zaterdag 6 mei 2023
THE CORONATION OF KING CHARLES III
Onder toeziend oog van miljoenen mensen wereldwijd en een kerk met vele staatshoofden, waaronder Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, is Charles – die sinds het overlijden van zijn moeder Koning is – gekroond. Deze historische, unieke dag ging gepaard met veel tradities en ceremonieel. Er is maar één Koningshuis zo groot als het Britse Koningshuis en er is maar één kroning, daarom volstaat - voor één keer in het Engels - 'The Coronation' als titel van dit verslag.
Het regende flink bij de Westminster Abbey waar ruim voor aanvang van de ceremonie vele gasten binnendruppelden. Het regende ook letterlijk vele staatshoofden. Ook Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren aanwezig; Máxima droeg toepasselijk een hoed van een Britse ontwerper. Onder de aanwezigen waren naast het Nederlandse Koningspaar ook veel Europese Royals zoals het Belgische koningspaar Filip en Mathilde, het Deense kroonprinselijke paar Frederik en Mary, de Noorse kroonprins Haakon met kroonprinses Mette-Marit, de Zweedse koning Carl Gustaf en kroonprinses Victoria.
Om 11.20 uur stapten Koning Charles en Koningin Camilla (sinds vandaag geen Koningin-Gemalin meer) in de Diamond Jubilee State-koets die hen van Buckingham Palace naar Westminster Abbey bracht.
De optocht ging onder meer over The Mall en Parliament Square.
Achter Charles en Camilla volgden de overige leden van het Koninklijk Huis in auto's, zoals het gezin van Prins William. William was gekleed in de mantel van de Orde van de Kousenband (ook in het bezit van Willem-Alexander) Catherine droeg als enige, samen met dochter Charlotte, een tiara vandaag. In de jurk van Catherine waren de roos, distel, narcis en klaver verwerkt; de nationale bloemen van Engeland, Schotland, Wales en Ierland. En dan droeg ze ook nog Diana’s favoriete oorbellen.
Koning Charles en Koningin Camilla hadden het een stuk zwaarder met hun kroningsmantels die door ‘pages’ werden gedragen. Onder de dragers was ook Prins George, en drie kleinkinderen van Camilla.
In een grote optocht werd de kerk betreden. Zo bestond de processie uit geestelijk leiders van allerlei geloven, koorleden, adellieden en hoogwaardigheidsbekleders. Ook de koninklijke regalia, zoals het kroningszwaard en de scepter werden in de processie mee naar binnen gedragen.
Koning Charles had de Robe of State om zijn schouders hangen, een roodfluwelen mantel die gemaakt werd voor de kroning van zijn opa George VI op 12 mei 1937. Tijdens de ceremonie werd er gebruik gemaakt van verschillende historische gewaden. Zo droeg de Koning tijdens de zalving een witte tuniek die zijn opa eveneens droeg tijdens zijn kroning. Ook trok hij de zogeheten supertunica aan, een soort gouden cape. Deze Supertunica werd in 1911 ook gebruikt voor de kroning van George V en bij de kroning van koningin Elizabeth in 1953.
De keizerlijke mantel, die over de supertunica wordt gedragen, is het oudste kledingstuk dat Charles draagt. De mantel werd gemaakt voor de kroning van George IV in 1821 en bestaat uit een gouden stof met goud, zilver en zijden en een gouden sluiting in de vorm van een adelaar.
Verder droeg hij een riem om zijn middel waaraan tijdens de ceremonie het Sword of Offering werd gehangen. Normaal gesproken wordt de riem voor iedere nieuwe kroning opnieuw gemaakt, maar Charles heeft ervoor gekozen om de kroningszwaardriem van zijn grootvader George VI opnieuw te gebruiken. Ook de handschoen die George VI in 1937 droeg om de koninklijke scepter mee vast te houden, werden hergebruikt.
De ceremonie bestond uit vijf elementen: de erkenning, eedaflegging, zalving, kroning en de troonbestijging en eerbetuiging. Eerst werd de koning verwelkomd door 14-jarige koorknaap Samuel Strachan. Hij is het langst dienende lid van het Chapel Royal Choir van St James' Palace. Dit is een nieuwe toevoeging aan het kroningsritueel.
Daarna stond de koning naast de Chair of Estate met het hoofd gebogen, in stilzwijgend gebed. Hij bewijst op deze manier eer aan God, voordat de aanwezigen de eer aan hem bewijzen als nieuwe vorst van het Verenigd Koninkrijk.
Hierna volgde een inleidend gebed door de aartsbisschop van Canterbury (Justin Welby) die de kroningsceremonie leidt, gevolgd door het Kyrie Eleison (God heb genade) dat voor het eerst in de geschiedenis in het Welsh werd gezongen.
Terwijl hij naast de 700 jaar oude kroningsstoel stond, werd Charles door de aartsbisschop van Canterbury met een korte tekst gepresenteerd aan de aanwezigen in de abdij. De gemeente riep "God Save the King!" en trompetten klonken.
De tekst werd nog drie keer herhaald door achtereenvolgens Lady (Elish) Angiolini (een bekende Schotse jurist die lid is van de oudste ridderorde in Schotland; de orde van de Distel), Christopher Finney (voorzitter van het verbond van dragers van de hoogste militaire onderscheidingen) en Barones (Valerie) Amos (het eerste zwarte lid van de Orde van de Kouseband, de hoogste ridderorde van Engeland).
Daarna kreeg Charles de bijbel gepresenteerd, hij gaf het boek een kus.
In dit tweede onderdeel van de kroning legde Charles III de kroningseed af met de hand op de Bijbel. Nieuw aan deze eedaflegging is dat de aartsbisschop voorafgaand aan de eed een tekst voorleest waarin hij de koning vraagt "om voor een omgeving te zorgen waarin mensen van alle geloofsovertuigingen vrij kunnen leven". Dat is in lijn met de wens van Charles om een vorst te zijn van alle geloven.
De aartsbisschop vroeg vervolgens aan de koning of hij bereid is de eed af te leggen. Als de koning antwoordt met "I am willing" leest de aartsbisschop drie keer een tekst voor.
In de eerste tekst vraagt hij de koning de volkeren te dienen van het Verenigd Koninkrijk en de andere veertien landen waarvan hij staatshoofd is. In de tweede tekst wordt hij gevraagd recht en gerechtigheid te bevorderen met zijn koningschap. In de derde tekst wordt hij gevraagd het protestantse geloof te ondersteunen en de rol van de Church of Engeland te beschermen zoals die is vastgelegd in de wet.
De aartsbisschop sluit af met de vraag of hij de eed wil ondertekenen. Charles bevestigt en belooft dat hij de protestantse opvolging van Britse monarchen waarborgt. Hij zet vervolgens zijn handtekening onder de eed.
In dit gebed belooft de koning trouw aan God. Het is speciaal voor Charles geschreven en is geïnspireerd op Bijbelteksten, zoals de Brief van Paulus aan de Galaten en Openbaringen.
Tot nu toe was het gebruik dat de nieuwe vorst de King's Prayer in gedachten las. Het is nu voor het eerst dat dit gebed hardop wordt voorgelezen door de koning.
Gloria in Excelsis Deo, een van de oudste liederen, klonk in de kerk. Op de muziek van de Mass for four voices, dat gecomponeerd is door William Byrd, de Engelse Renaissance-componist (1540-1623).
De koning heeft de muziek voor de ceremonie persoonlijk uitgekozen. Er zijn twaalf nieuwe stukken gemaakt, waaronder een kroningslied van musicalcomponist Andrew Lloyd Webber, bekend van de musical Cats.
Premier Sunak las een stuk uit de Brieven van Paulus aan de Colossenzen.
Sung Alleluia werd uitgevoerd door het Ascension Choir, dat bestaat uit acht leden die hoogstpersoonlijk door koning Charles III zijn uitgekozen. De zangers traden eerder al op bij het huwelijk van Harry en Meghan, die overigens vandaag een opvallende afwezige is.
