit Elizabeths Koninklijke collectie.
Aansluitend legden ze een krans bij het graf van de onbekende soldaat in Westminster Abbey. Een korte rondleiding door de Abbey leidde hen onder andere langs de graven van de Nederlandse Koning-stadhouder Willem III en zijn Britse echtgenote Koningin Maria II.
Vervolgens spraken ze met de leider van de oppositie, Jeremy Corbyn.
De eerste dag van het staatsbezoek werd afgesloten met een staatsbanket op Buckingham Palace. Zoals verwacht droeg Koningin Máxima het Stuart diadeem. De diamant was namelijk ooit een geschenk van de Britse Koning én Nederlandse stadhouder Willem III aan zijn echtgenote koningin Mary II. Na haar dood kwam de kostbare steen, ondanks tegenstribbelen van Mary’s zus en opvolgster Anne, in Oranjebezit. De diamant is voor het laatst gezien bij het staatsbezoek dat Koningin Juliana in 1972 bracht aan de Britse vorstin. Ook Prinses Mabelwas voor het diner uitgenodigd.
Voorafgaand aan het diner, dat bestond uit: Gepocheerde roulade van tong met kreeftenmousse en champagnesaus, medaillons van tournedos, gekonfijte ui en een truffel-madeirasausje met diverse groente en een salade van artisjok. En als toetje petit four en een chocoladetaart met mandarijn, hielden beide staatshoofden een toespraak.
"Mijn vrouw en ik zijn zeer verheugd om een Staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk te kunnen brengen, maar vooral om U in goede gezondheid te zien, vitaal en betrokken als altijd. Ik realiseer me heel goed hoe bijzonder dit is. Mijn grootouders waren hier op Staatsbezoek… Mijn ouders waren hier op Staatsbezoek… En vandaag is het onze beurt. Dit alles binnen Uw lange regeerperiode. Vorig jaar vierde U Uw ‘Saffieren Jubileum’. Buitengewoon indrukwekkend in de ogen van hen die hun bronzen jubileum nog voor de boeg hebben…" aldus de Koning. Lees hier de hele toespraak.
De tafel was gedekt met servetten die waren gevouwen als een 'Hollandse muts'. De bloemen hebben ter ere van het Nederlandse bezoek oranje als hoofdkleur.
Een geslaagde eerste dag zou ik zo zeggen, alleen ik persoonlijk was de jurk niet zo indrukwekkend. Dit had volgens mij wel beter gekund. Het haar zag er nu wel keurig uit. Ben benieuwd naar vanavond en velen met mij, denk ik.
Een geslaagde eerste dag zou ik zo zeggen, alleen ik persoonlijk was de jurk niet zo indrukwekkend. Dit had volgens mij wel beter gekund. Het haar zag er nu wel keurig uit.
BeantwoordenVerwijderenBen benieuwd naar vanavond en velen met mij, denk ik.
Ja, ze draagt 'm. :) Ik ben vooral fan van de smokey eyes.
VerwijderenSchitterend dat diadeem en een mooie avondjurk. Die van Prinses Mabel viel tegen,maar toch mooi dat ze er bij was.
BeantwoordenVerwijderen