Koninklijk Paar brengt streekbezoek aan Gelderse Vallei
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brachten vandaag een streekbezoek aan de Gelderse Vallei in de provincie Gelderland. Het Koninklijk Paar bezocht de gemeenten Nijkerk, Barneveld, Scherpenzeel, Ede en Wageningen.
Foto: RVD
Het streekbezoek begon bij het Appelpad in Nijkerk waar een basisschool het Koninklijk Paar welkom heette.
Dit klompenpad ligt in het buitengebied van Nijkerk. Paden die vaak al eeuwenlang bestaan maar hun oorspronkelijke functie verloren hebben, krijgen een nieuwe bestemming als wandelroute voor natuurliefhebbers. Het Koninklijk Paar sprak tijdens een wandeling, zonder klompen, door dit historische cultuurlandschap met vrijwilligers die het pad onderhouden, met een agrarisch ondernemer over het grondgebruik en met de landgoedeigenaar over het beheer van het gebied. Er was wel een paraplu nodig:
De schapen leken zich niet veel van de Koninklijke bezoekers aan te trekken:
Foto's: RVD
In Barneveld bracht het Koninklijk Paar vervolgens een bezoek aan het Poultry Expertise Centre (PEC). Dit centrum is een samenwerkingsverband van bedrijven, overheid en kennisinstellingen die betrokken zijn bij de pluimveesector. Het PEC bevindt zich op het terrein van Aeres MBO Barneveld. De MBO-studenten leren bij PEC over dierverzorging. Studenten van Universiteit Wageningen verrichten onderzoek naar onder meer de eiwitverrijking van het pluimveevoer door middel van gekweekte insecten. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima kregen een korte rondleiding en gingen daarna in gesprek met betrokkenen bij het PEC en met boeren en ondernemers uit de omgeving over de verduurzaming en ontwikkeling van de pluimveesector, de positie van de sector in de regio en de waarde van kennis en onderzoek.
Het Koninklijk Paar bezocht rond het middaguur Scherpenzeel. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima wandelden door Park Scherpenzeel, een centrale ontmoetingsplek van de gemeente. In Huis Scherpenzeel, het voormalige gemeentehuis, spraken zij vervolgens met vrijwilligers in de zorg, in de recreatieve en culturele sector en in het sociaal domein. Bij de gesprekken ging het om de rol en de betekenis van vrijwilligers en vrijwilligerswerk in het leven van mensen uit de buurt.
Na Barneveld reisde het Koninklijk Paar door naar de gemeente Ede, waar ze zich in Bennekom van hun sportiefste kant lieten zien bij korfbalvereniging DVO. De Koning en Koningin kregen een sjaal omgehangen van de korfbalvereniging; toen Koningin Máxima de vorige keer een sjaal kreeg – van voetbalclub Feyenoord op Koningsdag – droeg ze toevallig ook deze groene jurk.
Diverse leden gaven demonstraties van de sport. Daarnaast vertelden zij over de sociale cohesie binnen de club, het G Team dat mensen met een verstandelijke beperking met korfbal vertrouwd maakt en de inzet van vrijwilligers bij de 850 leden tellende club.
Afsluitend bezochten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima studentenvereniging SSR-W in Wageningen. Op de sociëteit vertelden de studenten over hun keuze voor een studie in de voedselproductie, -voorziening en -ontwikkeling. Daarbij bespraken ze hoe de toenemende voedselvraag op ecologisch verantwoorde wijze kan worden opgelost en welke andere uitdagingen zij op het gebied van landbouw, voedsel en klimaat zien.
Afsluitend bespraken ze het studentenwelzijn in de regio. Als kersverse ‘GGZ-Koningin’ sprak Máxima over mentaal welzijn van studenten. Ze wilde onder meer weten waar de studenten in Wageningen het vaakst mee kampen. Toen dat voornamelijk prestatiedruk bleek te zijn, vertelde de koningin dat ze dat vaker hoort. Bijvoorbeeld als ze met Stichting MIND Us werkbezoeken aflegt. Het valt haar op dat studenten “geen kans krijgen” om fouten te maken. Dat de Wageningse studenten dichtbij de natuur studeren, vond de koningin fijn. “Frisse lucht is goed voor mentale gezondheid”, besloot ze.
Koning Willem-Alexander sprak vervolgens aan een andere tafel over voedsel en gezondheid. Het gesprek ging onder meer over gedragsveranderingen die nodig zijn om gezond te leren eten. De koning was van mening dat dat het beste “via de kinderen” moet gebeuren. “Want alleen dan krijg je de ouders ook mee.” De koning vond het jammer dat het gesprek na een paar minuten alweer ten einde was. “We zijn pas net begonnen! Heb je nog een dag?”, riep hij lachend.
Ontmoeting met een groep kinderen en een weerzien met de oud-burgemeester van Goes:
Koning Willem-Alexander heeft in zijn dankwoord opnieuw benadrukt dat er wat hem betreft „geen verschil” is tussen stad en platteland. „Die horen bij elkaar”, zei hij tijdens een toespraak in de tuin van sociëteit Sela van studentenvereniging SSR-W.
„Ik heb het al vaker gezegd, en ik zeg het hier nu opnieuw: voor mij zijn de agrariërs cultuurhistorisch erfgoed en die moeten we behouden”, zei de koning. Hij benadrukte dat steden überhaupt mogelijk waren doordat boeren meer gingen produceren. „Dat moeten we nooit vergeten”, aldus Koning Willem-Alexander.
In een samenvatting van slechts 17 seconden maakte Omroep Gelderland het volgende fragment. Zoals gebruikelijk staat onder de geïnterviewde altijd de naam én het beroep. Voor wie het nog niet weet dit is ‘Willem-Alexander van Oranje. Beroep: Koning’.
Geweldig mooi verslagje, zoals we van jou gewend zin met mooie foto's
BeantwoordenVerwijderenDank je. Er zaten nog wat spelfouten in, die zijn nu gewijzigd.
VerwijderenDe spelfouten had ik nog niet opgemerkt of je had ze al gewijzigd.
Verwijderen