Op de laatste dag van het staatsbezoek aan Zuid-Afrika belandden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in een demonstratie maar er was ook aandacht voor de natuur en een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap.
Foto: RVD
De dag begon met een fotomoment in de historische haven van Kaapstad die overigens in mist gehuld was. “Welke mist is het mooist?” vroeg de koning lachend aan de fotografen.
Het Koninklijk Paar werd in Kaapstad welkom geheten door premier Winde en de burgemeester van Kaapstad, de heer Hill-Lewis.
In het Slave Lodge museum stonden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima stil bij het gedeelde verleden. Tijdens het bezoek luisterden en bekijken ze verschillende voorstellingen die de slavernijgeschiedenis tot leven brengen aan de hand van poëzie, muziek en dans.
Na het bezoek aan het museum stonden buiten zo'n honderd mensen te demonstreren in traditionele kleding en riepen leuzen als "Jullie stelen onze cultuur", "Respecteer ons" en "Wij willen compensatie". Ze vroegen daarmee aandacht voor het slavernijverleden van Zuid-Afrika. De betogers horen bij de Khoisan, de inheemse bevolking van Zuid-Afrika. Onderweg kreeg de koning een inheemse boog in zijn handen gedrukt. Koning Willem-Alexander kon zijn plaats in de auto nog redelijk bereiken, maar omdat Koningin Máxima naar de andere kant moest lopen hadden de Nederlandse en Zuid-Afrikaanse beveiligers grote moeite de menigte van zich af te duwen. Het was handiger geweest als voor deze ene keer Willem-Alexander gewoon opgeschoven was in de auto en Máxima ook linksachter in had kunnen stappen.
Aan de rand van township Langa ligt het Guga S’thebe Community Centre. Hier spraken de Koning en Koningin met Zuid-Afrikaanse jongeren en maatschappelijke organisaties over hun ervaringen met en de bestrijding van gender gerelateerd geweld. Zowel Nederland als Zuid-Afrika kampen met deze vorm van geweld. Door het uitwisselen van ervaringen en van elkaar te leren kan er gezamenlijk worden gewerkt aan oplossingen voor dit maatschappelijke probleem. Het bezoek werd afgesloten met een optreden van lokale jongeren over gender gerelateerd geweld.
Vanmiddag gingen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ieder hun eigen weg.
Koning Willem-Alexander bezocht de botanische tuin van Kirstenbosch. Hier sprak hij met experts van het Wereld Natuur Fonds en de South African National Biodiversity Institute over het belang van biodiversiteit en natuurbescherming.
Koningin Máxima bezocht het Horti-Demo Centrum in Stellenbosch, een publiek-privaat Nederlands-Zuid-Afrikaans initiatief. In het centrum worden methoden ontwikkeld om met minder input meer gezond voedsel te produceren. Koningin Máxima sprak met studenten en jonge boeren.
Nederland heeft een gedeelde en niet altijd makkelijke geschiedenis met Zuid-Afrika. Dat zei koning Willem-Alexander vrijdag, die daarmee doelt op het slavernijverleden, aan het einde van het staatsbezoek aan Zuid-Afrika. Hij sprak met vertegenwoordigers van de Nederlandse gemeenschap in het land. Het is, zo sprak de koning de menigte toe, goed om erbij stil te staan dat zij op een plek staan waar Nederlanders dat meer dan 350 jaar geleden ook deden. Koning Willem-Alexander sprak tegenover de aanwezigen de hoop uit dat gezamenlijk gewerkt kan worden aan heling richting de toekomst.
Tijdens een bezoek aan museum Slave Lodge in Kaapstad vrijdagochtend kreeg het koningspaar nog te maken met zo’n honderd boze demonstranten, die meer aandacht voor de rol van Nederland in het slavernijverleden van Zuid-Afrika wilden. “We hadden verwacht dat daar mensen zouden zijn. We zijn ook in gesprek gegaan met demonstranten want we begrijpen ook heel goed dat ze hier aanwezig waren”, zei de koning hier later over tijdens het persgesprek vrijdag.
Koningin Máxima sloot zich daarbij aan. Ze had niet het idee dat de betogers het specifiek gemunt hadden op het koningspaar. "Ze wilden hun emoties laten zien", zei ze. "Niet alleen aan ons, maar aan de hele wereld."
Speciale waardering had Willem-Alexander voor het feit dat de Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa erkenning heeft uitgesproken voor de Nederlandse slavernij-excuses van eerder dit jaar. De koning zei dat hem dat emotioneerde en dat hij er "heel dankbaar" voor is.
Koning Willem-Alexander kijkt niet anders terug op zijn relatie met prins Bernhard nu is bevestigd dat zijn grootvader lid is geweest van de partij van Adolf Hitler. Hun relatie van "grootvader en kleinzoon" is een "hele bijzondere" geweest. "Daar kijk ik met heel veel genoegen op terug en dat zal niet veranderen door een feit dat bijna dertig jaar geleden eigenlijk ook al naar boven was gehaald", aldus de koning.
De koning vloog na het staatsbezoek naar huis, de koningin blijft nog even op het Afrikaanse continent. Maandag t/m woensdag bezoekt ze Kenia als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten