PRINSJESDAG 2021 | De Oranjes

dinsdag 21 september 2021

PRINSJESDAG 2021

Vanwege de nog geldende coronamaatregelen is er dit jaar wederom een Prinsjesdag in aangepaste vorm. Net als vorig jaar las de koning de troonrede voor in de Grote Kerk en ontbraken de rijtoer en balkonscène.

Ondanks de oproep om niet naar Den Haag te komen, was het dit keer toch behoorlijk druk in de stad. Zo stond er een grote groep mensen bij het paleis om daar de leden van het Koninklijk Huis te zien vertrekken. Op het voorplein van Noordeinde was ook een eerste blik op te vangen van de kleding. Hoewel Prinses Laurentien ingetogen gekleed ging in een grijze jurk, koos Koningin Máxima juist voor veel kleur. Ze droeg een oranje top met een lange gebloemde rok.
De korte autorit naar de Grote Kerk leek toch een klein beetje op een soort rijtoer, met zwaaiende mensen langs de kant. Rond 13.20 uur begon de koning aan de troonrede, die maar liefst ruim twintig minuten duurde, en dat is opzich opvallend omdat er met een demissionair kabinet nooit echt grootste plannen gemaakt kunnen worden, maar gebrek aan woorden was er dus niet. De komende tijd staat in het teken van het herstel van mensen die tijdens de coronacrisis in de zorg werken, zowel in de ziekenhuizen als in de verpleegzorg. Daar is een buitengewone prestatie geleverd, benadrukte koning Willem-Alexander in de troonrede. Hij dankte verder alle mensen die een grote bijdrage hebben geleverd tijdens de coronacrisis, zoals de politie, boa's en militairen die bijsprongen. "Achter ons ligt een periode die voor een belangrijk deel in het teken stond van corona. Volgend jaar ontstaat ruimte om vooruit te kijken en terug te blikken. Velen rouwen na deze periode om verlies van een geliefde, anderen worstelen met lichamelijke en geestelijke gevolgen van corona. En weer anderen, oud en jong, kregen te maken met eenzaamheid en depressie", zei de koning.
Hij prees de vele initiatieven in het land om te helpen en mensen uit hun isolement te halen. Belangrijk is ook dat dit blijft bestaan in de komende fase, aldus de vorst. "Het is positief hoeveel mensen doorwerkten, vaak in moeilijke omstandigheden. Nederland is u dankbaar." Nederlanders maken zich zorgen om "het land en de wereld om hen heen", ook omdat "het maatschappelijk debat steeds vaker op polariserende toon wordt gevoerd", zei koning Willem-Alexander in de troonrede. De regering, die over de inhoud van de troonrede gaat, tekent daarbij aan "dat Nederland een goed land is en blijft om in te leven" en bovendien een stevige economie kent.
Volgens het demissionaire kabinet zijn er veel onzekerheden, onder meer door het coronadebat, de situatie in Afghanistan, klimaatverandering en "schuivende machtsverhoudingen op het wereldtoneel". Het is zaak aanstaande veranderingen "met open vizier tegemoet te treden", aldus de koning. "Als we de toekomst gezamenlijk tegemoet blijven treden, kunnen we veel aan." Maar wat betreft "de rechtsstaat en rechtszekerheid" moet ook de regering de hand in eigen boezem steken, zei de koning in de troonrede in de Grote Kerk. Als belangrijkste voorbeelden worden de "stroperige" afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen en de omgang met slachtoffers van het toeslagenschandaal genoemd. De regering ziet het als prioriteit om fouten te herstellen en "wie recht heeft" te compenseren. "Het antwoord op de dieperliggende vraag hoe het vertrouwen te herstellen, vergt een langere adem en meer aandacht voor de uitvoerbaarheid van beleid."
De zware overstromingen van afgelopen zomer onderstrepen het gevaar van klimaatverandering. Dat zei koning Willem-Alexander in de troonrede. Alle maatregelen die al zijn gepland om klimaatverandering tegen te gaan, moeten opnieuw tegen het licht worden gehouden en waar nodig moeten ze worden versneld, zei de vorst. Willem-Alexander noemde de watersnood die Limburg dit jaar trof "een harde waarschuwing". De moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries was een nieuw dieptepunt in de strijd tegen de georganiseerde misdaad in Nederland. Dat zei koning Willem-Alexander in de troonrede. Mensen die zich voor de rechtsstaat inzetten, moeten worden beschermd, aldus de koning. De Vries werd op 6 juli neergeschoten na een opname van RTL Boulevard. Hij overleed ruim een week later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Willem-Alexander en koningin Máxima lieten zich tijdens de traditionele fotosessie op Paleis Huis ten Bosch in juli al uit over het overlijden van de journalist. Het paar noemde hem "een bijzonder mens". "De aanslag en zijn dood zijn verschrikkelijk voor vele mensen", zei de koning tegenover de aanwezige journalisten en fotografen over De Vries.

1 opmerking:

  1. Wat een leuk en mooi verslagje, voor het eerst in al die jaren heb ik zelf deze niet kunnen volgen. Een stukje gezien bij het nieuws, maar dat is toch anders. Dank je wel voor de mooie foto's en voor het verslagje.

    BeantwoordenVerwijderen