Een paard op wielen kreeg aan het eind van de 19e eeuw grote populariteit. Kinderen uit rijke gezinnen konden rekenen op een paard die we vandaag de dag niet eens meer kunnen kopen in de winkel. De paarden werden bekleed met echte paardenhuid of mohair en hadden een staart van echt paardenhaar. De vulling van het beest bestond vaak uit stro. Ook de toebehoren, zoals het tuig of het zadel - of in het geval van Juliana's paardje - een houten rijtuigje, hadden een zeer luxe uitstraling.
Foto: Herman Deutmann |
Een groot verschil is de rol die de speelgoedpaarden spelen op de verschillende foto's. Zo maken de paarden op de foto's van Wilhelmina in 1885 en Juliana in 1915 echt deel uit van de 'staatsiefoto' met de prinsessen in Koninklijke jurkjes en lakschoentjes in het schilderachtige decor van het paleis, en is de foto van Beatrix in 1940 in de speelgoedkamer van Soestdijk gemaakt waardoor haar paard - dat een combinatie is van een trekpaard én hobbelpaard - het speelgoedkarakter heeft behouden.
Foto: Prins Bernhard |
Dieren die konden rijden zijn lang populair gebleven bij de Oranjes. Zo kocht Prinses Beatrix voor haar eigen zoons een grote bruine beer op wielen.
Voor zover bekend heeft alleen het paardje van Juliana de tand des tijds doorstaan en maakt het anno 2020 nog deel uit van de collectie van Paleis het Loo.
Alweer een fantastisch artikel!!!
BeantwoordenVerwijderenEen enorme en leuke verassing stond erop toen ik jouw site zojuist opende.
BeantwoordenVerwijderenEen fantastisch artikel zoals Kathleen dit verwoorde.