Koning Willem-Alexander heeft vandaag samen met staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid in Hoek van Holland een werkbezoek gebracht in het kader van de maritieme grensbewaking. Aansluitend bezocht hij de gemeente Tilburg. Bij het bezoek stonden verschillende initiatieven uit de stad centraal.
|
Foto: Ministerie van Defensie |
De brigade Zuid-Holland bestaat uit ruim 200 medewerkers. Zij zijn onder meer actief op Rotterdam-The Hague Airport en in de zeehavens. De maritieme grensbewaking vindt voornamelijk plaats in Hoek van Holland en Europoort. In Hoek Van Holland gaan veel reizigers en transporteurs met de ferry naar het Verenigd Koninkrijk. Het werk bestaat onder meer uit paspoortcontroles. Maar de Koninklijke Marechaussee let op ook op signalen van identiteitsfraude of mensensmokkel.
Met name de problematiek van inklimmers speelt een rol in de maritieme grensbewaking. Sinds een piek in het aantal inklimmers in 2016 is de gezamenlijke aanpak geïntensiveerd. De Koninklijke Marechaussee kreeg extra capaciteit en honden. Daarnaast zijn er operationele afspraken gemaakt om met alle betrokkenen beter samen te werken, zodat bijvoorbeeld illegaal binnengekomen personen vaker direct uitgezet kunnen worden. Ook de transportsector heeft zich ingezet om inklimmen te voorkomen.
In 2019 werden door de Koninklijke Marechaussee ongeveer 900 inklimmers aangetroffen. Deze migranten proberen illegaal en met levensgevaarlijke risico’s de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken. Medewerkers van de Koninklijke Marechaussee komen benarde en mensonterende situaties tegen: mensen die soms in luchtdichte en kleine ruimtes achterin trailers zitten. Daarnaast zorgt inklimmen voor economische schade: vrachtwagens worden vernield en ladingen kunnen worden afgekeurd doordat de containers geopend zijn.
|
Foto: Ministerie van Defensie |
Tijdens het werkbezoek van de Koning en de staatssecretaris kwamen verschillende aspecten van de maritieme grensbewaking in de haven van Hoek van Holland aan de orde: paspoortcontroles, samenwerking in de migratieketen, schade voor vervoerders, informatie-uitwisseling met andere landen en wat het werk met de medewerkers van de Koninklijke Marechaussee doet. Koning Willem-Alexander en staatssecretaris Broekers-Knol spraken onder meer met medewerkers van de Koninklijke Marechaussee die belast zijn met de grensbewaking, en met vertegenwoordigers van de Stena Line, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), het Openbaar Ministerie Rotterdam en de Dienst Terugkeer &Vertrek. Zij bezochten ook een controlepost op het terrein van de haven om te zien welke middelen en innovaties worden ingezet om inklimmers op te sporen, zoals honden en een camerasysteem. Ook kregen zij inzicht in het onderzoek naar mensensmokkel dat verband houdt met de problematiek van inklimmers. Het opsporingswerk daarachter is complex en gebeurt onder leiding van het OM.
Het bezoek met staatssecretaris Broekers-Knol is het zeventiende in een reeks van bezoeken van de Koning met ministers en staatssecretarissen. De Koning krijgt bij dergelijke werkbezoeken te zien hoe een belangrijk onderdeel van het beleid van de bewindspersoon uitpakt in de praktijk en gaat daarbij in gesprek met betrokkenen.
De Koning begon zijn bezoek aan Tilburg bij de Piushaven. Hier werken omwonenden, ondernemers , schippers en de gemeente samen aan het beheer van de haven. De Koning ging in gesprek met de betrokkenen over de ontwikkeling van de Piushaven, over de samenwerking tussen de gemeente en de initiatiefnemers en over de uitdagingen van het project. Hierna volgde een rondleiding waarbij Koning Willem-Alexander sprak met de havenmeester, de oprichters van een zeilschool en met een jonge buurtbewoner die vanuit zijn bootje plastic en ander afval uit de haven haalt.
|
Foto: Gemeente Tilburg |
Vervolgens bezocht de Koning het Spoorpark, een 7,5 hectare groot stadspark dat door Tilburgers tot stand is gekomen. Van idee tot de uitvoering en het beheer zijn de inwoners aan zet en faciliteert de gemeente alleen waar nodig. Tijdens een rondleiding kreeg de Koning uitleg over het ontstaan van het park en bezocht hij onder andere de stadscamping, het sportterrein en het watersysteem dat regenwater uit de stad en het park kan opvangen en daarnaast 25 bronnen en een ondiepe speelbeek omvat. Het watersysteem, ‘Levend Water in de stad’, is in 2013 opgenomen in het Droomboek met toekomstdromen van Nederlanders dat ter gelegenheid van de inhuldiging van de Koning is gepubliceerd. Afsluitend ging de Koning in gesprek over de rol van de gemeente bij initiatieven van inwoners en hoe deze rol in de loop der jaren is veranderd.
Nederland kent steeds meer collectieve burgerinitiatieven en coöperaties. Ze worden voor en door bewoners opgezet, leveren een bijdrage aan het behoud van leefbaarheid van de eigen (leef)omgeving en bestrijken verschillende onderwerpen zoals energie, groen, duurzaamheid, zorg, welzijn, leefbaarheid en cultuur. De initiatieven starten veelal vanuit sociaal-maatschappelijke betrokkenheid en eigen behoefte aan verbetering met oog voor de lange termijn. In een serie werkbezoeken schenkt de Koning aandacht aan dergelijke initiatieven.
Foto's: Gemeente Tilburg
Wat een bijzondere koning hebben wij toch. Zo gewoon tussen het volk, praat met iedereen, door weer en wind en erg belangstellend.
BeantwoordenVerwijderenZo was onze oud koningin Beatrix ook wel, maar zij was toch wat afstandelijker, maar wel ook erg hartelijk, maar beide doen ze het goed op hun eigen manier.