Dodenherdenking op de Dam gaat door zonder publiek | De Oranjes

maandag 13 april 2020

Dodenherdenking op de Dam gaat door zonder publiek

Het zullen onwerkelijke beelden worden. Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam op 4 mei gaat door in aanwezigheid van alleen Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, premier Mark Rutte, burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Behalve de lege Dam is het verder ook voor het eerst dat de Koning een toespraak zal houden. Dit in het kader van 75 jaar vrijheid.


Het koningspaar legt een krans bij het Nationaal Monument. Daarna volgt het signaal Taptoe, de twee minuten stilte en het Wilhelmus. Koning Willem-Alexander houdt daarna een toespraak. Op de Dam zullen op 4 mei ook kransen liggen van de verschillende groepen slachtoffers en de autoriteiten. Publiek wordt nadrukkelijk opgeroepen om thuis te blijven en op 4 mei de hele dag de vlag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité vraagt alle blazers van Nederland om het signaal Taptoe om 19.58 uur vanuit huis mee te spelen. Dat was een idee van de Oranjevereniging in Etten-Leur.

Voorafgaand aan de herdenking op de Dam houdt Arnon Grunberg in een lege Nieuwe Kerk de 4 mei-voordracht. Simone Kleinsma zingt daar een lied. De NOS zendt de hele herdenking live uit. Als Dodenherdenking is afgelopen, vertrekken jeeps vanuit Wageningen om het Vrijheidsvuur te brengen naar de veertien plaatsen waar een Bevrijdingsfestival zou worden gehouden. De festivals gaan niet door, maar in de plaatsen wordt wel om middernacht, als Bevrijdingsdag begint, het vuur ontstoken. Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS doet dat in Wageningen, waar de Duitsers 75 jaar geleden onderhandelden over de capitulatie. Op www.vrijheidsvuur.nl kunnen mensen thuis digitaal het vuur aansteken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten