De Oranjes: augustus 2024

donderdag 29 augustus 2024

Koningin Máxima krijgt dansles in Soesterberg

Koningin Máxima heeft donderdag in Soesterberg het Sociaal-Cultureel Centrum De Basis geopend. Het centrum is bedoeld om een plek te bieden aan inwoners van Soesterberg om samen te komen, ideeën te delen en initiatieven te ontwikkelen.

dinsdag 27 augustus 2024

RFV foto's: Koninklijk Paar in Veere

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brachten vandaag een streekbezoek aan Walcheren. In Veere dronk de koning, als Markies van Veere, uit de beker van Maximiliaan van Bourgondië op het bordes van het stadhuis. Op deze locatie heb ik enkele foto's gemaakt: 

Foto's: Vivian Kramer

Koninklijk Paar brengt streekbezoek aan Walcheren

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brachten vandaag een streekbezoek aan Walcheren in de provincie Zeeland. Het Koninklijk Paar bezocht de gemeenten Vlissingen, Middelburg en Veere. Het streekbezoek stond in het teken van de duurzame toekomst van de Zeeuwse delta. Kijk voor mijn eigen foto's hier. 

maandag 26 augustus 2024

Koninklijk Paar met dochter Alexia bij de Formule 1

Koning Willem-Alexander is inmiddels een terugkerende toeschouwer, sinds de F1 Grand Prix weer in Zandvoort wordt gereden. Meestal wordt hij vergezeld door wat familieleden. Naast koningin Máxima waren zondag prinses Alexia, graaf Claus-Casimir, Prinses Margriet, Prins Maurits, Prinses Mariléne, Prins Bernhard, Prinses Annette en Samuel van Vollenhoven aanwezig.

Prinses Laurentien stopt als voorzitter van stichting voor toeslagenouders

Prinses Laurentien stopt per direct met haar werk als voorzitter van de Stichting (Gelijk)waardig Herstel, die zich inzet voor de gedupeerde toeslagenouders. In een brief aan de Raad van Toezicht van de stichting schrijft Laurentien dat ze afgelopen weekend tot het besluit is gekomen "dat ik mijn rol als voorzitter van het bestuur van onze baanbrekende stichting niet langer vanuit de inhoud kan vervullen".

zondag 11 augustus 2024

WEBSITE 19 JAAR

Vandaag bestaat deze website 19 jaar. Op naar het jubileumjaar ;)

 


vrijdag 9 augustus 2024

PRINSES ALEXIA GAAT IN LONDEN STUDEREN

Prinses Alexia start eind september aan University College London (UCL) met de bachelor Science & Engineering for Social Change aan de Faculty of Engineering. Dus geen studie in Groningen, of elders in Nederland zoals lang vermoed werd.

donderdag 8 augustus 2024

Prinses Laurentien onder vuur vanwege 'grensoverschrijdend gedrag'

Bij het ministerie van Financiën zijn meldingen binnengekomen van grensoverschrijdend gedrag van prinses Laurentien, schrijft het AD op basis van gesprekken met ingewijden. Prinses Laurentien zou ambtenaren "onbehoorlijk hebben bejegend". Het ministerie bevestigt dat "de emoties wel eens zijn opgelopen" en dat "een aantal van onze collega's" daarvan mondeling melding heeft gedaan. 
Foto: Martijn Beekman/RVD


Hakenkruis op staatsieportret koningin Wilhelmina (1938)

Op mijn nieuwe aanwinst, een staatsieportret van Wilhelmina uit 1938, is een opmerkelijk detail te zien. Wilhelmina poseert, in haar inhuldigingsmantel naast een tafel met bijbel en regalia én een tapijt met hakenkruis. Op de achtergrond zijn - onopvallend - ook nog Willem van Oranje en koningin Emma, prins Hendrik en prinses Juliana geschilderd. Het hakenkruis werd in de Tweede Wereldoorlog het nazisymbool. Ondanks dat dit hakenkruis uit '38 wat groter lijkt dan dat symbool en wellicht een andere betekenis heeft(?), is het opmerkelijk dat het zo prominent op het portret geschilderd is.
Links het portret, rechts detail hakenkruis.


dinsdag 6 augustus 2024

Prinses Amalia terug bij de Olympische Spelen

Prinses Amalia is terug bij de Olympische Spelen. Zonder haar ouders dook ze gisteren op bij een paardensportwedstrijd en bij de finale van het basketbal, daar had ze gezelschap van Koning Felipe van Spanje. Vandaag bezocht ze wederom enkele sporten, waaronder de springwedstrijd in de tuinen van paleis Versailles. Gelukkig won Maikel van der Vleuten een bronzen medaille, zodat Amalia die nauwkeurig kon bekijken.