Het koor werd geleid door Abimbola Amoako-Gyampah, een Britse R&B-zangeres onder de artiestennaam BIM uit Londen. Het is voor het eerst dat een gospelkoor optreedt tijdens een kroning.
De aartsbisschop van Canterbury las een preek voor waarin hij het thema van de kroning uitlegt: called to service. De kleine Prins Louis vond de twee uur durende dienst inmiddels wel wat vermoeiend worden en begon te gapen..
Koning Charles had tijdens de ‘zalving’ even een privémoment toen hij afgesloten werd van de wereld door vier Koninklijke ‘schuttingen’.
Interessant werd het weer toen Charles in fase vier letterlijk gekroond werd.Hij kreeg een loodzware kroon (Sint Edwards Crown) van puur goud op, die meer dan twee kilo weegt. Het bevat meer dan vierhonderd edelstenen.
Die kroon hoeft de koning niet de rest van de dag te dragen: na de dienst wordt de kroon opgeborgen in de Tower of London en tot en met de balkonscène droeg de Koning een lichter exemplaar, die eerst verkeerd op het hoofd van de koning werd gezet, namelijk met een groene steen aan de voorkant. Later, op het balkon, was de Imperial State Crown goed omgedraaid.
Veni Creator werd gezongen in de vier officiële talen van het Verenigd Koninkrijk: het Engels, Welsh, Schots Gaelic en Iers Gaelic. Niet eerder waren de Keltische talen van het Verenigd Koninkrijk te horen in een kroningsceremonie.
Toen ook Koningin Camilla gezalfd en gekroond was, knielden bij Koning Charles achtereenvolgens
de aartsbisschop van Canterbury en prins William voor hem om trouw aan hem te zweren.
Een nieuw element in de ceremonie was dat de aartsbisschop onderdanen wereldwijd trouw vraagt te zweren aan de koning, ook als ze niet in de kerk aanwezig zijn.
Dat kon men doen door de tekst "Ik zweer waarlijk trouw te betonen aan Uwe Majesteit en aan uw opvolgers. Zo waarlijk helpe mij God almachtig" uit te spreken.
Het koningspaar reisde via dezelfde route, dit keer in de Gold State Coach terug naar Buckingham Palace. Deze koets uit 1760 is gebruikt bij iedere kroning sinds 1831. Op de heenreis liepen 200 militairen mee in de King's Procession. Op de terugreis waren dat er wel zo’n 4000.
De strijdkrachten van verschillende landen uit het Britse Gemenebest waren vertegenwoordigd, evenals als drie krijgsmachtsonderdelen van de Britse strijdkrachten plus The Sovereign's Bodyguard en Royal Watermen. Leden van de veteranenorganisatie Royal British Legion vormden een erehaag bij Parliament Square.
Rond kwart over drie was er tot slot een balkonscène op Buckingham Palace. Vanaf het balkon zwaaiden de Koning, Koningin en de andere leden van het Koningshuis naar de vele toeschouwers. Vanwege het slechte weer werd de fly-over afgeschaald. In plaats van gevechtsvliegtuigen werden nu helikopters ingezet, die de grijze lucht rood, wit en blauw kleurden.
Categorieën:
2023,
BIJZONDER NIEUWS IN BUITENLANDSE VORSTENHUIZEN,
Mei 2023
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Een mooi uitzending met mooie historische elementen. Voor prins Louis wel erg lang, zoals met kon zien, maar verder is alles keurig verlopen. Fijn dat de prinsen Harry en Andrew erbij waren, zeker prins Harry voor zijn vader. En ze zagen er allemaal prachtig uit, ook onze eigen Koningin Maxima,(had niet anders verwacht overigens). Prinses Catherine zag er prachtig uit en ook haar dochter prinses Charlotte. Het was een lange dag, maar wel een mooie dag.
BeantwoordenVerwijderen