Koninklijk Paar bezoekt Verenigde Staten - I | De Oranjes

maandag 10 juni 2024

Koninklijk Paar bezoekt Verenigde Staten - I

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brengen deze week een werkbezoek aan de staten Georgia en New York in de Verenigde Staten. Het bezoek vindt plaats in Atlanta en Savannah in de staat Georgia en in Albany en New York City in de staat New York.
De koning, die gisteravond zelf met het regeringsvliegtuig naar Atlanta vloog, werd vanochtend officieel ontvangen op het State Capitol door de gouverneur van Georgia, Brian Kemp. Aansluitend vond een gesprek plaats met de gouverneur en CEO’s van Nederlandse bedrijven over economische samenwerking, voornamelijk op het gebied van duurzame logistiek.
Het Koninklijk Paar bezocht vanmiddag het Martin Luther King Jr. Center museum en legde een krans bij het graf van Martin Luther King Jr. en zijn vrouw Coretta Scott King. In de naastgelegen historische Ebenezer Baptist Church, waar Martin Luther King Jr. gepredikt heeft, ontmoette het Koninklijk Paar vertegenwoordigers van de kerkgemeenschap, en woonden zij een gesprek met jongeren bij onder leiding van dominee Bronson Woods. De moord op Martin Luther King in 1968 veroorzaakte een grote schok in de Ebenezer-kerk, maar het “hart” werd er nooit uitgerukt. Dat zei koning Willem-Alexander na een bezoek aan de kerk in Atlanta, waar Martin Luther King jarenlang als baptistendominee predikte. “Het is overduidelijk dat men in 1968 heeft geprobeerd het hart uit de kerk te rukken”, sprak de koning de kerkgangers toe. “Maar de kerk heeft het hart op de juiste plaats.” In de kerk deelden verschillende mensen hoe ze de filosofie en de methodiek van geweldloosheid van King proberen over te dragen. Onderwerpen als politiegeweld komen regelmatig aan bod in de diensten. King werd in 1968 op 39-jarige leeftijd doodgeschoten. Willem-Alexander wees erop dat de wereld nog altijd “discriminatie op de arbeidsmarkt en in de samenleving” kent. “Daar moeten we samen aan werken. Wat ik vandaag heb gehoord, is een kracht van positivisme en geweldloosheid.” Koningin Máxima vulde de koning kort aan: “Ik geloof dat een plaats van verdriet is veranderd in een plaats van dankbaarheid en hulp.” Het koningspaar ontmoette ook Bernice King, de dochter van Martin Luther King. 
De BeltLine is een netwerk van openbare parken en een multifunctioneel fiets- en wandelpad van 35 kilometer gebouwd op de plaats waar vroeger spoorrails lagen. De BeltLine is één van de grootste en meest omvangrijke stedelijke herontwikkelingsprogramma’s in de Verenigde Staten en bedoeld om diverse buurten en gemeenschappen beter met elkaar te verbinden. Het Koninklijk Paar werd tijdens de wandeling over de BeltLine begeleid door de burgemeester van Atlanta, Andre Dickens. Er werd een toelichting gegeven op de thema’s gezond leefklimaat en betaalbare woningen en er worden kansen voor samenwerking met Nederland besproken. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezochten de Patchwerk Recording Studios, een gerenommeerde hiphopstudio in Atlanta, waar artiesten als OutKast, 2Pac, Beyoncé en Madonna albums hebben opgenomen. Hiphop is cultureel en economisch belangrijk voor Atlanta. Er was ook een ontmoeting met de beruchte rapper Frenna. De rapper werd in 2016 gearresteerd, maar "verdiend een tweede kans" aldus Máxima. Het Koninklijk Paar ging ook op de foto met hem. 

In de middag opende Koning Willem-Alexander het Nederlandse bedrijf NewCold, een geautomatiseerd koelmagazijn. Na een netwerkbijeenkomst waarbij het Koninklijk Paar sprak met vertegenwoordigers uit de logistieke sector, kregen zij een rondleiding door het bedrijf. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spraken in de hoofdvestiging van het CDC met onderzoekers en wetenschappers over gezondheid in relatie tot het veranderende klimaat en krijgen tijdens een rondleiding in een laboratorium uitleg over onderzoek naar de malariamug. In het High Museum of Art kreeg het Koninklijk Paar een rondleiding langs de tentoonstelling ‘Dutch Art in a Global Age’. In deze tentoonstelling zijn meer dan 100 schilderijen, prenten, kaarten en decoratieve kunstvoorwerpen uit de 17e en eerste helft van de 18e eeuw te zien van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars uit die periode, waaronder Rembrandt, Jacob van Ruisdael en Frans Hals. In hetzelfde museum vond vervolgens een receptie plaats, waarbij zij spreken met Amerikaanse bedrijven die actief zijn in Nederland en belangrijke lokale partners. Koning Willem-Alexander hield tijdens de receptie een toespraak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten