Binnenkijken in gerenoveerd Paleis Huis ten Bosch | De Oranjes

woensdag 3 juli 2019

Binnenkijken in gerenoveerd Paleis Huis ten Bosch

Hoewel het Koninklijk gezin al sinds januari in het paleis woont, is de renovatie nu pas officieel echt klaar. Vandaag mocht de pers naar het resultaat kijken, en met de beelden die zij verspreidden, kunnen we nu allemaal zien hoe Paleis Huis ten Bosch eruit ziet.
Foto: Corné Bastiaansen



Plattegrond 


Vestibule
De kroonluchter in de entree is van Studio Drift en gemaakt van de vrucht van paardenbloemen. De pluizige bollen zijn met de hand geplukt en zijn zaadje per zaadje vastgeplakt aan ledverlichting.
Foto's: Corné Bastiaansen

DNA-salon
Een opvallende verandering is de Groene Salon. Toen Koningin Beatrix in het paleis woonde, werd die voornamelijk gebruikt als ontvangstruimte. De Groene Salon is inmiddels omgedoopt tot DNA-salon. Dat komt doordat het ritme van de tienduizenden baksteentjes die aan de muren hangen het dna van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima weerspiegelen. Ondanks het moderne karakter is de marmeren schouw uit 1734 gelukkig gebleven.
Foto: Corné Bastiaansen
                                                                                       Foto: Sylvain Deleu

Blauwe Salon
Ook de Blauwe Salon is bijzonder geworden, én voor het eerst nu echt blauw. De wandbespanningen in de Blauwe Salon zijn gemaakt door het kunstenaarsduo Maurice Scheltens (1972) en Liesbeth Abbenes (1970). De kunstenaars werden bekend met zorgvuldig opgebouwde, gefotografeerde stillevens, waarin de toeschouwer een heel andere blik krijgt op alledaagse objecten.Tijdens een gesprek met het koninklijk paar kwam het idee naar voren om daar het archiefmateriaal van het koningshuis voor te gebruiken. Zo is de Koningsmantel, inhuldigingsjurk van Koningin Máxima én Juliana, de Koninklijke wieg, de labradors, schaatsen van de Koning, de afgeworpen stropdas van Prins Claus en vele andere Koninklijke objecten erin verwerkt. Net als toenmalig Koningin Beatrix zal ook Willem-Alexander hier regelmatig gasten ontvangen.

Foto's: Corné Bastiaansen

Oranjezaal
In deze zaal is op symbolische wijze het leven van Frederik Hendrik geschilderd, een eerbetoon van zijn weduwe Amalia van Solms. Tussen 1649 en 1652 hebben een dozijn schilders aan de schilderingen gewerkt. Op de grootste schildering is Frederik Hendrik afgebeeld op zijn zegewagen, als vredestichter van de Tachtigjarige oorlog. Boven op het paleis is de koepel van de Oranjezaal te zien. Tijdens de restauratie werd houtrot gevonden. Omdat de Oranjezaal vol hangt met historische doeken, panelen en gewelfschilderingen uit de Gouden Eeuw moest de koepel gerepareerd worden, om te voorkomen dat de kunstwerken beschadigd zouden worden. De vochtproblemen in de Oranjezaal ontstonden pas halverwege de vorige eeuw, door de centrale verwarming en bevochtiging door klimaatinstallaties. Voor die tijd heeft de houten koepel eeuwenlang de tijd doorstaan zonder schade. Huis ten Bosch was namelijk oorspronkelijk gebouwd als zomerpaleis.

                                                                            Foto's: Corné Bastiaansen

Chinese zaal
De Chinese Zaal is door Prins Willem V ingericht in Chinese stijl. Deze stijl was in het midden van de 18e-eeuw in de mode. De wanden zijn gedecoreerd met beschilderd rijstpapieren behang. De schouwboezem en het plafond zijn versierd met chinoiserieën. Het meubilair, de pendule en de zijden gordijnen zijn ook in Chinese stijl. De meubels en de rijstpapieren behangsels zijn door schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) vanuit China overgebracht. In een aantal vertrekken van Paleis Huis ten Bosch is de Chinese stijl nog zichtbaar. Zo hebben de Blauwe en Groene Salon beide een plafond in Chinese stijl.Aan het unieke stucplafond van de Chinese zaal is het restauratieteam maandenlang bezig geweest. Het zat vol scheuren en oude verflagen. Met een chirurgenmesje, hoofdlamp en een vergrootglas werkten de restaurateurs een aantal vierkante decimeters per dag af. Het team transformeerde de Chinese zaal weer terug naar de periode van Lodewijk de 15e.


                                                                                     Foto's: Corné Bastiaansen

Japanse zaal 
De Japanse Zaal is een van de officiële vertrekken in het paleis. De zaal bevindt zich in het centrale deel van het paleis. Dit deel is gebouwd door stadhouder Frederik Hendrik en Amalia van Solms. Het paleis heette toen nog de Oranje Sael, naar de grote Oranjezaal die voor het Japanse vertrek ligt. Van deze zaal maakte Amalia een soort mausoleum voor haar man. De zaal werd door onder andere Jacob Jordaens van schilderijen voorzien die op symbolische wijze het leven en vooral de heldendaden van de Stedendwinger weergeven. De Japanse Zaal is een kleiner vertrek. De inrichting van de zaal stamt uit de achttiende eeuw. Stadhouder Willem V richtte in 1780 een slaapkamer opnieuw in met meubels die bekend staan als Sheraton of Japans lakwerk. De houten wanden zijn van tropische houtsoorten en ingelegd met Japanse lakpanelen. Al bij een vorige restauratie waren sommige vogels amper te redden vertelde toenmalig Koningin Beatrix. Er zijn er in de loop der tijden ook verdwenen. Er zijn alvast vervangende exemplaren vervaardigd. „Op voorraad gerestaureerd", grapte Beatrix destijds. Tijdens de restauratie werd dit keer grondig het plafond aangepakt en werd de zaal opnieuw gestoffeerd.



                                                                                    Foto's: Corné Bastiaansen
 
Balzaal 
Op de tweede etage ligt boven de vestibule de gele balzaal, te bereiken via een zijkamer met laag plafond die ‘Haagse annex’ wordt genoemd. Behalve als balzaal deed de hoge ruimte in de loop van de geschiedenis onder meer dienst als hofkapel en biljartkamer. De wandbespanning is van goudgele zijdedamast. Opvallend is de enorme kristallen kroonluchter. Het plafond is hier juist strakker, waardoor twee forse engeltjes eruit springen. Aan de wanden familieportretten van alle stadhouders: de hele stadhouderlijke periode in een ruimte samengevat. 

                                                                                 Foto's: Corné Bastiaansen

Witte eetzaal 
Naast het bordes ligt aan de Haagse kant van het paleis de witte eetzaal, ook wel ‘wit geboiseerde eetzaal’ genoemd omdat de kleur eigenlijk grijzig is. Uit het koepelplafond zijn zwammen verwijderd, een veel voorkomende houtaantasting. Op de wanden zijn mythologische jachtverhalen geschilderd. Het gewelfde stucplafond is opvallend rijk gedecoreerd. De 18de eeuwse kristallen kroonluchter is nog in restauratie – er steken een paar elektriciteitsdraadjes uit het historische plafond. 


                                                                                  Foto's: Corné Bastiaansen

Werkkamer Koning Willem-Alexander 
Paleis Noordeinde wordt wel het ‘werkpaleis’ genoemd. Huis ten Bosch is dan het ‘woonpaleis’, maar het is meer een mix van wonen en werken door de aanwezigheid van de representatieve ruimtes. Dus heeft de koning ook hier een werkkamer, verstopt achter de deuren van de DNA-zaal. Er staan foto’s van Máxima en de kinderen en aan de muur hangt een portret van Willem van Oranje. 



Werkkamer Koningin Máxima 
Grenzend aan de Wassenaarse vleugel heeft koningin Máxima een werkkamer in grijs-bruine kleuren, met een modern bureau en enkele antieke meubels. Op een houten tafel staat een tulpenvaas van Delfts-blauw. Opvallend is het tropische palmenbehang waarmee ook de aangrenzende bibliotheek behangen is. 



2 opmerkingen:

  1. D blauwe salon lijkt me een rommeltje, maar wel mooi dat er herinneringen zijn ingezet van verschillende personen. Maar de rest ziet er mooi opgeknapt uit; zover ik het kan beoordelen van de foto's uit de periode dat Koningin Beatrix er woonde, want dit paleis heb ik nog niet bezocht, ja dat is nog niet mogelijk, misschien wie weet komt dit nog.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk én leerzaam om dit allemaal te lezen en te bekijken. Ik vind de blauwe salon eigenlijk wel heel gaaf. En ook de werkkamers en de Chinese en Japanse zaal :) Echt een paleis, dat dit allemaal gemaakt kan worden is gewoon bizar.

    BeantwoordenVerwijderen