Het staatsbezoek is een bevestiging van de brede en hechte relatie tussen beide landen en staat in het teken van toekomstige samenwerking. Er wordt onder meer aandacht besteed aan economie, natuurbehoud, cultuur en wetenschap en de vele banden die, onder meer op basis van het gedeelde verleden, bestaan tussen Indonesiërs en Nederlanders. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima worden bij hun bezoek begeleid door minister Blok van Buitenlandse Zaken.
Het staatsbezoek begon in Jakarta met een kranslegging op het Indonesisch ereveld Kalibata ter nagedachtenis aan de slachtoffers van oorlogen en in het bijzonder de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog (1945 – 1949). Daarna volgde de officiële welkomstceremonie op het presidentieel Paleis in Bogor, waar president Joko Widodo en zijn echtgenote Iriana Widodo het Koninklijk Paar ontvingen.
Na de audiëntie volgde een breder delegatie-overleg. Aansluitend bood president Widodo een staatslunch aan, voorafgegaan door een gezamenlijke persverklaring.
"Voor de geweldsontsporingen van Nederlandse zijde in die jaren wil ik hier nu, in navolging van eerdere uitspraken van mijn regering, mijn spijt uitspreken en excuses overbrengen", zei de Koning in een toespraak voorafgaand aan de l. "Dit doe ik in het volle besef dat de pijn en het verdriet van de getroffen families generaties lang voelbaar blijven."
Door het ongeluk met twee boten die ter voorbereiding op het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan de Indonesische provincie Midden-Kalimantan een proefvaart maakten, zijn zeven mensen om het leven gekomen. Twintig opvarenden konden worden gered. Dat hebben de Indonesische autoriteiten bekendgemaakt.
Het ongeluk gebeurde in het Sebangau National Park. Aan boord waren ook functionarissen van de Nederlandse ambassade, van wie er een lichtgewond raakte, liet het Indonesisch ministerie van Binnenlandse Zaken eerder weten.
De Koning en Koningin wilden donderdag langsgaan bij een onderzoekscentrum dat midden in het veenbosgebied ligt. Koning Willem-Alexander heeft zijn medeleven betuigd met de nabestaanden en slachtoffers van het ongeluk. ,,Wij zijn diep bedroefd door het tragische bootongeluk, gisteren op de Sebangau rivier. Onze gedachten gaan uit naar de familie van de slachtoffers en de gewonden”, liet de koning weten.
Het programma van het koningspaar is deels aangepast door het ongeluk. Zo gaat het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima donderdag aan de Indonesische provincie Midden-Kalimantan niet door en wordt het staatsbezoek ook donderdag al afgesloten in plaats van vrijdag.
In de middag legden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een krans op het Nederlands ereveld Menteng Pulo. Dit ereveld telt bijna 4.300 graven van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog om het leven zijn gekomen.
Vervolgens bezocht het Koninklijk Paar chocoladefabriek Pipiltin Cocoa. Dit bedrijf werkt samen met boeren uit diverse streken van Indonesië. De boeren krijgen een opleidingstraject aangeboden waarin zij leren hoe ze op duurzame wijze cacao kunnen produceren en hoe zij de kwaliteit van hun product kunnen verbeteren.
In de avond ontmoetten de Koning en Koningin de deelnemers van de economische missie en waren zij aanwezig bij de ondertekening van diverse samenwerkingsovereenkomsten tussen Indonesische en Nederlandse bedrijven. Aansluitend bekeek het Koninklijk Paar in het Erasmus Huis, dat dit jaar 50 jaar bestaat, de fototentoonstelling ‘Innovation’, onderdeel van een wedstrijd voor jonge Indonesische fotografen. De dag werd afgesloten met een ontvangst voor de Nederlandse gemeenschap.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten