Staatsbezoek aan Duitsland - III | De Oranjes

woensdag 7 juli 2021

Staatsbezoek aan Duitsland - III

Op de derde en laatste dag van het staatsbezoek stond Berlijn als hoofdstad en deelstaat centraal.
Bij het verlaten van het hotel sprak de koning kort de media toe over de aanslag op Peter R. de Vries. (Zie eerder artikel). Tijdens het bezoek vandaag werd eerst het belang van 'fotonica' onder de aandacht gebracht. Dit is een wetenschappelijke en technische discipline die zich bezighoudt met de wisselwerking tussen licht (fotonen) en elektronen (elektronica). Fotonica wordt onder andere toegepast in beeldschermen voor computers, lasers, bewakingscamera’s en zonnecellen. Ter bevordering van de Duits-Nederlandse samenwerking op het gebied van fotonica en kwantummechanica ondertekenden betrokken partijen een Memorandum of Understanding.
In Park Herzberge spraken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima met initiatiefnemers, betrokkenen en kinderen over onder meer natuur- en milieueducatie en de geschiedenis van het park. Park Herzberge is een natuurbeschermingsgebied van ca. 100 hectare in Oost-Berlijn. In 1980 is een lokaal burgerinitiatief begonnen met het beschermen van de flora en fauna in het park. Het gebied speelt een belangrijke rol in de natuur- en milieueducatie voor verschillende scholen in Berlin-Lichtenberg. Op het hele terrein van Park Herzberge zijn kunstobjecten te zien.
Foto: RVD

Na een wandeling door het park vertrok het Koninklijk Paar naar Humboldt Forum waar zij de tentoonstelling BERLIN GLOBAL bezochten. De tentoonstelling liet zien welke ontwikkeling Berlijn heeft doorgemaakt en hoe Berlijn en zijn inwoners verbonden zijn met de wereld. In een interactieve tentoonstelling konden ze tevens de val van de Berlijnse Muur 'ervaren' door aan het 'rad van de geschiedenis' te draaien.
Het staatsbezoek aan Duitsland werd afgesloten met een themalunch over het Jaar van de Vrijwilliger in Berlijn. Tot slot vond er ook nog een persgesprek plaats. Daarin werd onder andere duidelijk dat de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane zich alle drie gaan laten vaccinceren. Ook werd er wederom stilgestaan bij de aanslag op Peter R. de Vries. De koning noemde de aanslag op Peter R. de Vries ‘laf’. Máxima liet weten dat zij en haar man ‘boos’ zijn. Willem-Alexander verklaarde De Vries nooit ontmoet te hebben. Hij prees De Vries omdat hij ‘mensen in moeilijke posities houvast geeft’. Wat ze het meest gemist hebben tijdens dit staatsbezoek is het contact met het publiek aldus Koningin Máxima. Dat er ondanks de geheimhouding van het programma toch vaak mensen kwamen opdraven, soms ook met bloemen, had dat gemis extra doen voelen. ,,Oeps, we mogen er niet naar toe”, dacht de koning dan. Maar vooraf hadden de Duitse autoriteiten duidelijk gemaakt dat het staatsbezoek alleen door zou kunnen gaan als de geldende coronamaatregelen streng werden nageleefd. ,,Geen stap zonder mondkapje aan de arm, om meteen weer op te zetten”, keek Máxima daarop terug. De koning blikte bij het persgesprek terug op zijn in 2013 met een kennismakingsbezoek bij Angela Merkel en de toenmalige bondspresident Joachim Gauck begonnen rondreis langs de zestien Duitse deelstaten. ,,Ik heb zelf Duitsland ook veel beter leren kennen en ontdekt dat er zeer veel verschillende Duitslanden zijn”, aldus Willem-Alexander, die dankzij vrienden, familiegeschiedenis en familie diverse delen wel kende maar ook niet overal was geweest. De reeks krijgt dan ook zeker een vervolg al was het nog niet duidelijk in welke vorm zo vertelde hij. ,,Jullie zijn nog niet van ons af”, grapte hij tegen de eveneens aanwezige Duitse journalisten. “Dit staatsbezoek was geen afsluiting, maar het begin van iets nieuws”, schreef het paar na afloop in een post op Facebook. “De komende jaren zullen we met aandacht de ontwikkelingen volgen en Duits-Nederlandse initiatieven en innovaties ondersteunen. Wij hopen dat wij elkaar daarbij weer zullen ontmoeten. Wij blijven onze veelzijdige relatie met de Bondsrepubliek Duitsland koesteren!”

1 opmerking:

  1. Wederom een leuk verslagje, de jurk die Maxima droeg, vond ik persoonlijk niet zo mooi. vond ik toen Indonesie ook al niet.

    BeantwoordenVerwijderen